Arcam is de centrale plek tijdens de Dag van de Jonge Ontwerper
Copyright: Sanne Couprie
Tentoonstelling Safe Spaces in Arcam
Copyright: Sanne Couprie
Een van de voorstellen voor knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid in stadsdeel Schalkwijk
Copyright: ABC Architectuurcentrum
Het ontwerp voor het Hofbogenpark wordt besproken tijdens de Dag van de Architectuur in Rotterdam
Copyright: De Urbanisten
De vernieuwde Esplanade in Almere
Copyright: Joep van Aert
Beeld bij tentoonstelling over Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects in Schunck Heerlen
Copyright: Hans van Horssen
Arcam is de centrale plek tijdens de Dag van de Jonge Ontwerper
Copyright: Sanne Couprie
Tentoonstelling Safe Spaces in Arcam
Copyright: Sanne Couprie
Een van de voorstellen voor knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid in stadsdeel Schalkwijk
Copyright: ABC Architectuurcentrum
Het ontwerp voor het Hofbogenpark wordt besproken tijdens de Dag van de Architectuur in Rotterdam
Copyright: De Urbanisten
De vernieuwde Esplanade in Almere
Copyright: Joep van Aert
Beeld bij tentoonstelling over Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects in Schunck Heerlen
Copyright: Hans van Horssen

Dag van de Architectuur staat weer bol van de activiteiten

16 juni, 11:40
Komend weekend kunnen liefhebbers zich weer onderdompelen in architectuur en alles wat ermee samenhangt. Op verschillende plekken in het land wordt dan de Dag van de Architectuur georganiseerd. Het thema van dit jaar is Architectuur/Klimaat.

Hierbij gaat het over het fysieke klimaat als ontwerpopgave en over de vraag of en hoe ontwerpers een rol kunnen spelen in ruimtelijk-maatschappelijke opgaven. Een antwoord hierop wordt mogelijk al gegeven tijdens de Dag van de Jonge Ontwerper, een landelijke ontwerpmanifestatie waarmee vrijdag de officiële aftrap van de Dag van de Architectuur 2021 wordt verricht.

De Dag van de Jonge Ontwerper, een initiatief van het Professional Experience Program (PEP), heeft als doel om jonge ontwerpers en opdrachtgevers samen te brengen rond actuele ontwerpopgaven. In de architectuurcentra van Amersfoort, Amsterdam, Deventer, Emmen, Haarlem, Heerlen, Hilversum en Utrecht vinden workshops plaats, waarbij naast jonge ontwerpers opdrachtgevers als Synchroon en Ymere zullen participeren in verschillende concrete opgaven.

Tijdens een livestream vanuit Arcam introduceert scheidend Rijksbouwmeester Floris Alkemade het landelijke thema van de Dag van de Architectuur. Na zijn lezing volgt een panelgesprek met Wouter Veldhuis (Rijksadviseur Stad en Infrastructuur), Merel Pit (hoofdredacteur De Architect) en Barbara Luns (directeur AIR Rotterdam), onder leiding van Indira van ’t Klooster (Arcam).

Safe Spaces
In Amsterdam vinden tijdens de Dag van de Architectuur zelf onder meer activiteiten plaats rond de tentoonstelling Safe Spaces, zoals een online openingsgesprek (donderdag al) en een ‘DIY’-fiets- en wandeltour. Verder zijn er onder meer een ‘verhalenwandeling’ (eveneens een audiotour) over het toekomstige Bajes Kwartier en fietsroutes langs genomineerde projecten voor de Gouden A.A.P. 2021.

In Den Haag start zaterdag een heuse Maand van de Architectuur, die in het teken staat van klimaat en architectuur. Evenals in veel Nederlandse steden zijn in de Hofstad zijn verschillende DIY-routes (mede als gevolg van de coronapandemie) uitgezet. Zo kunnen deelnemers langs verrassend groene stadslandschappen in en rondom het centrum fietsen, een speeltuinentour maken en door de Schilderswijk langs stadsvernieuwingsprojecten wandelen.

In Rotterdam was de plaatselijke architectuurmaand al aan de gang. Toch wordt daar ook nog een specifieke Dag van de Architectuur georganiseerd, met onder meer het programma Door de ogen van… Architecten, stedenbouwkundigen en kunstenaars delen hun kijk op plekken en projecten met het publiek. Zo zal Dirk van Peijpe (De Urbanisten) in het Luchtpark vertellen over de veelbesproken plannen voor het toekomstige Hofbogenpark, deelt Robert Winkel (Mei architects & planners) zijn verhaal over de geroemde transformatie van Fenix I en spreekt Albert Richters van Powerhouse Company aan boord van het nieuwe Floating Office Rotterdam over dit bijzondere project.

Haarlemmermeer
Ook in Haarlemmermeer vinden ze een dag of zelfs een weekend lang niet genoeg om architectuur in de schijnwerpers te zetten en maken er een week van. Deze is dinsdag al van start gegaan met een presentatie over het participatieproces Haarlemmermeer Groeit en omvat verder activiteiten als een online dialoog met jongeren over thuis wonen tot je 35e, audiotours en een fietstocht.

Enkele kilometers verderop in Haarlem staat het druk in ontwikkeling zijnde Schalkwijk centraal. Er worden plannen getoond, projecten die in aanbouw of net opgeleverde zijn kunnen worden bezocht en er zijn fiets- en wandelroutes uitgezet langs verschillende locaties. In de Zaanstreek wordt een online debat georganiseerd over houtbouw en kunnen kinderen ‘Zaans bouwen’ in het HEM.

Almere zet de recent vernieuwde Esplanade in het zonnetje. Zo gaan de ontwerpers van Echo Urban Design online in gesprek over het ontwerp, de realisatie en de nog op handen zijnde ontwikkeling van een strand en horecapaviljoen. Ook zijn er fiets- en wandelroutes door de stad en omgeving, al dan niet vergezeld van audio.

Schaduw- en stegentour
Fiets- en andersoortige tochten zijn er ook in Utrecht (met onder meer een schaduw- en stegentour en een fietsroute tussen het centrum van Leidsche Rijn en het stadscentrum) en Leeuwarden (langs de stadsranden). In Heerlen kan een bezoek aan de expositie over Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects in Schunck worden gecombineerd met een rondleiding door de door hen ontworpen tuin van het verwoeste kasteel Etzenrade in het gelijknamige buurtschap tussen Jabeek en Schinveld.

Voor alle activiteiten kunnen de websites van de verschillende lokale architectuurcentrale worden geraadpleegd. Er zijn ook tal van steden waar de Dag van de Architectuur op een ander moment van het jaar wordt georganiseerd, waaronder in Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Maastricht en de provincie Drenthe (waar Coevorden dit jaar centraal staat).

Andere nieuwsberichten

Helgasnelarchitecten geeft aula kwaliteit terug

Gisteren, 16:37

Een loft met een hangende vloer

Gisteren, 13:53

Cuypershuis in Roermond opgenomen in Iconic Houses Network

4 augustus, 1:47

Uitbreiding voor gemeentehuis Overbetuwe verbindt heden en historie

4 augustus, 11:02

Amsterdam wil helft geplande windturbines in havengebied

Gisteren, 17:20

Sinds 2005 miljoen woningen erbij in Nederland

Gisteren, 10:39

IG&H: hypotheekmarkt gekrompen ten opzichte van eerste kwartaal

Gisteren, 09:42

Aanpak ventilatie te kostbaar voor veel basisscholen

4 augustus, 3:28

Timpaan en Padua onderzoeken mogelijkheid woningbouw in De Zilk

3 augustus, 1:29

Nieuwe editie Folly Art Norg van start

30 juli, 10:31
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan