Copyright: Centrale paviljoen in de Giardini ( Francesco Galli)
Copyright: Gevel ( Francesco Galli)
Copyright: Haard ( Francesco Galli)
Copyright: Hellingbaan ( Francesco Galli)
Copyright: Plafond ( Francesco Galli)
Copyright: Raam ( Francesco Galli)
Copyright: Raam ( Francesco Galli)
Copyright: Toilet ( Francesco Galli)
Copyright: Balkon ( Francesco Galli)
Copyright: Trap ( Francesco Galli)
Copyright: Verzameling boeken ( Architectenweb)
Copyright: Maison Domino voor het centrale paviljoen ( Francesco Galli)
Copyright: Centrale paviljoen in de Giardini ( Francesco Galli)
Copyright: Gevel ( Francesco Galli)
Copyright: Haard ( Francesco Galli)
Copyright: Hellingbaan ( Francesco Galli)
Copyright: Plafond ( Francesco Galli)
Copyright: Raam ( Francesco Galli)
Copyright: Raam ( Francesco Galli)
Copyright: Toilet ( Francesco Galli)
Copyright: Balkon ( Francesco Galli)
Copyright: Trap ( Francesco Galli)
Copyright: Verzameling boeken ( Architectenweb)
Copyright: Maison Domino voor het centrale paviljoen ( Francesco Galli)

Architectuurbiënnale van Venetië – Elements of Architecture

10 juni 2014, 18:37
Zaterdag 6 juni opende de 14e editie van de Architectuurbiënnale van Venetië. Curator Rem Koolhaas heeft deze editie van de biënnale de titel ‘Fundamentals’ gegeven. In de hoofdtentoonstelling wordt de geschiedenis van de bouwkundige elementen van de architectuur gepresenteerd. Architectenweb reisde af naar Venetië en doet verslag.

Op de biënnale dit jaar neemt de tentoonstelling ‘Elements of Architecture’ letterlijk en figuurlijk een centrale plaats in. Letterlijk omdat de tentoonstelling in het centrale paviljoen in de Giardini te zien is, figuurlijk omdat de tentoonstelling het dichtst komt bij de fundamenten van de architectuur – het overkoepelende thema van de biënnale.

Onder leiding van curator Rem Koolhaas hebben groepen Harvard-studenten zich de afgelopen jaren gebogen over de elementen waar gebouwen uit opgebouwd zijn: ramen, balkons, deuren, enzovoorts. Anderhalf jaar geleden testte Koolhaas een allereerste versie van deze tentoonstelling in het Schieblock, op de biënnale is het indrukwekkende eindresultaat te zien.

Vijftien elementen
‘Elements of Architecture’ gaat in op de geschiedenis van vijftien elementen. De ruimte die ingericht is rond de ‘haard’ is een goed voorbeeld van hoe de elementen zijn bekeken. Ooit was het niet meer dan een vuurplaats, later werd het de bekende open haard of kachel, maar tegenwoordig is de sociale en praktische functie van de haard volledig verspreid, zelf tot buiten het huis. Zo zijn energiecentrales te zien als grote, gemeenschappelijke haarden voor grote groepen huishoudens en zijn in huis zelf bijvoorbeeld een oven, verwarming en thermostaat te zien als onderdelen van de ‘haard’.

Per element wordt in de tentoonstelling een ander verhaal verteld. Koolhaas heeft er daarbij voor gekozen vooral de onderbelichte kanten van de geschiedenis van de elementen te laten zien. Een poging om steeds de volledige geschiedenis te vertellen is gelukkig niet gedaan, daarvoor wordt overal verwezen naar de bijbehorende publicatie. In de tentoonstelling worden alleen de meest inspirerende onderdelen van het onderzoek getoond. Als het over het balkon gaat worden bijvoorbeeld balkonscènes van politieke leiders van over de hele wereld gepresenteerd. Als het over daken gaat wordt ingezoomd op de opbouw van traditionele Chinese dakconstructies.

Een fascinerend onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door de verzameling toiletpotten die de geschiedenis hiervan in de afgelopen anderhalve eeuw verbeelden. Minstens zo evocatief is de presentatie van de ontwikkeling van de hellingbaan en pogingen om onder hellingen te wonen. Een 1:1 model van een in de jaren ’70 ontworpen woonkamer met verschillende hellingbanen is door de bezoekers uit te testen.

Verlaagd plafond
In de grote zaal middenin het paviljoen die hier achter ligt, draait een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte film. Aan de hand van een ongelofelijke hoeveelheid hele korte fragmenten laat deze film zien welke rol de in de tentoonstelling besproken vijftien elementen in speelfilms hebben. De film geeft een fascinerend beeld van hoe de elementen in het dagelijks leven worden gebruikt en hoe er in de speelfilms verhalen omheen gebouwd worden. Ieder element wordt op talloze manieren gebruikt, regelmatig ook voor zaken waar die niet voor bedoeld is. Een geweldige introductie op de tentoonstelling.

Voor de uitgang (en de ingang) start ‘Elements of Architecture’ met een vergelijking tussen de beschilderde koepel van het tentoonstellingspaviljoen zelf en een modern verlaagd plafond met alle bijbehorende installaties dat onder de koepel is gehangen. Voor het effect is een enorme hoeveelheid installaties boven het verlaagde plafond gemonteerd. In de begeleidende tekst wordt geconstateerd dat de hoeveelheid ‘verloren’ ruimte die een verlaagd plafond met zich meebrengt gigantisch is en dat het verlaagde plafond de architectuur een grote potentiele zeggingskracht – via bijvoorbeeld de draagconstructie en schilderingen – heeft ontnomen. Voor de 21e eeuw verwacht Koolhaas met zijn studenten nieuwe combinaties tussen beide modellen die de voordelen van beide combineren.

Boek
Het volledige onderzoek naar de ‘Elements of Architecture’ is gevat in vijftien boekjes, ontworpen door Irma Boom, die individueel of gezamenlijk te koop zijn op de biënnale. De boekjes zijn in uitvergrote vorm overal op de tentoonstelling door te bladeren en vormen een twee-eenheid met de tentoonstelling zelf. Eind augustus zal bij Rizzoli een enkel boek over de ‘Elements of Architecture’ verschijnen. Een must-read voor architecten en over enkele jaren waarschijnlijk onderdeel van het curriculum van verschillende architectuuropleidingen.

‘Elements of Architecture’ gaat over de geschiedenis van bouwkundige elementen, over de technische en maatschappelijke ontwikkelingen waar ze uit voortkomen. Daarmee gaat de tentoonstelling wel over architectuur, maar niet over het architectonisch ontwerp dat alle losse elementen met elkaar verbindt. Ook de rol van de architect wordt niet belicht. Op de biënnale voelt dat echter niet als een gemis. De inhoudelijke beperking houdt de tentoonstelling gefocust. Het architectonisch ontwerp kan wellicht in een volgende biënnale weer belicht worden.

Geen drie maar zes maanden
De Architectuurbiënnale van Venetië start normaal gesproken in september en duurt dan drie maanden. Op verzoek van curator Rem Koolhaas is deze veertiende editie van de biënnale drie maanden eerder begonnen, om zo in totaal zes maanden te kunnen duren – tot en met 23 november 2014. Volop gelegenheid om de biënnale te bezoeken dus.

De biënnale is dagelijks geopend van 10:00u ’s ochtends tot 19:00u ’s avonds. Om de twee grote tentoonstellingen en het gros van de landenpaviljoens te kunnen bekijken is het raadzaam tenminste twee dagen uit te trekken.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woningen met royale veranda’s aan een groen binnenhof

Vandaag, 16:37

DP6 ontwerpt Onderwijscentrum Binnenstad voor Universiteit Utrecht

Vandaag, 14:44

Bezoekerscentrum Amerikaanse begraafplaats Margraten opent deuren

Vandaag, 14:32

Cepezed geselecteerd voor nieuw gemeentehuis Buren

Vandaag, 12:08

Onderzoek: Duitse woningbouwers niet eerder zo somber

Vandaag, 15:37

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

Vandaag, 12:47

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

Vandaag, 10:09

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

8 december, 3:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

8 december, 1:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

8 december, 12:03
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan