Evaluatie buitenschools curriculum bouwacademies

14 december 2007, 17:46
Een commissie onder voorzitterschap van architect Thijs Asselbergs vindt dat het buitenschools curriculum van de academies binnen de huidige context voldoende van kwaliteit is om opname van afgestudeerden in het Architectenregister te rechtvaardigen. Dit is volgens de commissie in de toekomst afhankelijk van wat onder de nieuwe Wet op de architectentitel (WAT) over het inschrijvingsniveau voor het register, te weten voor de beroepservaringperiode, nog door het Stichting Bureau Architectenregister (SBA) vastgelegd moet worden.

Dit blijkt uit een evaluatierapport dat Thijs Asselbergs op 11 december heeft aangeboden aan Rijksbouwmeester Mels Crouwel en aan Aart Oxenaar van het Landelijk Overleg Bouwkunstopleidingen (LOBO).
Aanleiding evaluatie
De vierjarige opleiding aan de Academies van Bouwkunst valt uiteen in een binnen- en een buitenschools deel. Het buitenschools deel wordt gerealiseerd doordat de student gedurende de opleidingsperiode in de beroepspraktijk werkt. Met het lerend werken in de beroepspraktijk verdient hij de helft van de benodigde studiepunten. Het buitenschools curriculum van de Academies van Bouwkunst heeft betrekking op de disciplines architectuur, stedenbouw en landschap.

In 2004 is het buitenschools curriculum opnieuw geformuleerd door de gezamenlijke academies in de ‘Nota Buitenschools curriculum Academies van Bouwkunst’.

In 2006 heeft de Rijksbouwmeester met het Landelijk Overleg Bouwkunstopleidingen (LOBO) afgesproken dat dit buitenschools curriculum geëvalueerd zou worden. Doel van deze evaluatie is om te komen tot aanbevelingen in het kader van de herziening van de Wet op de architectentitel (WAT). Een belangrijke maatregel in het kader van de herziening van de WAT is de invoering van een beroepservaringperiode van twee jaar.

Conclusies en aanbevelingen
De evaluatiecommissie bestond uit: Thijs Asselbergs (architect, voorzitter), Marina Roosebeek (architect, Academie van Bouwkunst Amsterdam), Dolf Dobbelaar (architect), Steef Luijten (architect), Rein Geurtsen (stedenbouw), Paul van Beek (landschap) en Jan Boerke (secretaris, NQA te Utrecht).

De commissie is van mening dat het opleidingsmodel van de Academies van Bouwkunst nog steeds een interessant en werkbaar model is. De commissie is positief over de sinds 2004 behaalde resultaten, maar concludeert ook dat er verbeteringen in het buitenschoolse deel nodig en mogelijk zijn. Die betreffen in eerste instantie de relatie met de werkgevers; deze moeten zich aan de ene kant bewuster worden van hun verantwoordelijkheid, maar kunnen aan de andere kant ook beter door de academies gefaciliteerd worden. Gezorgd moet worden voor een sterke betrokkenheid tussen opleiding en werkgevers waarbij er in de aanpak van de academies een grote mate van overeenkomst is.

In de kruisbestuiving van binnen- en buitenschools curriculum zijn ook verbeteringen nodig. Het mentorschap zou een wezenlijk onderdeel van het onderwijssysteem moeten uitmaken. Aanbevolen wordt op bedrijfstakniveau te werken aan een rechtspositioneel kader, zoals dat al bestaat in de vorm van het handboek functie-indeling van architectenbureaus.

De commissie bepleit de huidige leerdoelen te checken op actualiteit. De leerdoelen zouden veel meer als competenties geformuleerd kunnen worden waarbij het gaat om integratie van kennis, houding en vaardigheden. Een dergelijke actualisering kan goed gecombineerd worden met een nieuwe beschrijving van de begintermen van de beroepspraktijk die in het kader van de herziening van de WAT moet gaan gelden. Verder beveelt de commissie aan de competenties voor stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur meer in overeenstemming te brengen met de daar geldende praktijk.

Toekomst
In het Landelijk Overleg Bouwkunstopleidingen (LOBO) is besloten dat er actie ondernomen wordt om de uitvoering van de academies meer op elkaar af te stemmen.

Verder hebben de Rijksbouwmeester en het LOBO afgesproken dat zij nader overleg zullen voeren over de positie van het buitenschools curriculum in het kader van de herziening van de WAT.

Bron: Atelier RBM

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan