De manier waarop we aan nieuwe buurten ontwerpen is snel aan het veranderen. Door parametrisch ontwerpen kunnen voor buurten in korte tijd allerlei varianten ontwikkeld en doorgerekend worden. Daarbij kunnen steeds meer parameters meegenomen worden en is de weging daarvan uitermate transparant naar alle stakeholders. Op het symposium rond paramatrisch ontwerpen werden meerdere vastgelopen gebiedsontwikkelingen genoemd die door deze nieuwe ontwerpmethode konden worden vlotgetrokken.
Wat gebeurt er vervolgens als natuurontwikkeling de basis vormt van een gebiedsontwikkeling, in plaats van dat het een bijgedachte is? Op het symposium rond het ontwerpen met de natuur werd duidelijk dat dat heel andere buurten op kan leveren, buurten waarin de bebouwing gebundeld is in compacte clusters. Zo kan een aantrekkelijke omgeving ontstaan voor mensen én dieren én planten.
Door strategisch en integraal te ontwerpen, kan ook in deze tijd nog geweldige sociale woningbouw ontworpen worden, zo bleek uit het symposium rond sociale woningbouw. Sterker nog: sociale woningbouw hoeft er niet anders uit te zien dan vrije sector koop. Beter van niet zelfs.
Onze steden staan vol met bestaande gebouwen die in veel gevallen wel een update kunnen gebruiken. We kunnen ons daarbij niet altijd veroorloven om deze gebouwen enkel te restaureren en daarmee ook de beperkingen van de gebouwen te fixeren. Om bestaande gebouwen klaar te maken voor de toekomst, willen we er regelmatig ook aan verder kunnen bouwen, in analogie met het bestaande. Die nieuwe omgang met bestaande gebouwen stond dit najaar centraal in een symposium.
Hieronder een overzicht van de lessen die wij uit de symposia trokken. Een aantal symposia is ook terug te kijken. De Avond met Bedaux de Brouwer is daarbij zeker een aanrader.