Axonometrie
Copyright: B-architecten
Schema eigendomssstructuur
Copyright: B-architecten
Axonometrie
Copyright: B-architecten
Schema eigendomssstructuur
Copyright: B-architecten

Ontwerpmanifestatie Bouw Anders (slot): Cascoop De Suikerzijde

23 september 2022, 14:40
In het kader van de ontwerpmanifestatie Bouw Anders is in Groningen momenteel een expositie te zien met achttien plannen van architecten voor woningbouwlocaties in de stad. In een serie licht Architectenweb enkele plannen uit. In het slotdeel aandacht voor Cascoop, een alternatieve ontwikkelingsstrategie voor wonen op De Suikerzijde door B-architecten.

In de toekomst moeten er zo’n 5.000 woningen en andere functies komen in de nieuwe wijk op het voormalige terrein van de Suikerzijde. Hoewel er nieuwe woningen worden gebouwd, betekent dit niet automatisch dat er ook wordt gezorgd voor een betere betaalbaarheid.

“Verder zien we dat optimalisatie in de bouw leidt tot een kleinere maatvoering en minder kwaliteit, flexibiliteit en diversiteit”, stelt B-architecten, terwijl de bestaande eigendomsstructuur zorgt voor een rem op de doorstroming inde woningmarkt.

“De verbinding van kwaliteit en betaalbaarheid aan duurzaamheid, klimaat, circulariteit en natuurinclusiviteit vraagt om een brede ruimtelijke en sociaal-economische strategie. Alternatieve ontwikkelvormen en eigendomsstructuren dienen daarbij het uitgangspunt te vormen”, aldus het Vlaamse architectenbureau.

Middelgroot bouwblok
De studie van B-architecten is gericht op een middelgroot bouwblok met gevarieerde straatprofielen uit het masterplan voor De Suikerzijde. Het blok bestaat uit hoge bebouwing langs een stedelijke straat en lagere bebouwing langs een groene fietsstraat. Gelegen aan de ‘toegangspoort’ van het nieuwe stadsdeel is het bouwblok in potentie een prominente en (dus) dure plek, stelt het bureau.

“Juist op deze plek kan Groningen met een andere, ambitieuze aanpak anderen uitdagen en inspireren bij de verdere ontwikkeling van Suikerzijde. Door zijn robuuste open skeletstructuur met flexibele plattegronden, strategisch geplaatste circulatie en overmaat in verdiepingshoogte en draagkracht is het gebouw duurzaam en geschikt voor divers gebruik”, meldt B-archiecten.

“Toekomstige in- en uitbreidingen kunnen makkelijk een plek krijgen: van nieuwe vloeren in dubbelhoge ruimten tot een extra verdieping op het dak. De structuur kan een grote mix van functies en woontypologieën herbergen. Naar voorbeeld van wooncoöperaties uit Duitsland en Zwitserland is er volop aandacht en ruimte voor residentiële mobiliteit, goede verhoudingen tussen ruimten voor privé-, collectief en publiek gebruik.”

Reageren op de context
Dit alles verhoogt volgens het bureau de betrokkenheid van bewoners en gebruikers en zorgt voor openheid naar de wijk. De betaalbaarheid van het plan wordt gewaarborgd door gebruik te maken van standaardisatie en industrialisatie, terwijl de (culturele) duurzaamheid wordt gerealiseerd door het gebouw op verschillende manieren te laten ‘reageren op de context’.

“Dat kan in ruimtelijke zin door te reageren op de variërende straatprofielen en de oriëntatie van de volumes binnen de context van licht, zicht, geluid en doorwaadbaarheid. Hechting ontstaat ook door gebruik te maken van in de omgeving aanwezige materialen en productiekracht”, stelt B-architecten.

“We stellen voor om het systeem van erfpacht op te schalen. Alle delen met een lange levensduur worden daar onderdeel van: van de grond en de gebouwstructuur tot de gebouwschil. Technische installaties, inrichting en afwerking - die onderdelen die doorgaans een kortere levensduur hebben – worden coöperatief beheerd, het alternatief tussen huren en kopen”, vervolgt het bureau.

“De combinatie van brede erfpacht en coöperatief beheer draagt bij aan de duurzaamheid, flexibiliteit en betaalbaarheid op de langere termijn. Efficiëntere installaties, slim ruimtegebruik en duurzame onderhoudsvriendelijke keuzes zorgen daarnaast voor stabiele lage woonlasten”, besluit B-architecten.

Andere nieuwsberichten

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

Gisteren, 09:00

Team van vijf architectenbureaus maakt winnend ontwerp voor Havenstraat Amsterdam

11 april, 5:38

ING Research verwacht krimp in bouwsector, woningmarkt trekt aan

11 april, 2:59

Boijmans weer even open tijdens Rotterdam Architectuur Maand

11 april, 12:23

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

10 april, 9:40

Inschrijving projecten voor Glas Award 2025 geopend

9 april, 4:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan