Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: Viviane Eerdekens - Ronny Janssen
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga
Copyright: TenBrasWestinga

Derde leven voor oud warenhuismagazijn als theater

16 januari 2020, 13:50
In het Vlaamse Bree, net over de Nederlandse grens bij Weert, is onlangs theater De Zeepziederij geopend. Naar ontwerp van TenBrasWestinga en Trans Architectuur Stedenbouw is een voormalig warenhuismagazijn getransformeerd en uitgebreid met nieuwbouw. De theaterzaal kan worden aangepast voor verschillende typen voorstellingen en concerten.

De Zeepziederij ontleent zijn naam aan een van de producten (zeep dus) die ooit lagen opgeslagen in het magazijn van de Firma voor Koloniale Waren. In 1958 onderging het complex voor het eerst een functieverandering; na een flinke uitbreiding deed het dienst als werkplaats van een technische school.

Voor de nieuwe functie van theater is juist weer een groot deel van de school gesloopt. Wel bleven de gebouwen aan de straatkant en de hoge hal bleven bewaard, de theaterzaal is ondergebracht in een nieuwbouw die op een eigen fundering tegen het bestaande deel aan staat. Ook de technische ruimten bevinden zich in het nieuwe volume.

Oorspronkelijke gevels
Het bestaande gebouw is zowel aan de buiten- als binnenzijde nog dichter naar de oorspronkelijke, historische verschijningsvorm ontworpen. De oorspronkelijke gevels zijn zoveel mogelijk behouden, bestaande gebouwdelen en aanwezige constructies zijn maximaal hergebruikt. Zo zijn de kanalen en grote stalen draagbalken niet weggemoffeld, maar maken ze deel uit van het ontwerp.

Verder zijn duurzame en ecologische materialen gebruikt en de toetreding van daglicht geoptimaliseerd. Dankzij een gecompartimenteerde klimaatinstallatie geschieden de luchtventilatie en verwarming vraaggestuurd, waardoor het energieverbruik wordt geminimaliseerd.

Alle meubelen en zelfs de planten zijn tweedehands, eerstgenoemde objecten zijn afkomstig uit de omgeving en het groen is uit het plantenasiel in Utrecht gehaald. Verder hebben de allereerste stoelen uit de voorloper van het theater een nieuw plekje gekregen in het interieur.

Theaterzaal
In het bestaande deel zijn de theaterfoyer, kantoren, kleedkamers, loges en voorzieningen voor artiesten en personeel ondergebracht. Via de foyer bereiken de bezoekers de theaterzaal, die 366 stoelen bevat. De zaal kan ook worden verkleind voor intiemere voorstellingen met 250 of 150 stoelen; de zaal wordt dan gecompartimenteerd en de toneelopening verkleind. De hangpunten voor licht en geluid zijn eveneens aangepast voor verschillende typen voorstellingen en concerten.

Andere nieuwsberichten

Symposium over belang en doel van tekenen voor architecten

Gisteren, 17:26

Sabrina Rugg wint alternatieve ontwerpwedstrijd voor Heineken Hoek

Gisteren, 16:37

UNStudio ontwerpt hybride kantoorgebouw met bijzonder lage CO2-voetafdruk

Gisteren, 15:49

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

21 februari, 11:18

Klimaat- en energiebeleid kost gemeenten fors meer volgens rapport

Gisteren, 16:12

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

Gisteren, 10:11

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

21 februari, 1:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

21 februari, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

21 februari, 9:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan