Copyright: Overzicht ( Donna van Milligen Bielke)
Copyright: Impressie ( Donna van Milligen Bielke)
Copyright: Impressie ( Donna van Milligen Bielke)
Maquette
Copyright: Donna van Milligen Bielke. Joost Bataille
Copyright: Overzicht ( Donna van Milligen Bielke)
Copyright: Impressie ( Donna van Milligen Bielke)
Copyright: Impressie ( Donna van Milligen Bielke)
Maquette
Copyright: Donna van Milligen Bielke. Joost Bataille

Donna van Milligen Bielke wint Prix de Rome

15 oktober 2014, 18:11
Architect Donna van Milligen Bielke heeft de Prix de Rome gewonnen. Zij kreeg de prestigieuze prijs en bijbehorende 40.000 euro woensdagmiddag in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De internationale jury kent de prijs toe aan Van Milligen Bielke voor de radicale en poëtische ingreep waarmee zij voorstelt architectonische iconen in het Laurenskwartier in te kaderen. Verschillende iconische bouwwerken zijn in individuele containers gezet, wat spannende nieuwe publieke tussenruimten oplevert. Door iedere geschiedenis in een andere container te stoppen, komen de banaliteit en het serene in dit radicale plan moeiteloos bij elkaar, terwijl de grote leegte van de Binnenrotte geruisloos is geritualiseerd. Het consistent uitgewerkte idee voegt een nieuwe laag toe en maakt ruimte voor de ontwikkeling van een fascinerende gebouwtypologie die een gedegen oplossing aandraagt voor grote solitaire gebouwen. Het briljante concept laat nog genoeg aan de verbeelding over. Zo kunnen in de tussenruimten gemakkelijk nieuwe gemeenschappen ontstaan en droomt de jury al over een concrete uitwerking. Het betrekken van meerdere architecten in het ontwerp van de inkaderingsblokken kan een prachtig resultaat opleveren. De jury is verheugd in deze ogenschijnlijk simpele oplossing voor een heel complexe locatie een ontwerptalent te hebben ontdekt en heeft unaniem besloten dat de Prix de Rome 2014 gaat naar Donna van Milligen Bielke.

Donna van Milligen Bielke begon haar opleiding bouwkunde aan de HTS Amsterdam en vervolgde haar studie daarna aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In 2012 studeerde zij af met het project Reversed Boogie Woogie, een alternatieve architectuur voor de Amsterdamse Stopera. Met dit werk was zij in 2013 genomineerd voor Archiprix. Na haar afstuderen is zij gaan werken bij Powerhouse Company in Rotterdam. De nominatie voor de Prix de Rome was voor Van Milligen Bielke aanleiding onlangs een eigen ontwerppraktijk te beginnen.

Donna van Milligen Bielke was samen met Steven Delva, Florian Idenburg, Marieke Kums, Kees Lokman, Jasper Nijveldt, Tim Prins en XML genomineerd voor de Prix de Rome. Allen hebben zich gedurende een drie maanden lange werkperiode gebogen over een door de jury geformuleerde opdracht: maak van de gefragmenteerde Rotterdamse Hoogstraat een levendige stadsstraat en zorg dat de historie van de stad voelbaar wordt. De pittige competitie resulteerde volgens de jury in een onverwacht hoog niveau en in vrijwel alle projecten zijn verfrissende ideeën te bespeuren. Dit bevestigt volgens de jury dat de Prix de Rome nog altijd een platform biedt aan kritische reflectie op de huidige samenleving alsook ruimte creëert om te speculeren hoe de woon- en leefomgeving eruit kan komen te zien.

Prix de Rome
De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde is het Mondriaan Fonds geadviseerd door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut.

Jury
De jury, onder voorzitterschap van Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds), bestaat uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, landschapsarchitect en partner West 8), William Lim (directeur CL3 Architects Ltd, architect en kunstenaar), Ellen van Loon (architect en partner OMA), Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus, schrijver architectuur en design).

Tentoonstelling en symposium
Alle inzendingen zijn tot en met 4 januari 2015 te zien in een tentoonstelling die Het Nieuwe Instituut samenstelde. Ook de historie van de Rotterdamse Hoogstraat zal een rol spelen in de tentoonstelling. Tijdens de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut met het Mondriaan Fonds en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst een symposium waarin de problematiek rond stadsstraten breed wordt uitgelicht. De thematiek van de opdracht voor de Prix de Rome beperkt zich immers niet tot de Rotterdamse situatie, maar doet zich voor in veel steden waar gefragmenteerde plekken te vinden zijn met nieuwbouw, oudbouw, drukke winkelstraten, veel leegstand en gecompliceerde infrastructuren.

Publicatie
Tijdens de prijsuitreiking is het eerste exemplaar van de publicatie Prix de Rome Architectuur 2014 uitgereikt. Naast de plannen van de acht kandidaten bevat de publicatie teksten van Kirsten Hannema en Robert-Jan de Kort, historisch beeldmateriaal en foto’s van Otto Snoek. Marinke Steenhuis schreef een essay over de ontwikkeling van de Hoogstraat in sociaal, economisch en historisch perspectief. Het boek is uitgegeven door nai010 publishers.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

NEXT architects en Christensen & Co winnen tender Kindcentrum Voorhof in Lelystad

43 minuten geleden

Ballast Nedam Development en Climate Cleanup Foundation lanceren internationale handel voor CO2-opslag in bouw- vastgoedprojecten

1 uur geleden

Het Cultuurfonds kent €100.000 toe aan project ontworpen door Common Practice in gemeente Koggenland

Gisteren, 18:01

MIX architectuur ontwerpt blok met woningen en supermarkten in Crooswijk

Gisteren, 13:00

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

15 minuten geleden

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

2 uur geleden

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

Gisteren, 14:57

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

Gisteren, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

Gisteren, 09:08

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

5 december, 2:34
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan