Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT Architecten
De oude koeienschuur
Copyright: VLOT architecten
De voormalige mestput van de koeienschuur is gebruikt als fundament voor de woning
Copyright: VLOT architecten
Het uitzicht van de bewoners
Copyright: VLOT architecten
Situatie
Copyright: VLOT architecten
Axo
Copyright: VLOT architecten
Doorsnede
Copyright: VLOT architecten
Kelder
Copyright: VLOT architecten
Begane grond
Copyright: VLOT architecten
Verdieping
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT architecten
Copyright: VLOT Architecten
De oude koeienschuur
Copyright: VLOT architecten
De voormalige mestput van de koeienschuur is gebruikt als fundament voor de woning
Copyright: VLOT architecten
Het uitzicht van de bewoners
Copyright: VLOT architecten
Situatie
Copyright: VLOT architecten
Axo
Copyright: VLOT architecten
Doorsnede
Copyright: VLOT architecten
Kelder
Copyright: VLOT architecten
Begane grond
Copyright: VLOT architecten
Verdieping
Copyright: VLOT architecten

VLOT architecten realiseert woning op plek oude koeienschuur

23 januari, 15:09
In het Zuid-Hollandse dorp Brandwijk heeft VLOT architecten een woning ontworpen op de plek van een oude koeienschuur. De woning is samengesteld uit twee volumes, wier oriëntatie is bepaald door de richtingen van het landschap. De voormalige mestput van de koeienschuur is gebruikt als fundament voor de woning.

Door de mestput met één meter te verhogen ontstond op betaalbare wijze een functionele extra woonlaag, meldt VLOT architecten. Vanwege het bijzondere fundament was een lichte constructie noodzakelijk. Er is gekozen voor een prefab houtskeletbouw-casco en houten funderingspalen.

Een van de twee volumes waar de woning uit bestaat huist de slaapkamers en volgt de lijnen van het landschap, het andere volume huist het woonvertrek en loopt evenwijdig aan de landweg. De bijkomstigheid van deze L-vormige oriëntatie is dat er een beschutte buitenruimte ontstaat.

De gevel en het dak zijn gematerialiseerd in zinken felsbanen, gecombineerd met houten gevelbekleding. De woning is ontworpen met een raster van 400mm in gedachten. Het zink heeft een aangepaste breedte van 400mm, de houten planken zijn 90mm met een tussenruimte van 10mm. De grote ramen zijn een veelvoud van 400mm en hebben een vierkante verhouding. Ze zijn strategisch geplaatst om specifieke uitzichten op het landschap in te kaderen.

De woon- en eetruimte kent een andere behandeling. Er zijn twee, identieke, horizontale openingen van 6.000mm breed geplaatst. Vanaf de landweg kunnen voorbijgangers via de woonkamer naar het achterliggende landschap kijken.

Andere nieuwsberichten

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

3 februari, 1:39

Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start

3 februari, 10:49

Totaalvisie van MIX architectuur voor een woonbuurt tussen bos en duin

2 februari, 5:28

Bouw woonblok Palazzo in Den Bosch van start gegaan

2 februari, 2:41

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

3 februari, 2:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

3 februari, 9:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

1 februari, 4:48

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

1 februari, 12:03
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan