Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Johnny Umans
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude
Copyright: Hanne van der Woude

Onderwijs- en onderzoeksgebouw KU Leuven wordt officieel geopend

21 november 2022, 14:27
In Leuven wordt donderdag een onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de faculteit Biomedische Wetenschappen van de plaatselijke universiteit geopend. Belangrijk uitgangspunt in het ontwerp van Wiegerinck was om een efficiënt gebouw te ontwerpen, dat tegelijk ook een menselijke maat biedt.

Het gebouw O&N5 (Onderwijs & Navorsing 5) van de KU Leuven huisvest onder meer laboratoria, kantoren en ruimtes voor onderwijs en ontmoeting. Het 23.000 vierkante meter omvattend complex bestaat uit twee bouwvolumes, die zijn verbonden door een luchtbrug. Een tweede luchtbrug verbindt het ‘geknikte’ hoofdvolume met bestaande onderzoeksgebouwen op de campus.

De inpassing op de Campus Gasthuisberg, een terrein met veel hoogteverschillen, vormde net als de strakke randvoorwaarden en het budget het kader waarbinnen Wiegerinck moest werken. Het hoofdvolume van O&N5, met daarin verschillende ontmoetingsruimten, een auditorium, vergaderruimten en een ontvangstbalie, ligt aan een hoofdas van de campus en vormt de entree van het complex. De entreehal leidt naar de binnentuin tussen beide bouwdelen.

Beide gebouwen zijn opgedeeld in drie zones, verklaart Wiegerinck. Aan de zuidzijde bevinden zich de kantoren, in de middenbeuk liggen de laboratoria die geen direct daglicht nodig hebben en aan de noordzijde de laboratoria waar wel daglicht moet zijn. De gangen vormen de ruggengraat van de zones. Hier komen de gebruikers elkaar tegen, net als de centrale liften en het trappenhuis.

In het basisontwerp is geprobeerd alle ‘obstakels’ te minimaliseren. Alle trappen zijn aan de buitenkant gepositioneerd, zodat de labzones zo min mogelijk worden onderbroken. Het universele casco, in combinatie met een ringstructuur voor de luchtkanalen, maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar voor een veranderende vraag in de toekomst, aldus Wiegerinck.

Lichtgroene gemetselde gevel
De gevels aan de noord en oostzijde (waar de labs liggen) hebben een lichtgroene gemetselde gevel met verspringende raamopeningen en een subtiele betonnen belijning. De gevels aan de zuid- en zuidwestkant zijn voorzien van bronskleurige beplating en vaste zonwering in de vorm van roosters. Dit gaat niet alleen opwarming in de zomer tegen, maar het geeft de gevels telkens net een ander aanzicht, afhankelijk van de kijkhoek.

De entreehal is voorzien van zitjes en koffie, op elke verdieping is een break-out room aanwezig waar de gebruikers kunnen pauzeren. De labs en kantoren zijn voorzien van glazen wanden, zodat iedereen er naar binnen kan kijken en de aanwezigheid van mensen prominent zichtbaar is.

Andere nieuwsberichten

Eigentijdse uitstraling voor woonblok Kanaleneiland na renovatie Bloot Architecture

4 uur geleden

NTR belicht ruim een eeuw woongeschiedenis in tv-serie

Vandaag, 10:55

Nieuwe gebouwen met 243 woningen op kop Schipholweg Haarlem

Vandaag, 09:01

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

Vandaag, 11:40

Woningcorporatie Ymere wil meer regie minister tegen bouwimpasse

Vandaag, 09:47

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan