Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers
Copyright: Martijn Beekman
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers
Copyright: Martijn Beekman

Ministerie pauzeert zeventien infraprojecten vanwege stikstof

26 juni 2023, 9:56
Het ministerie van Infrastructuur pauzeert zeventien projecten, onder meer vanwege de stikstofproblematiek. Ook door stijgende bouwprijzen en krapte op de arbeidsmarkt kunnen projecten niet doorgaan. Het gaat onder meer om betere doorstroming op de verkeersknooppunten Rottepolderplein en Hoevelaken, de verbredingen van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en de A27 tussen Zeewolde en Eemnes en werk aan de Vaarweg IJsselmeer-Meppel. In totaal gaat het om veertien wegen en drie vaarwegen.

Ook werk wordt gepauzeerd aan de A15 Papendrecht-Gorinchem, de A1/A30 bij Barneveld, het knooppunt A1/A35 Azelo-Buren, de A2 Deil-Vught langs Den Bosch, de A67 Leenderheide-Geldrop, de A4 Haaglanden-N14 en de N35 Wijthmen-Nijverdal. Hetzelfde geldt voor werk aan de Volkeraksluizen en de Kreekraksluizen.

Projecten die N-wegen veiliger maken, zijn uitgezonderd. Ook gaan projecten door die de bereikbaarheid mogelijk maken van 400.000 woningen die tot en met 2030 worden gebouwd. Gepauzeerde projecten worden weer opgepakt zodra er weer stikstofruimte voor beschikbaar is.

Voor minister Mark Harbers (Infrastructuur) voelt het ‘heel dubbel’. Hij vindt het ‘teleurstellend’ dat de projecten niet doorgaan, maar ‘aan de andere kant zien we ook dat het op korte termijn niet kan’.

De minister had eerder dit jaar al aangekondigd dat projecten gepauzeerd zouden worden, omdat er op het moment geen stikstofruimte voor is. Wel gaat het Rijk door met onderhoud aan al bestaande infrastructuur. Door nu deze zeventien projecten te pauzeren, komt daar in totaal 4 miljard euro voor vrij.

‘Onverteerbaar’
De provincies Noord-Brabant en Overijssel vinden het ‘onverteerbaar’ en ‘onbegrijpelijk’ dat minister Harbers diverse infraprojecten stillegt in die provincies. “Ik begrijp dat het Rijk naast een stikstofopgave ook een financiële opgave heeft vanwege inflatie en tegenvallers, een onderhoudsopgave én een capaciteitsopgave”, zegt de Brabantse gedeputeerde Stijn Smeulders (mobiliteit). “Maar het is onverteerbaar als dat zonder onderbouwing ten koste moet gaan van dit nationale fileknelpunt.” Smeulders doelt daarmee op de A2 tussen Vught en Deil, rond Den Bosch. De beoogde verbreding van die weg komt er voorlopig niet.

Het Rijk gaat wel door met onderhoud aan al bestaande infrastructuur. Smeulders vindt dat Brabant ‘buitengewoon hard’ wordt geraakt. “Het kan niet zo zijn dat we in 2030 in Brabant massaal stilstaan op uitstekend onderhouden infrastructuur.”

De provincie Overijssel baalt vooral dat Harbers de afgesproken aanpak van de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal uitstelt. “Dat de minister gedane toezeggingen nu terugdraait, is voor de provincie Overijssel onbegrijpelijk”, aldus gedeputeerde Bert Boerman (mobiliteit), die benadrukt dat de N35 een belangrijke economische verkeersader tussen Zwolle en de regio Twente is.

Harbers en Boerman zetten vorig jaar nog hun handtekening onder afspraken die vooral waren bedoeld om de verkeersveiligheid op deze weg te verbeteren. Zowel het Rijk als de provincie zou hier 100 miljoen euro in investeren. Ook de beoogde aanpassingen aan het knooppunt Azelo (A1/A35) komen er voorlopig niet.

Zuid-Holland
De Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer) is eveneens teleurgesteld. Zevenbergen hoorde vrijdag dat projecten als de A4 Haaglanden-N14 en op de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem voorlopig niet doorgaan. “We zijn begripvol voor de keuze, maar teleurgesteld over het uitblijven van alternatieve oplossingen”, aldus Zevenbergen. “We zien zelf ook dat de kosten voor weg- en waterbouw enorm zijn gestegen en ook wij hebben problemen met stikstof. Tegelijkertijd missen we bij het Rijk nu een stap verder. Hoe voorkomen we hinder, hoe kunnen we alternatieve vervoersmiddelen in de lucht houden?”

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan