Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Studio id+
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Studio id+

Voorzieningengebouw De Brink van Park Boswijk opgeleverd

29 november 2021, 13:57
Woonresidentie Park Boswijk, een appartementencomplex in de bossen bij Doorn en gericht op  senioren, was toe aan een grondige renovatie. Dat gold ook voor het  centrale voorzieningengebouw De Brink. Studio id+ maakte het interieurontwerp voor De Brink, dat onlangs in opgeleverd. De gewenste positionering van functies en de geringe hoogtes in delen het gebouw maakten de opgave complex.

Het seniorencomplex Park Boswijk bestaat uit vier bouwblokken – met in totaal 363 woningen – en De Brink voor de collectieve voorzieningen. Het voorzieningengebouw ligt tussen twee van de appartementenvleugels, op de begane grond en in het souterrain, deels onder de appartementenblokken. De Brink huisvest faciliteiten zoals een restaurant, grand café, winkel en receptie, alsook een bibliotheek,  fitnessruimte, kapper en pedicure.

De Brink was dringend aan een renovatie toe. In 2016 verwierf Studio id+ de opdracht voor een nieuw interieurontwerp van het voorzieningengebouw . Het bureau bracht allereerst de, vaak conflicterende, wensen en eisen van de diverse belanghebbenden in kaart.

“Dit vormde de basis voor studies naar positioneringen van functies en de mogelijke opzet van het gebouw”, vertelt Anja Dirks, directeur, architecte en interieurarchitect van Studio id+. Het project kwam echter stil te liggen; in 2019 kreeg het een herstart met een nieuw programma van eisen.

Op basis van de eerdere studies en uitgangspunten werd een geheel nieuw plan gemaakt. Met het interieurontwerp van Studio id+ als uitgangspunt is De Brink geheel verbouwd; Van Egmond architecten heeft er een passende schil omheen ontworpen.

Hoogte in het middendeel
Dat delen van De Brink in en onder de bestaande appartementsgebouwen liggen, vormde een complicerende factor in het ontwerp; hierdoor waren verdiepingshoogtes zeer gering, legt Studio id+ uit. Een oplossing is gecreëerd door middel  van de positionering van functies en het toevoegen van hoogte in het middengebied, dat tussen de appartementenblokken ligt.

Het bureau heeft de keuken, die voorheen in het souterrain lag, in het verhoogde middendeel geplaatst. De installaties, die voorheen in de kelder waren ondergebracht, konden daardoor naar het dak worden verplaatst. Rondom de keuken zijn de uitgifte, de bar en de receptie gesitueerd.

Hiermee is in het hart van het gebouw een meubel gecreëerd, dat de omliggende ruimten met elkaar verbindt. Dit heeft meerdere voordelen, bijvoorbeeld met het oog op het multifunctionele gebruik van het restaurant en de personele bezetting. De centrale situering van het restaurant voorkomt praktisch het afvoeren niet via woningen of andere functies loopt,  vertelt het architectenbureau.

Natuurlijk
Materialisatie en kleurgebruik zijn geïnspireerd op de bosrijke omgeving van de woonresidentie. De diverse ruimten hebben binnen een duidelijke eenheid een eigen sfeer gekregen. Studio id+ heeft verder zoveel mogelijk natuurlijke materialen toegepast, vertelt het bureau. Dit resulteert in rust en harmonie.

Zo is het centrale meubel uitgevoerd met eiken latten in verschillende patronen. De bovenste strook legt een relatie met de oudbouw en de oorspronkelijke bouwhoogte; waar functies zijn geplaatst, verspringt het patroon als extra accentuering. Een blikvanger is het tegelpatroon op de achterwand van het centrale meubel; de driehoekige tegeltjes vormen een abstracte weergave van boomkruinen.

“Zowel in de basiskleur als in de kleuren van de bladeren verloopt het door de verschillende ruimten”, zegt Dirks over het tegelpatroon. “Daarmee is het patroon nergens hetzelfde, maar wel bepalend in het totale kleurenplan.”

“De wandkleden zijn in dezelfde gedachte mee ontworpen”, vervolgt ze. “Het verloop van licht naar donker sluit aan op de basiskleuren per ruimte en verbeeldt het zonlicht dat door bladeren in het bos schijnt.“

Verlichtingsplan
Het verlichtingsplan onderstreept de verschillende sferen. In het restaurant vormen verlichtingsringen met verschillende afmetingen een kunstige installatie. In combinatie met de extra hoogte verleent dit de ruimte allure.

In het grand café  verwijst een ‘dak’ van messingkleurige armaturen naar de oorspronkelijke hoogte van de ruimte en brengt zo gelaagdheid en verbinding met de oudbouw. In de gangen en centrale delen zijn ronde inbouwarmaturen van verschillende groottes toegepast,  aansluitend bij verdere organische vormen in het ontwerp.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam heeft stedenbouwkundige plannen Schiekadeblok bijgeslepen

3 uur geleden

Antwerpse feestzaal met moderne serre uitgebreid tot jeugdcentrum

Vandaag, 13:07

Overeenkomst getekend voor woningbouwproject Xylino Almere

21 januari, 4:37

Houten gebouw met achttien zorgwoningen voor Milsbeek

21 januari, 2:36

Rode lampen windmolens kunnen uit, zeggen branche en provincies

Vandaag, 13:44

Sterkste stijging huizenprijzen in meer dan veertig jaar

Vandaag, 09:47

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

21 januari, 5:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

21 januari, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

21 januari, 10:01

Amsterdam Museum sluit deuren voor verbouwing

21 januari, 9:28
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan