Het oorspronkelijke gebouw van het Stedelijk (A.W. Weissmann, 1895) en de door Benthem Crouwel Architects ontworpen nieuwbouw (2012)
Copyright: John Lewis Marshall
Doorsnede van het museum in de nieuwe situatie
Copyright: Stedelijk Museum Amsterdam / OMA
Het oorspronkelijke gebouw van het Stedelijk (A.W. Weissmann, 1895) en de door Benthem Crouwel Architects ontworpen nieuwbouw (2012)
Copyright: John Lewis Marshall
Doorsnede van het museum in de nieuwe situatie
Copyright: Stedelijk Museum Amsterdam / OMA

Stedelijk Museum opent nieuwe collectieopstelling in december

13 september 2017, 15:58
Op 16 december opent het Stedelijk Museum Amsterdam diens nieuwe collectieopstelling. Het door OMA ontworpen Stedelijk Base vormt het sluitstuk van de herindeling van het museum. Ongeveer 750 kunstwerken uit de collectie worden in een ‘circuit’ door de in 2012 geopende vleugel gepresenteerd.

De nieuwe opstelling zal zeker vijf jaar te zien zijn, meldt het Stedelijk woensdag. In de 750 werken, die zijn gegroepeerd rond de iconen van de collectie, worden de ontwikkelingen in de kunst vanaf het eind van de negentiende eeuw tot nu getoond. Nieuw voor het Stedelijk is de mix van disciplines; alle soorten beeldende kunst worden gemengd met vormgeving.

De opstelling beslaat alle zalen van de nieuwe vleugel, en begint in de benedenverdieping met de kunsten voor 1980. De roltrap brengt bezoekers van -1 naar +1, waar de kunsten van na 1980 te zien zijn. OMA ontwierp voor de benedenverdieping een open circuit met vrijstaande wanden, met displays die speciaal voor het Stedelijk ontwikkeld zijn.

“Door de komst van internet vergaren we informatie op een andere manier; we browsen, zien veel beelden in één keer, leggen zelf verbanden en maken combinaties”, zegt museumdirecteur Beatrix Ruf. “Dat komt ook in Stedelijk Base tot uiting: in het geweldige concept van OMA is het mogelijk om je vrij te bewegen door de ruimte, verrassende combinaties te zien en zelf verbanden te leggen.”

De 1.100 vierkante meter grote zaal van de benedenverdieping wordt ingezet om de verschillende verhalenlijnen uit de collectie te laten zien. Het ontwerp voorziet in is een open parcours waarin bezoekers hun eigen route kunnen kiezen.

De ruimte wordt gearticuleerd door losstaande wanden, die het mogelijk maken diverse relaties tussen de kunstwerken te laten zien. De traditionele museumervaring is van opeenvolgende zalen is veranderd in een haast stedelijke ervaring, waarin na elke hoek een nieuwe ontdekking staat te wachten, aldus het Stedelijk.

Stedelijk Turns
De begane grond van het museum is omgedoopt tot Stedelijk Turns. Hier worden delen van de collectie gepresenteerd vanuit nieuwe perspectieven en actuele thema’s. Op deze manier wil het museum meer verhalen naar boven halen, verborgen geschiedenissen tonen en de getoonde werken in een ander daglicht stellen.

“Stedelijk Turns zit vol met experiment en fungeert als een laboratorium, dat zowel het heden als het perspectief op het verleden voortdurend voedt en verandert”, zo laat het museum weten. Sinds eind vorig jaar is dit onderdeel van het Stedelijk al stapsgewijs in gang gezet. Stedelijk Turns wordt begeleid door een digitaal platform, dat fungeert als online catalogus en magazine.

De grote tijdelijke tentoonstellingen blijven onder de noemer Stedelijk Now op hun vertrouwde plek, de eerste verdieping van de oudbouw. In november van dit jaar zal die gehele bovenverdieping gewijd worden aan kunst uit de jaren negentig en 2000 uit een schenking van Thomas Borgmann, en in april 2018 opent het grote overzicht van Ettore Sottsass.

De drie onderdelen van het museum liggen in elkaars verlengde en zorgen volgens directeur Ruf voor een helderder indeling van het gebouw, meer collectie op zaal, meer verhalen en actuele perspectieven.  

Entreegebied herschikt
Het Stedelijk Museum heeft tevens diens entreegebied herschikt. Op 22 september vindt de officiële opening plaats van dit gebied, dat samen met de oorspronkelijke architect van de nieuwbouw, Benthem Crouwel Architects, is ontworpen.

De entree moet meer dan voorheen een ontmoetingsplek worden, met een open en vrij toegankelijk plein, met meer zitruimte, gelegenheid voor koffie en een betere toegang tot de winkel en de bibliotheek. De informatievoorziening is verbeterd met grote digitale schermen in de hal, waar op termijn ook kunst te zien zal zijn.

De opening van de nieuwe collectie is ruim een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Vorig jaar werd gezegd dat de opening zou plaatsvinden in mei van dit jaar, maar de ontwikkeling van een nieuw displaysysteem in de vaste collectie bleek zo ingewikkeld dat de opening moest worden uitgesteld. 

Andere nieuwsberichten

Re:Born en UNStudio presenteren plan voor herontwikkeling Scheveningse Pier

Gisteren, 15:20

Nieuw zorgcluster in Goes naar ontwerp van buroSALT in gebruik genomen

Gisteren, 12:38

Buurt van 27 stalen woningen in De Krijgsman Muiden opgeleverd

Gisteren, 11:52

Nominaties Kantoorgebouw van het Jaar 2024 bekend

Gisteren, 09:00

Meer orders, maar lagere omzet voor bouwbedrijf Ballast Nedam

Gisteren, 16:02

Versterking Groningen niet in 2028 klaar, erkent staatssecretaris

Gisteren, 10:07

Rapport: extreme weersomstandigheden hinderen bouwers steeds meer

10 september, 1:24

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

10 september, 9:44

Huidfonds: meeste schoolpleinen bieden te weinig schaduw

9 september, 11:32

Babel Festival kijkt naar toekomst van jubilerende gemeente Zaanstad

6 september, 1:49
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan