Opening van het Lloyd Hotel
2 september 2004, 8:46
Soft opening op 29 augustus, officiële opening op 11 november 2004
Zondag 29 augustus heeft de "soft opening" van het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade plaatsgevonden. In totaal telt het hotel 120, veelal verschillende, kamers. De officiële opening vindt plaats op 11 november.
Het Lloyd Hotel, in het hart van het Oostelijk havengebied in Amsterdam, innoveert op alle fronten. Het rijksmonument daterend uit 1921 is verbouwd tot een hotel dat een actueel beeld schetst van Nederlandse architectuur en vormgeving. Alle 120 kamers - in luxe variërend van één tot vijf sterren- zijn verschillend van oppervlak en inrichting. Het hotel heeft twee restaurants - Snel en Sloom- een opnamestudio, een nomadische bibliotheek en een keuken waarin je als hotelgast voor je eigen gasten kunt koken. In de publieke ruimtes van het hotel zal de Culturele Ambassade verschillende diensten aanbieden.
Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van het Lloyd Hotel zijn Suzanne Oxenaar, Otto Nan, Liesbeth Mijnlieff en Gerrit Groen. Zij lieten zich leiden door de gedachte dat het Lloyd Hotel vooral een hotel moest worden waar ze zelf graag naartoe zouden gaan: Een uitnodigende plek, waar de buren makkelijk binnenlopen om in het torentje rustig een boek te lezen. Een plek waar Amsterdammers komen om iets lekkers te eten of een maaltijd afhalen voor een picknick, of voor thuis. Een keuken met eten en drinken van goedkoop tot duur, van patat tot kaviaar, 24 uur per dag. Een hotel waar je met een gerust hart je vrienden of je ouders laat overnachten. Het Lloyd Hotel is er ook voor iedere portemonnee: Luxe is vanzelfsprekend en goedkoop is extra.
Architect, vormgevers en kunstenaars
Wat bij het binnentreden van het Lloyd Hotel direct opvalt, zijn de grote vides die van souterrain tot dak reiken. Her en der in het oorspronkelijk door Evert Breman ontworpen gebouw duiken bovendien historische fragmenten op: een klein huisje dat destijds werd bewoond door de hofmeester en zijn familie, een betegelde wand, een gewelfd plafond, de houten loketten waar in het verleden nieuwkomers zich moesten inschrijven, en glas-in-loodramen waarin schepen staan afgebeeld. Aan deze ‘collectie’ zijn ook nieuwe elementen toegevoegd. Zo hebben de meeste kamers bijzondere badkamerunits, maar ook wegklappende bedden. Er zijn kamers met nissen en kamerschermen in de vorm van een complete badkamer. Nederlandse ontwerpers en kunstenaars zoals Bureau Lakenvelder en kunstenaar Joep van Lieshout werden gevraagd om de architectonische ruimte te verbijzonderen door badkamers op maat te bedenken, met als resultaat dat bijna alle kamers verschillend zijn.
Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, bekend van onder meer het Holland paviljoen voor de Wereldexpo 2000, het op gestapelde containers geïnspireerde Silodam-complex in Amsterdam en het VPRO Gebouw, verbouwde het hotel. Opdracht aan MVRDV was om te ontsnappen aan de ‘zware’ geschiedenis van het gehavende gebouw door nadruk te leggen op ruimtelijkheid en inventiviteit. Het streven was om de hotelkamers niet te zien als een plek om alleen maar te slapen, maar als een verblijfsruimte, waarin je ook prettig kunt werken of rustig een boek kunt lezen. Zoals boerderijen vroeger een stijlvol ingerichte opkamer hadden voor zondags bezoek, zo wil het Lloyd Hotel de opkamer van Nederland zijn. Voor de inrichting zijn ontwerpers en kunstenaars benaderd.
Culturele Ambassade
Ook na de opening zal cultuur een centrale rol blijven spelen in het Lloyd Hotel. De Culturele Ambassade van het hotel heeft verschillende publieke ruimtes in het hart van het gebouw. Echte, fysieke ontmoetingen worden in onze snel veranderende wereld steeds schaarser en korter, terwijl er tegelijkertijd een groeiende behoefte aan persoonlijk contact is. Het Lloyd Hotel biedt met zijn Culturele Ambassade de helpende hand door zijn gasten zo effectief mogelijk gebruik te laten maken van hun tijd. Persoonlijk advies, kaarten voor een voorstelling of een informele ontmoeting met een gelijkgestemde: de Culturele Ambassade biedt een compleet dienstenpakket.
Betrokken ontwerpers/kunstenaars onder andere:
Christiaan Bastiaans (NL)
Jurgen Bey (NL)
Bureau Lakenvelder (NL)
Michel Francois (BE)
Ineke Hans (NL)
Richard Hutten (NL)
Hella Jongerius (NL)
Claudy Jongstra (NL)
Suchan Kinoshita (JAP)
Joep van Lieshout (NL)
Arnout Mik (NL)
Anneke Saveur (NL)
Christoph Seyferth (NL)
Marcel Wanders (NL)
Winoldi (NL)
De geschiedenis
Lloyd’s continuing story begon in 1921, toen aan de Oostelijke Handelskade een landverhuizershotel werd geopend. Het is ontworpen door architect Evert Breman in opdracht van de Koninklijke Hollandsche Lloyd, de rederij die in het bedrijvige Oostelijk Havengebied de dienst uitmaakte. Het Lloyd Hotel was ingericht voor de opvang van negenhonderd mensen. Op de begane grond bevond zich een hoge eetzaal met plaats voor 350 personen. Daarnaast waren er nog een winkel en een grote conversatiezaal. Aangrenzend was een kosjere keuken en een zaaltje met 52 plaatsen voor joodse reizigers. Er waren aparte slaapzalen voor mannen en vrouwen, in de zijvleugel waren gezinsverblijven en er was zelfs een hospitaaltje met een bescheiden aantal bedden. Tussen 1921 en 1923 werd het Lloyd Hotel aan de oostzijde uitgebreid met een ontsmettingsgebouw, waarvan tegenwoordig alleen nog de oostvleugel resteert. Deze is inmiddels gerestaureerd en tot ateliers en café annex galerie omgebouwd. Destijds werden de reizigers bij het ontsmettingsgebouw naar binnen geleid, waarna degenen die gezond werden verklaard, via een ondergrondse gang mochten doorsteken naar het hotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd, naar aanleiding van de Februaristaking, het Lloyd Hotel door de Duitsers in gebruik genomen als huis van bewaring. Ook na de oorlog behield het gebouw die functie, eerst als detentieplaats voor collaborateurs en NSB’ers en later, van 1964 tot 1989, als jeugdgevangenis. Het interieur van het gebouw was aanvankelijk zeer verzorgd, maar het langdurige gebruik als gevangenis heeft zijn sporen nagelaten. Tot 2001 had het pand een sociale bestemming als woon- en werkplaats voor kunstenaars.
Boek
In november verschijnt bij uitgeverij Bas Lubberhuizen een boek van Annet Lubbers over de geschiedenis van het Lloyd Hotel Prijs € 25,- Voor meer informatie: Uitgeverij Bas Lubberhuizen, Wieneke ’t Hoen, t: 020- 6184132