Straatgevel links
Copyright: Ballings 7 Arts
Straatgevel rechts
Copyright: Ballings 7 Arts
Straatgevel links
Copyright: Ballings 7 Arts
Straatgevel rechts
Copyright: Ballings 7 Arts

Appartementengebouw De Prins heeft geplooide bovenzijde

14 januari 2020, 9:00
In opdracht van Eliza vastgoed heeft René van Zuuk Architekten een woongebouw voor een locatie in de binnenstad van Hilversum ontworpen. Het architectenbureau moet met zijn ontwerp aansluiten bij de omliggende bebouwing, maar wil met een bijzondere architectonische expressie een kwaliteitsimpuls aan de straat geven.

In haar Centrumvisie heeft de gemeente Hilversum als doelstelling geformuleerd het centrum te verlevendigen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Daarom wil ze nieuwe en aantrekkelijke functies, maar vooral ook woningen toevoegen aan het centrum. Daarbij stelt de gemeente als doel dat nieuwbouw een hoge ruimtelijke kwaliteit heeft, die ook goed past in de directe omgeving.

Betaalbare woningen
Een substantieel deel van de woningbouwopgave uit de Woonvisie wil Hilversum in het centrum en in de daaraan grenzende spoorzone realiseren. Het voorgenomen bouwplan in de Prins Bernhardstraat kan daaraan een bijdrage leveren en woningen bieden met goedkope woningen voor jonge mensen en starters op de woningmarkt, legt Van Zuuk uit.

De Prins Bernhardstraat ligt in de spoorzone en is een belangrijke toegangsweg tot het centrum. Het bouwplan van Eliza vastgoed voorziet in 33 betaalbare (huur)woningen. Er zijn negentien kleine appartementen met een oppervlak van maximaal 50 m2 en veertien woningen met een oppervlakte tussen de 50 en circa 75 m2.

Kwaliteitsimpuls
Thans bevinden zich in de Prins Bernhardstraat geen gebouwen of complexen met een echt bijzondere architectonische kwaliteit. “Vooral het naast het bouwplan gelegen appartementengebouw en het zwaar ogende politiekantoor zijn geen aantrekkelijke gebouwen”, aldus Van Zuuk.

De Prins Bernhardstraat kan volgens Van Zuuk dan ook een kwaliteitsimpuls goed gebruiken. Zijn bureau heeft een nieuw gebouw, stedenbouwkundig passend in de schaal van de omgeving en met een opvallende architectonische uitdrukking, getekend. Het nieuwe gebouw is De Prins gedoopt.

Volume aan de straat
Door het gebouw als een volume uit een stuk te ontwerpen, laat Van Zuuk het blok aansluiten bij omliggende bebouwing, zoals de school en het politiebureau. De school heeft een klassieke opbouw en is statiger dan andere gebouwen in de straat; dat de school terug ligt, benadrukt de bijzondere status van het gebouw.

Om geen afbreuk aan de bijzondere positie van het schoolgebouw te doen, heeft Van Zuuk de appartementen niet terug willen leggen. Daarnaast zou dat het bouwoppervlak van het appartementencomplex sterk hebben verkleind, aldus de architect, wat efficiënt ondergronds parkeren onmogelijk zou maken.

Afgeschuind en gevouwen
De stedenbouwkundige randvoorwaarden  vragen om een bouwvolume van drie lagen met een kap. Het naastliggende woongebouw vertoont eenzelfde klassieke opbouw, maar omdat de architectonische kwaliteit van dat pand matig is, leek het niet vanzelfsprekend dat Van Zuuk een vergelijkbaar ontwerp zou maken.

Tegelijkertijd, legt de architect uit, heeft zijn bureau de uitgangspunten van dat pand willen respecteren. René van Zuuk Architekten heeft een bakstenen volume ontworpen, met een afgeschuinde bovenzijde als eigentijdse variant op de kap. De gevel gaat bovendien van vlak op het maaiveld langzaam over naar een zigzagpatroon, zodat het volume aan de bovenzijde geplooid lijkt.

De kleur van de baksteen is afgestemd op bakstenen uit de omgeving. De ramenopbouw van het appartementengebouw is regelmatig. Hierdoor geeft het architectenbureau het complex een zowel moderne als klassieke uitstraling en creëert het een overgang van de school naar de overige bebouwing in de omgeving.

Gemeenschappelijke voorzieningen
Het totale bouwvolume wordt vier lagen op een parkeergarage. De entree tot de appartementen bevindt zich op de hoek aan de oostzijde en de entree tot de garage ligt aan de westzijde. Een autolift voert naar beneden, waar zich 24 parkeerplekken bevinden.

Op het ondergrondse niveau bevinden zich ook de gemeenschappelijke berging en veertien individuele bergingen. Op het dak van de bergingen ligt een gemeenschappelijke tuin voor de bewoners van De Prins.

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

Gisteren, 17:15

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

Gisteren, 14:41

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

Gisteren, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

Gisteren, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

Gisteren, 15:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

Gisteren, 13:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Gisteren, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

7 december, 1:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

7 december, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

7 december, 9:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan