BAM en Heijmans verkopen minder woningen

3 november 2023, 10:02
De bouwondernemingen BAM en Heijmans hebben afgelopen kwartaal minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Eerstgenoemde bedrijf spreekt van ‘uitdagende marktomstandigheden’, terwijl Heijmans stelt dat opbrengsten in andere takken de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen compenseert.

BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

Over geheel 2023 verwacht de onderneming uit Bunnik circa 1500 woningen te verkopen, vorig jaar waren dat er 2028. Tot de recente opdrachten behoren onder meer het realiseren van 73 duurzame houten Flow-woningen in Doetinchem en de duurzame herontwikkeling van het ABN AMRO-kantoor Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost.

Volgens BAM-topman Ruud Joosten heeft het bedrijf in het derde kwartaal niettemin ‘een solide operationele prestatie’ geleverd. Maar de marktomstandigheden blijven ‘uitdagend als gevolg van de hoge rente, politieke en geopolitieke onzekerheden’. Ook blijft het volgens Joosten lastig om geschikte medewerkers aan te trekken en te behouden.

Vooral goede resultaten in Verenigd Koninkrijk
Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland boekt het bedrijf naar eigen zeggen goede resultaten. In Ierland kreeg BAM de opdracht voor de bouw van het National Children's Hospital in Dublin. De totale orderportefeuille bedraagt momenteel 9,4 miljard euro, honderd miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

BAM International kreeg een jaar geleden van de FIOD en het Openbaar Ministerie te horen dat het bedrijf verdachte is in een onderzoek naar fraude- en corruptie bij enkele opgeleverde projecten. Het is volgens het bedrijf momenteel niet duidelijk hoe lang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. Daardoor kunnen eventuele negatieve financie¨le gevolgen niet betrouwbaar worden ingeschat. BAM heeft alle medewerking aan het onderzoek toegezegd.

BAM maakte al in juli 2020 het voornemen bekend om de activiteiten van BAM International af te bouwen. Inmiddels zijn alle projecten van BAM International afgerond.

Heijmans
De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans ‘op een sterk niveau’ met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen ‘ruimschoots’.

Vanwege de problemen op de markt voor nieuwbouwwoningen denkt Heijmans dit hele jaar minder te verdienen aan de bouw van nieuwe huizen dan het concern eerder had verwacht. In januari tot en met oktober zijn 1200 nieuwbouwwoningen verkocht die Heijmans heeft gebouwd, 8 procent minder dan in die maanden vorig jaar.

Nederland moet de komende jaren een flink aantal woningen bijbouwen om de krapte op de huizenmarkt op te lossen. Maar de verkoop en daarmee ook de bouw gaan soms moeizaam. Een bouwproject mag vaak namelijk alleen doorgaan als 70 procent van de woningen al zijn verkocht voordat de huizen af zijn.

Liever een bestaande woning
Nieuwbouwhuizen zijn vaak duurder dan bestaande koopwoningen en met de stijgende prijzen op de woningmarkt kijken sommige kopers liever naar een bestaande woning of stellen hun aankoop uit. Vorige maand meldde makelaarsvereniging NVM dat afgelopen kwartaal meer nieuwbouwwoningen uit het aanbod waren gehaald omdat de verkoop achterblijft. Daarnaast zorgt de stikstofproblematiek er voor dat het langer duurt voordat huizen van de grond komen.

Topman Ton Hillen zegt er zeker van te zijn dat Heijmans een belangrijke rol speelt bij het vinden van oplossingen voor de problemen waar Nederland mee te maken heeft. “Ik hoop dat we na de komende verkiezingen snel een daadkrachtig kabinet hebben, dat scherpe keuzes maakt over waar we kunnen wonen, waar economische groei plaatsvindt en waar landbouw en natuur een plek hebben.”

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

1 uur geleden

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

1 uur geleden

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

3 uur geleden

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

4 uur geleden

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

2 uur geleden

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Vandaag, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan