Copyright: Het winnend plan voor de woontoren aan de Ertskade ( Wonam)
Copyright: Het winnend plan voor de woontoren aan de Ertskade ( Wonam)
Copyright: Het winnend plan voor de woontoren aan de Ertskade ( Wonam)
Copyright: Borneo-Sporenburg ( West 8)
Copyright: Borneo-Sporenburg ( West 8)
Copyright: Borneo-Sporenburg ( West 8)

Geuze: 'Plan gekozen waar niemand last van heeft'

20 januari 2015, 14:47
Wat de kroon op Borneo-Sporenburg zou moeten worden, dreigt volgens Adriaan Geuze te ontaarden in een koffievlek op een gestreken wit overhemd. De man achter het wereldberoemde stedenbouwkundig plan voor de wijk in Amsterdam is niet te spreken over de gevolgde procedure voor het nieuwe gebouw dat op de Ertskade wordt gerealiseerd.

Onlangs maakte de hoofdstedelijke stadsdeelgemeente Oost bekend dat ontwikkelaar Wonam een woontoren mag bouwen op de plek, waar volgens het masterplan van West 8 de derde ‘meteoriet’ in de wijk had moeten verrijzen. Op de kade van Sporenburg werd een krachtig en stoer gebouw voorzien, dat het passende sluitstuk zou vormen voor de (laagbouw)wijk.

Het vorige plan voor het zogeheten Fountainhead-gebouw (of De Stoel) kwam om financiële redenen nooit van de grond, waarna het project vanuit de gemeente werd doorgeschoven naar stadsdeel Oost. Deze organisatie schreef de door Wonam gewonnen tender voor ontwikkelaars uit, waarbij de stem van bewoners, het financiële bod en de mate van duurzaamheid als criteria golden.

Een verkeerde procedure en foute volgorde, volgens Geuze, die tot een slechte uitkomst zal leiden. “In plaats van een stedenbouwkundige herijking als tussenstop koos de stadsdeelgemeente voor een tender waarin geld duurzaamheid en een minimum aan overlast maatgevend waren.”

Zo klein mogelijk
Inwoners van Borneo-Sporenburg hebben tijdens de selectieprocedure inspraak gehad via een bewonersavond en zogeheten e-participatie. Hieruit is volgens Geuze én een aantal bewoners dat een open brief aan stadsdeelbestuurder Thijs Reuten heeft gestuurd, een opdracht geformuleerd die leidde tot een ‘zo klein mogelijk gebouw’.

“Er is gekozen voor een plan waar niemand last van heeft, een verkeerde keuze wat mij betreft”, zegt de stedenbouwkundige, die daarmee allerminst bedoelt dat de wensen en eisen van de omwonenden moeten worden genegeerd. “Ik ben een groot voorstander van actualisering van het oorspronkelijke stedenbouwkundige uitgangspunt en de situatie ligt nu eenmaal anders dan in de jaren negentig toen alles van bovenaf geregeld werd.”

Geuze heeft zelf ook met bewoners van de wijk om de tafel gezeten. “Ik heb met ondersteuning van plaatjes denkoefeningen gedaan om tot een zo goed mogelijk gebouw te komen, waarbij rekening is gehouden met zaken als wind- en schaduwhinder en belemmering van het uitzicht. De aanwezigen waren verrast door de resultaten”, zegt Geuze.

Verder kwam onder meer het creëren van groen en ontmoetingsplaatsen in de waterrijke maar dichte woonwijk aan de orde, iets waar in het winnende plan van Wonam ook veel ruimte voor is geschapen. “Kwalitatief wil ik niet over het plan oordelen, want er deden vooraanstaande ontwikkelaars met goede architecten aan de tender mee”, aldus de oprichter van West 8.

Telefoontje
Wel laat hij fijntjes weten dat geen van de partijen hem ooit heeft gebeld over de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Van de gemeente Amsterdam heeft Geuze naar eigen zeggen nog voor het aflopen van zijn mandaat voor Borneo-Sporenburg al geen telefoontje meer gehad over de wijk, die over de hele wereld opzien heeft gebaard dankzij het vernieuwende stedenbouwkundig plan.

Geuze laat het er niet bij zitten, want hij wil voorkomen dat het gebouw dat de kroon op het plan zou moeten zijn, een ‘koffievlek op een gestreken wit overhemd’ wordt. Behalve een smet op de wijk is er dan volgens Geuze eveneens sprake van een dissonant in de rijke stedenbouwkundige geschiedenis van Amsterdam, waarin Borneo-Sporenburg ook een mooie plaats heeft veroverd.

“De wethouder heeft aangegeven behoefte te hebben aan een gesprek. Dat heeft nog niet plaatsgevonden, maar ik kijk er naar uit. Ik zal hem de uitgangspunten voor een goed gebouw voorleggen, zoals ik ook bij de bewoners heb gedaan en laat me nader informeren over de gevolgde procedure.”

Met het idee van een toren op de Ertskade heeft Geuze in ieder geval niet veel, of deze nu kwalitatief goed is of niet. “Een toren kun je ook op het KNSM-eiland neerzetten, of ergens anders, maar is totaal niet specifiek voor deze plek. Hier was een sculpturaal gebouw gepland.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Civic Architects vormt herkenningspunt langs Tolhuiskanaal

Vandaag, 14:34

Vernieuwd interieur voor gemeente Heemskerk

Vandaag, 13:33

Ontwikkeling gebouwencomplex Amstel Vista bij Berlagebrug gestart

Vandaag, 11:06

TALKS about architecture organiseert twee lezingen in januari

Gisteren, 16:26

PBL: duurzaam energiedoel haalbaar, maar meer nodig voor klimaat

4 uur geleden

DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

Vandaag, 12:25

Nieuwe eigenaren voor designlocatie Kazerne

Vandaag, 10:00

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

Gisteren, 12:05

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

Gisteren, 11:08

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

Gisteren, 09:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan