Binnentuin
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Portiek en receptie vanaf de straat gezien
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zuidgevel
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Schema 'huizen'
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Isometrie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Situatie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zicht vanaf de brug van het Béco Park
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Atelier en algemene entree keuken
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
De gevel aan de Havenlaan
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zicht vanaf UP-SITE
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zicht vanaf het Béco Park
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Axonometrie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Axonometrie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Begane grond
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Eerste verdieping
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Binnentuin
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Portiek en receptie vanaf de straat gezien
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zuidgevel
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Schema 'huizen'
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Isometrie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Situatie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zicht vanaf de brug van het Béco Park
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Atelier en algemene entree keuken
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
De gevel aan de Havenlaan
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zicht vanaf UP-SITE
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Zicht vanaf het Béco Park
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Axonometrie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Axonometrie
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Begane grond
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Eerste verdieping
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies
Copyright: Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies

Ontwerp voor opvangcentrum drugsgebruikers in Brusselse kanaalzone onthuld

13 oktober 2021, 12:03
In opdracht van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI.brussels) hebben Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies een centrum voor eerstelijnszorg aan de Brusselse Havenlaan ontworpen. De nieuwbouw biedt tevens plaats aan kantoren voor de Haven van Brussel. De architecten willen met het ontwerp laten zien dat het hoognodige tijdelijk thuis voor drugsgebruikers kan samengaan met het economische belang van de havenactiviteiten.

Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies benaderen het geïntegreerde centrum voor drugsgebruikers op als “een herberg van de 21ste eeuw”, leggen ze uit. Het gebouw wordt een stedelijke plek met tijdelijke woningen, en ruimten die zijn gericht op het welzijn van de mensen en plaats bieden voor ontmoetingen.

Huiselijkheid
In plaats van een anoniem instituut met eindeloze karakterloze gangen, zetten de architecten in op een warme en gastvrije architectuur door het creëren van verschillende ‘huizen’, verspreid over de verdiepingen. Die huizen functioneren autonoom, maar zijn tegelijkertijd onderling goed verbonden.

Het ontwerpteam plaatst een verzameling van volumes op een gemeenschappelijke sokkel. Hier worden de gebruikers ontvangen en begeleid in gastvrije ruimten, leggen de architecten uit. De sokkel omvat een voorportaal, een centrale tuin en een loggia met uitzicht op het kanaal, en fungeert als gemeenschappelijke basis voor het hele gebouw.

De open ruimte op de begane grond biedt  24 uur per dag en 7 dagen per week een goede sociale controle. Tegelijkertijd is het ook een plek waar de mensen alleen kunnen zijn zonder zich eenzaam te voelen, leggen de architecten uit, met maximale privacy voor de kwetsbaarsten in de samenleving.

Duurzaam in brede zin
Het gebouw wordt volgens Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies gerealiseerd “op een duurzame en circulaire manier en met een lage milieu-impact”. Voor de materialisatie wordt onder andere hout gekozen.

Het ontwerp houdt rekening met de bekende duurzaamheidsaspecten, zoals biodiversiteit, flexibiliteit, lange levensduur van een gebouw en minimale emissies, aldus de architecten. Daarnaast richt het project zich op de maatschappelijke en sociaal-culturele duurzaamheid: “Een gebouw waar we allemaal van houden – omdat het van ons allemaal houdt – blijft langer omdat het door iedereen gedragen en gewaardeerd wordt”, verklaren de architecten.

Solidariteit en economie
De nieuwbouw verrijst naast het bestaande hoofdkantoor van de Haven van Brussel, die ook ruimte in het nieuwe gebouw krijgt. Het resultaat wordt een “geolied apparaat” voor de Haven enerzijds, aldus de architecten, en een open gebouw voor de vzw Transit anderzijds. De Haven krijgt 1.069 m2 en Transit beschikt straks over 4.258 m2 bruto vloeroppervlakte.

 Met het project wil het ontwerpteam laten zien dat het hoognodige centrum voor eerstelijnszorg in de kanaalzone kan samengaan met de voortzetting van de havenactiviteit. “Het biedt een antwoord op enkele belangrijke uitdagingen van onze tijd: solidariteit en economie”, aldus Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies.

‘”Een vernieuwend initiatief op het vlak van sociale cohesie”, zegt Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, “waar zowel kansarme doelgroepen als de buurt wel bij zullen varen.”

Teamwerk
Bogdan & Van Broeck en BC architects & studies werken voor dit project samen in een transdisciplinair team met Alive Architecture (participatie), T. Ruyters & S. Blancke (Free Clinic Antwerpen), BAS (constructie), SB Heedfeld (techniek), Daidalos Peutz (EPB, akoestiek) en Studio v2 (BIM).

Andere nieuwsberichten

Stichting Fietsklim en ZUS onthullen ontwerp voor kunstmatige beklimming

2 uur geleden

Een dwarsdoorsnede van de wil tot creativiteit en kwaliteit

Vandaag, 13:45

Team Ballast Nedam Development wint tender eerste woningbouw Strandeiland

Vandaag, 11:26

Tweede fase herinrichting IJsselkade Zutphen afgerond

Vandaag, 09:44

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

3 uur geleden

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

Vandaag, 12:03

Deltawerken nog altijd iconisch voorbeeld Nederlandse waterbouw

Vandaag, 09:00

Houweling Architecten breidt managementteam uit

31 januari, 2:11

Grote steden bezorgd over omstandigheden nieuwbouw

31 januari, 12:17

Praag locatie voor 7e Iconic Houses Congres met excursies

30 januari, 11:40
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan