University of Brighton, Groot-Brittannië, waarin onder andere C2C-gecertificeerde systemen van Aluprof zijn toegepast
Copyright: Aluprof
Viacom International Media Network, London, Groot Brittannië, waarin onder andere C2C-gecertificeerde systemen van Aluprof zijn toegepast
Copyright: Aluprof
Hourglass in Amsterdam, waarin onder andere C2C-gecertificeerde systemen van Aluprof zijn toegepast
Copyright: Aluprof
University of Brighton, Groot-Brittannië, waarin onder andere C2C-gecertificeerde systemen van Aluprof zijn toegepast
Copyright: Aluprof
Viacom International Media Network, London, Groot Brittannië, waarin onder andere C2C-gecertificeerde systemen van Aluprof zijn toegepast
Copyright: Aluprof
Hourglass in Amsterdam, waarin onder andere C2C-gecertificeerde systemen van Aluprof zijn toegepast
Copyright: Aluprof

Aluprof: lineaire model vervangen door circulair systeem

13 juni 2022, 12:43
Wereldwijd is het dominante industriële model die van productie van gebruik materialen en dumping. Dit lineaire model leidde tot het ontstaan van de grote drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan, met een oppervlakte van 1,6 miljoen m2. Dat is maar liefst achtendertig keer zo groot als Nederland. Wat als dit model zou worden veranderd in een cyclus van productie, gebruik en her-productie? Aluprof Nederland gaat daar op in met onderstaande bijdrage.

Wat betekent circulaire economie? Het is een systeem waarin de lineaire benadering van productie en consumptie wordt vervangen door de cyclus die de natuur ons leert, met name de transformatie van alle afval naar grondstof. Het effect? Een economie die onafhankelijk is van de consumptie van de beperkte natuurlijke hulpmiddelen en waarbij geen noodzaak bestaat om afval te storten en af te voeren. In een breder perspectief is het de ecologische redding van de planeet die is bedekt met afval, en van iedereen op aarde, legt Aluprof uit

De circulaire economie gaat uit van de vorming van zogenaamde lussen waarin elk onderdeel van een samengesteld product kan worden verwerkt. Dit gebeurt binnen de zogenaamde technische kringloop (omzetting van afval in product) of de biologische kringloop (omzetting ervan in meststof).

In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Dit kabinetsbesluit wordt ondersteund door talrijke aanvullende wetten en initiatieven (bijvoorbeeld het plan Utrecht Circulair 2020-2023 en de Urgenda-zaak tegen de regering). Om de vooropgestelde doelen te bereiken, is het echter noodzakelijk om snel alle economische sectoren om te vormen en aan te passen aan de hogere eisen. Dat geldt vooral voor de sectoren die grote hoeveelheden afval genereren, zoals de bouw, die ongeveer 35% van de totale hoeveelheid afval in de EU vertegenwoordigt.

Een gesloten circuit in de bouw – kan dat?
Als we overwegen om een circulaire economie in te voeren, moeten oplossingen worden uitgewerkt die volledige recycling van gebruikte materialen mogelijk maken. Elk onderdeel moet opnieuw verwerkt kunnen worden. In de bouw is dit bijzonder moeilijk, maar het blijkt uit recent onderzoek wel mogelijk te zijn, vertelt Aluprof.

De sleutel zijn bouwtechnologieën en -oplossingen die het idee van een circulaire economie ondersteunen. De onderneming somt op: aluminium, hout, hennepbeton – panelen van hennepvezels, ferrock – cement gevormd uit stof van afvalstaal, geperste aarde en andere oplossingen.

“De sleutel tot het succes van de circulaire economie in de bouw is het gebruik van materialen die niet alleen op een milieuvriendelijke manier worden vervaardigd, maar die ook veiligheid bieden gedurende de hele levenscyclus van het gebouw”, verduidelijkt Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland. “Een groot deel van de oplossingen op de bouwmarkt voldoet slechts aan enkele van deze vereisten.”

Een van de grondstoffen die perfect past in een gesloten circuit is aluminium, stelt Aluprof. Waarom? Omdat het bijna 100% recyclebaar is en eindeloos opnieuw kan worden verwerkt.

“Zo verwerken we bijvoorbeeld bij Aluprof zowel ons eigen afval als aluminiumafval uit de markt. Momenteel is ons gemiddelde aandeel in gerecycled schroot 65%. Hierdoor konden we de CO2-uitstoot van de Low Carbon-productielijn van onze fabriek terugbrengen tot 2,79 t CO2.  Dat is een enorm verschil, want de wereldwijde gemiddelde uitstoot van kooldioxide bij de productie van primair aluminium bedraagt maar liefst zes keer zoveel: 16,7 t CO2”, zegt Van Duren.

Wat aluminium zo’n groot voordeel geeft ten opzichte van andere materialen die worden gebruikt in de bouw, is dat het meervoudig kan worden verwerkt. Dit in tegenstelling tot andere materialen die als ecologisch worden beschouwd, maar een levensduur hebben die is beperkt tot één lus binnen de bouwcyclus. Aluminium kan vele malen deelnemen aan dit proces, aldus Aluprof. “Mede door het veelvuldig gebruik van aluminium kan Nederland trots zijn op een vrij groot aandeel, maar liefst 38%, gerecyclede materialen in de bouwsector.”
 
Cradle to Cradle – het belangrijkste certificaat voor de circulaire economie
Of een bepaald product de circulaire economie ondersteunt, wordt bevestigd door het speciale Cradle to Cradle-certificaat. Dat wordt uitgereikt door het onafhankelijke The Cradle to Cradle Products Innovation Institute, vertelt Aluprof. Het instituut houdt bij de certificering niet alleen rekening met de vraag of het materiaal waarvan het product is gemaakt kan worden hergebruikt, maar ook of de producten zijn vervaardigd met behulp van hernieuwbare energie en veilig zijn voor gebruikers, hoe ze het waterbeheer en de koolstofvoetafdruk beïnvloeden, en of ze sociale rechtvaardigheid ondersteunen.

“Zo’n brede kijk op het product maakt het mogelijk om de waarde voor huidige en toekomstige generaties te beoordelen, en ook in hoeverre het de circulaire economie realistisch kan ondersteunen”, verduidelijkt Ralph van der Kooij, Sales Manager bij Aluprof Nederland. “In ons bedrijf hebben we meerdere systemen gecertificeerd. Zo heeft een gevelsysteem en een flink aantal raam-en deursystemen het bronzen Cradle to Cradle-certificaat behaald, wat betekent dat het gebruik ervan actief bijdraagt aan het bouwen aan een circulaire economie”, voegt de expert toe.

Een betere toekomst bouwen
Van alle landen van de Europese Unie is Nederland de voorloper in het bouwen aan een circulaire economie, meldt Aluprof. Volgens Eurostat kwam in 2020 maar liefst 31% van de in Nederland gebruikte materialen uit recycling. Dat is bijna 10% meer dan België, dat op de tweede plaats staat.

Dit betekent echter niet dat we in Nederland op onze lauweren kunnen rusten, stelt Aluprof. “Laten we niet vergeten dat het doel 100% emissievrij behaald dient te worden voor 2050. Iedere keuze in de bouw is daarom van kolossaal belang mede vanwege de schaal en hoeveelheid geproduceerd afval”, benadrukt de onderneming.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan