Gemeenschapscomplex, Nanjing, atrium
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Ben de Lange, Ruben Bergambagt en Carolyn Leung (Superimpose Architecture)
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing, axonometrie
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, doorsnede
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, plattegrond eerste verdieping
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, plattegrond tweede verdieping
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, plattegrond derde verdieping
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, atrium
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Ben de Lange, Ruben Bergambagt en Carolyn Leung (Superimpose Architecture)
Copyright: Superimpose Architecture / CreatAR Images
Gemeenschapscomplex, Nanjing, axonometrie
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, doorsnede
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, plattegrond eerste verdieping
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, plattegrond tweede verdieping
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing, plattegrond derde verdieping
Copyright: Superimpose Architecture
Gemeenschapscomplex, Nanjing
Copyright: Superimpose Architecture

Nieuw gemeenschapscomplex van Superimpose in Nanjing

15 november 2023, 17:27
Het Nederlands-Chinese architectenbureau Superimpose heeft een gemeenschapscomplex in Nanjing, China ontworpen vanuit het principe van 'Community Oasis'.

In China is momenteel een trend gaande waarbij ontwikkelingen die gericht zijn op de gemeenschap en community building centraal staan. Daarbinnen vormen gemeenschapscentra of gemeenschapswinkelcentra een opvallend fenomeen. In deze, vaak innovatieve, ruimtes worden de traditionele kenmerken van een winkelcentrum gecombineerd andere, essentiële functies voor gemeenschappen en buurten. Het gaat dan om functies als sportfaciliteiten, bibliotheken en openbare ruimtes voor evenementen.

In deze context heeft het Nederlands-Chinese architectenbureau Superimpose een ontwerp gemaakt voor een nieuw gemeenschapscomplex in Nanjing. In het ontwerp speelt het begrip ‘Community Oasis' een belangrijke rol.

Atrium
Het centrale element van het complex bestaat uit een grote, centrale ruimte waarmee het bureau de conventionele grenzen van gemeenschapscentra opzoekt. Het bureau wil met dit ontwerp spontane interacties tussen gebruikers bevorderen en bezoekers inspireren tot onderlinge communicatie. De ruimte moet, kortom, uitnodigen tot dialoog.

De eyecatcher in dit centrale atrium zijn vier, op bomen gelijkende, elementen. Deze forse, zes meter hoge en van RVS vervaardigde elementen, met verschillende een diameters aan de bovenzijde, hebben overigens geen dragende functie. Door de wijze van plaatsen en doordat de elementen niet massief zijn, ontstaat een ruimtelijk spel en worden perspectieven gecreëerd. Superimpose wil met de elementen de menselijke schaal in deze hoge en grote ruimte introduceren.

De elementen hebben tot doel om bezoekers nieuwsgierig te maken, aan te trekken en hun ervaring van de ruimte en het gemeenschapscomplex in het algemeen positief te beïnvloeden. Daartoe is ook elk uur een lichtshow geprogrammeerd waarbij de atrium-verlichting automatisch dimt en een schijnwerper de ‘bomen’ uitlicht.

Visuele identiteit
De keuze voor RVS als kenmerkend materiaal in het interieur zet zich overigens voort in andere delen van het gebouw. Voor Superimpose is het een middel om de samenhang in het interieur te versterken en een harmonieuze en holistische visuele identiteit te bewerkstellingen. Het materiaal is tevens toegepast bij balustrades, liftdeuren, roltrapbekleding en aantal andere architectonische elementen.

Natuur
Analoog aan de keuze voor de boomachtige elementen in het atrium zijn in het ontwerp ook andere, aan de natuur gerelateerde details toegevoegd. Zo versterken, bijvoorbeeld, de golvende vloerpatronen op alle verdiepingen het thema van de 'Community Oasis’. Door het plafond van het atrium te bekleden met voor-gedeukte RVS panelen wordt een (onregelmatige) reflectie van licht verkregen. Zo wordt het door bladeren in een bos gefilterde zonlicht nagebootst. Naast de regelmatige lichtshow vindt hier zo doorlopend een spel van licht en schaduw plaats.

Het onderliggende thema leidt dus tot een samensmelting van functionaliteit en natuurlijke esthetiek. Maar het voegt ook een dimensie aan de traditionele typologie van een winkelcentrum of mall toe. Dit gebouw met combineerde functies is zo een aantrekkelijke plek geworden die een ondersteunende en faciliterende rol kan spelen in een samenleving of buurt.

Superimpose Architecture is opgericht en wordt geleid door Carolyn Leung, Ben de Lange en Ruben Bergambagt. Eerder ontwierp het bureau, onder andere, ook het TOD project Vanke Sky City in Hangzhou, het agrarisch opleidingscentrum Micr-O, het transformatieproject Re-Veil, het wooncomplex Y-Loft City en het Well Living Lab.
 

Andere nieuwsberichten

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan