Copyright: Mondriaan Fonds
Inzending Alessandra Covini
Inzending Bram van Kaathoven
Inzending Katarzyna Nowak
Inzending Rademacher de Vries

Kandidaten eindronde Prix de Rome architectuur bekend

16 april 2018, 10:40
De jury van de Prix de Rome architectuur 2018 heeft vier architecten geselecteerd voor de shortlist. Zij mogen voor de eindronde een fictief ontwerp maken voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam, zo heeft het Mondriaan Fonds bekendgemaakt. Er waren 66 plannen ingezonden voor de eerste ronde. 

De geselecteerde architecten ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van drie maanden een nieuw ontwerp te maken in reactie op de door de jury geformuleerde opdracht, met als thema ‘High Pressure’. Deze ontwerpvoorstellen worden vanaf half oktober tentoongesteld bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Op basis van de nieuwe plannen zal later die maand de winnaar bekend worden gemaakt. De winnende architect ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Eerste ronde
De eerste ronde, die de vorm van een Open Oproep had, was toegespitst op een landelijke locatie in Oost-Groningen. Onder de titel ‘Low Pressure’ werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk.

Bij het selecteren van kandidaten voor de shortlist speelden criteria als een vernieuwende houding, de ruimtelijke kwaliteit van de ingreep, een radicaal, onverwacht of verrassend ontwerp en de verdere potentie van ontwikkeling een belangrijke rol. Bovendien was de jury op zoek naar kandidaten die een serieuze studie van het gebied maakten en ruimtelijke oplossingen voorstellen die aansluiten op de analyses en ideeën die zij formuleerden.  

Andere criteria waren de relevantie voor het gebied en de vraag of de plannen in staat waren om iets in beweging te zetten. Gebruikten de kandidaten hun verbeelding? Of stelden zij nieuwe denkmodellen voor?

De kandidaten De jury heeft vier kandidaten geselecteerd die volgens haar deze kwaliteiten in zich dragen en die de jury nieuwsgierig hebben gemaakt naar hun volgende stappen. Het gaat om (met motivatie van de jury):

Alessandra Covini (Milaan 1988, eigenaar Studio Ossidiana, Rotterdam)

De jury is gefascineerd door Alessandra Covini’s goed uitgevoerde voorstel voor een systeem voor nieuwe vormen van collectiviteit. Zij toont affiniteit met het gebied door de bestaande typologieën van de gebouwen in de omgeving te bestuderen en als uitgangspunt van haar ontwerp te nemen. Ook zit er een zekere energie in haar voorstel. Zij is een van de weinige kandidaten die haar ideeën in een ruimtelijk ontwerp weet om te zetten. Zij probeert voor dit voorstel op een andere schaal te werken en de jury ziet potentie in de vervolgstappen die zij kan maken.

Bram van Kaathoven (1991 Lieshout, werkt bij Bauhütte / TU Eindhoven)

Met zijn uitdagende tekst en 3D-statement becommentarieerde Bram van Kaathoven de opdracht zoals deze door de jury werd geformuleerd. In zijn 3D-statement had hij het lef om de uiterste consequentie te trekken van zijn pleidooi om ‘low pressure’ zeer serieus en letterlijk te nemen, namelijk door niet in te grijpen. De jury merkt op dat hij goed geïnformeerd is en zijn voorstel voor een ruimte zonder mensen goed heeft doorgedacht.

Katarzyna Nowak (1985 Czestichowa/Polen, werkt bij MVRDV, Rotterdam)

De jury was onder de indruk van de maquette die Katarzyna Nowak maakte als onderdeel van haar project ‘Four Chambers’. Zij ontwierp een aantal krachtige ruimtes in het landschap. Het feit dat deze ruimtes zich onder de grond bevinden is tegelijkertijd onrealistisch en interessant. Dat is wat de jury aantrok, evenals de ruimtelijke kwaliteit en de inventieve wijze waarop Nowak vooruit kijkt.

Rademacher de Vries / David Rademacher (1984 Maastricht), Christopher de Vries (1985, Maastricht) (partners Rademacher de Vries Architects, Amsterdam)

Met hun voorstel ‘States of exception’ stelt het duo Rademacher de Vries op slimme wijze de problemen in het gebied aan de orde waarbij zij nieuwe denkmodellen aanleveren voor het creëren van ruimtelijke oplossingen. Zij weten duidelijk waar zij over spreken en zijn in staat een helder scenario te formuleren. De jury prijst hun vrijheid van denken.

Opdracht eindronde
Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. De vier shortlist architecten wordt verzocht om een voorstel te doen voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord.

De kandidaten worden uitgedaagd om een zorgvuldig ontworpen architectonisch voorstel te doen, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21 eeuw. De jury vraagt om betekenisvolle niet-commercieel voorstellen die van betekenis zijn voor de stad, een plek die door velen gekoesterd wordt.

Jury
De jury van de Prix de Rome 2018 bestaat uit: Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 215 appartementen op oude kantoorlocatie in Amersfoort gestart

Gisteren, 14:58

Woningbouwcomplex Kop Dakpark geïnspireerd op winnend ontwerp Europan

Gisteren, 10:36

Tentoonstelling Unravel in Stedelijk naar ontwerp van Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries

Gisteren, 09:40

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

2 december, 12:10

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Gisteren, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Gisteren, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan