Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: CreatAR & Valentín Rac¸ko
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture
Copyright: Superimpose Architecture

Aanpasbaar laboratorium voor onderzoek naar gezonde interieurs door Superimpose opgeleverd

25 juni 2021, 11:47
In het Shunyi-district van Beijjing, China is het WELL Living Lab, voor onderzoek naar de invloed van interieurs op welbevinden en gezondheid, gerealiseerd. Superimpose Architecture heeft een gebouw ontworpen dat met vrij indeelbare vloeren en een draaibaar lab op het dak het onderzoek optimaal ondersteunt en zelf LEED- en WELL-gecertificeerd is.

Het WELL Living Lab in Beijing is gerealiseerd ten behoeve van een Chinees-Amerikaanse samenwerking tussen Delos, Mayo Clinic en Sino Ocean Group. Deze samenwerking brengt wetenschappelijk onderzoek naar gebouwen, gedrag en gezondheid bij elkaar. Het onderzoek is gericht op de invloed die kantoor- en woonomgevingen hebben op gezondheid, welzijn, comfort en prestaties van mensen, teneinde ‘gezondere interieurs’  te bereiken.

De opgave voor Superimpose Architecture, dat vestigingen heeft in Rotterdam, Beijing en Hong Kong, was om een flexibel aanpasbare en optimale onderzoeksomgeving te creëren. Tevens was de opdracht om low-tech oplossingen toe te passen en een gebouw te ontwerpen dat WELL- en LEED-gecertificeerd zou zijn.

Flexibiliteit
Om voor experimenten telkens andere omgevingen en omstandigheden te kunnen nabootsen en de inval van zonlicht te optimaliseren, moesten open en telkens opnieuw indeelbare vloeren worden gerealiseerd. Daartoe heeft het architectenbureau de gebouwkern en beide vluchttrappen aan de noordkant van het gebouw geplaatst.

Op het dak is een draaibaar laboratorium gemaakt, dat bijvoorbeeld steeds naar de gewenste lichtomstandigheden kan worden gedraaid. De trappartijen, het beweegbare daklab en een riante luifel zijn ontworpen als zelfstandige elementen en drukken samen een 'plug-in'-concept uit.

De gebouwkern brengt  installatieruimten, schachten en wasruimten - met binnenvallend daglicht – bij elkaar. De lift heeft Superimpose verdekt gesitueerd, om het gebruik ervan te ontmoedigen. In plaats daarvan worden de – meestal juist donkere en verborgen – vluchttrappen de rode blikvangers van het gebouw, die lichaamsbeweging en sociale interactie moeten bevorderen.

Gevel
Superimpose heeft de gevel van het gebouw ontworpen als een cassettesysteem om aanpasbaarheid te combineren met een sterk en herkenbaar architectonisch voorkomen, dat past in de industriële context van Shunyi. In deze gevelcassettes zijn binnenzonwering, buitenzonwering en elektrochroom glas voor een ‘on-demand’ variatie in zonwering en glaskleur geïntegreerd.

De grote luifel bij de entree vormt een uitnodigend gebaar en sluit direct aan op de buitentrap. De luifel biedt beschutting, maar laat daglicht door voor de ruimten op de begane grond toe. Naast het draaibare laboratorium is op het dak ook een boerderij gerealiseerd; deze levert producten voor de maaltijden en moet het gevoel van betrokkenheid bevorderen.

Het WELL Living Lab kreeg onder andere zowel LEED Gold- als WELL Platinum-certificaten toegekend. Afgezien van het gebouw, dat een totale oppervlakte van  2.400 m2 biedt, is Superimpose ook verantwoordelijk voor het masterplan van het aangrenzende kantorenpark (Sino-Ocean Groups Yingchuang Wellness Industrial Park) van 26.000 m2.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

2 december, 2:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

2 december, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

2 december, 9:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

1 december, 3:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

2 december, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

2 december, 9:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

1 december, 5:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

1 december, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

1 december, 9:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan