Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Sao Paulo (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Sao Paulo (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Istanbul (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Sao Paulo (grafie Architectenweb)
Copyright: Presentatie Test Site Sao Paulo (grafie Architectenweb)

IABR: Test Sites Istanbul en São Paulo

23 april 2012, 22:34
Naast Test Site Rotterdam maken ook Test Site Istanbul en Test Site São Paulo deel uit van de vijfde IABR. In de hoofdtentoonstelling van de IABR in het NAi worden beide projecten gepresenteerd.

Tekst Michiel van Raaij “Voor het maken van de stad wordt normaal gesproken een zo kort mogelijk proces gevolgd”, vertelt IABR-directeur George Brugmans. Veel tijd voor onderzoek en analyse is er niet. Met de Test Sites wil Brugmans steden een alternatief proces aanbieden waarin juist wel tijd is voor onderzoek en analyse. Een ‘sabbatical detour’ noemt hij het. De vijfde IABR heeft naast de Test Site in Rotterdam ook Test Sites in Istanbul en São Paulo.

Test Site Istanbul
Het ontwerpend onderzoek voor Test Site Istanbul wordt geleid door curator Asu Aksoy, assistent professor aan de Istanbul Bilgi University. In het onderzoek werkte zij samen met H+N+S Landscape Architects, Architecture Workroom Brussels en architectenbureau 51N4E.

Test Site Istanbul ligt aan de noordzijde van de stad. De opgave is om een strategische visie voor deelgemeente Arnavutköy te ontwikkelen. De oprukkende bebouwing van de snel groeiende metropool bedreigt hier landbouwgronden en voor de stad cruciale waterreservoirs. Hoe kunnen deze zaken met elkaar in balans worden gebracht?

Het ontwerpteam stelt uiteindelijk voor ringvormige zones in te stellen rond de meren in de regio. De eerste zone rond het meer moet beschermd natuurgebied worden, de zone daaromheen moet duurzame landbouw herbergen. Alleen zo kan schoon drinkwater gegarandeerd worden. Een succesvol hervormde landbouw is doorslaggevend, benadrukt het ontwerpteam. De landbouw moet de oprukkende stad een halt toe roepen. Voor de stad is in het plan alleen een smalle ruimte tussen de landbouwgebieden gereserveerd. Een hoge dichtheid aan bebouwing is daar de sleutel.

Donderdag 19 april bezocht een delegatie uit Turkije, waaronder de burgemeester van deelgemeente Arnavutköy, de eerste presentatie van Test Site Istanbul in het NAi. Vanaf 1 oktober zal het onderzoek ook in Istanbul zelf met een tentoonstelling gepresenteerd worden. Het is de bedoeling dat (delen van) het project uitgevoerd worden of vertaald worden in formeel beleid.

Test Site São Paulo
Architect Fernando de Mello Franco van het Braziliaanse architectenbureau MMBB leidde het ontwerpend onderzoek voor Test Site São Paulo. De architect werkte hierbij samen met het Nederlandse architectenbureau Fabric.

Test Site São Paulo ligt, net als de projectlocatie in Istanbul, aan de rand van de stad. Het stedelijk weefsel raakt op de locatie aan beschermd natuurgebied. Precies op dat punt wordt ook een nieuwe ringweg aangelegd, waardoor de rest van de stad qua reistijd dichterbij komt te liggen maar er ook een barrière wordt opgeworpen tussen de stad en de natuur.

De Mello Franco vertelt dat de groei van São Paulo binnen een decennium omslaat in bevolkingskrimp en dat de stad kampt met een naar het achterland vertrekkende industrie. Hij voegt eraan toe dat São Paulo als zakencentrum van Brazilië weliswaar veel bezoekers trekt, maar dat weinigen de stad een plezierige plek vinden om in te verblijven. De creatieve industrie heeft daarom niet in São Paulo maar in Rio de Janeiro de kop op gestoken. Van verschillende kanten wordt São Paulo zo gedwongen zich te vernieuwen.

Voor de onderzoekslocatie Cabuçu de Cima stelt het ontwerpteam voor een tussenzone te maken tussen de stad en de natuur en deze zone te programmeren met allerlei vrijetijdsvoorzieningen. Met deze nieuwe voorzieningen wordt het prettiger leven in São Paulo en kan de stad eindelijk ook andere typen toeristen trekken. De economie van de stad wordt zo ook gediversifieerd.

De Mello Franco denkt dat de aan de stad grenzende natuur alleen duurzaam beschermd kan worden als deze ook economische waarde heeft voor de aangrenzende wijk en de stad. Met de vrijetijdsvoorzieningen hoopt de architect op nieuwe werkgelegenheid voor de omwonenden.

Het ontwerpend onderzoek dat De Mello Franco voor de biënnale heeft verricht wordt financieel gesteund door de lokale woningcorporatie SEHAB. De plannen zelf kunnen volgens de architect van verschillende kanten op steun rekenen. Er is echter één invloedrijke groep fel tegen de plannen en dat zijn de natuurbeschermers. Realisatie van (een deel van) de plannen lijkt er daarom voorlopig niet aan de orde.

Over de samenwerking met de IABR op het gebied van onderzoek is De Mello Franco zeer enthousiast. De kennisuitwisseling vindt hij zeer waardevol. Over het idee van de Test Site zelf en de bijdrage die de IABR kan leveren aan de realisatie van de plannen is hij sceptisch. “Zodra een plan het politieke besluitvormingsproces ingaat of richting uitvoering gaat wordt de afstand een probleem”, zegt hij, “Je moet dan gewoon op locatie zijn.”

De plannen voor Cabuçu de Cima worden vanaf 19 juni ook in São Paulo zelf tentoongesteld.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan