Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Copyright: Studio Marco Vermeulen

Realisatie The Dutch Mountains stap dichterbij gekomen

9 februari 2021, 16:49
De komst van The Dutch Mountains nabij het station van Eindhoven is een stuk dichterbij gekomen. Architect Marco Vermeulen bevestigt een bericht van het ED dat de initiatiefnemers en de gemeente Eindhoven bijna een akkoord hebben bereikt over de realisatie van het project. The Dutch Mountains bestaat uit twee grotendeels houten torens van 130 en 102 meter hoog.

De gevels van beide torens vloeien over in het dak van het middendeel, dat het hart vormt van het complex. Deze groene binnenruimte verbindt de diverse programmaonderdelen met elkaar en met de omgeving. Een brede trap met zitgelegenheid en beplanting leidt naar de eerste verdieping waar zich onder meer een conferentiecentrum en een restaurant bevinden.

Volgens de huidige plannen gaat The Dutch Mountains naast de genoemde functies plaats bieden aan tweehonderd woningen (koop en huur), 17.000 vierkante meter aan flexwerkplekken en kantoren, een 160 kamers tellend hotel, vijftig shortstay-appartementen, een fitness- en sportcentrum, horeca, winkels en een gemeenschappelijke wintertuin.

Ontmoeting
De drie onderste verdiepingen van het complex staan in het teken van ontmoeting. Dit deel van het gebouw omvat daarom horeca, sportfaciliteiten, winkels, vergaderruimtes, exporuimte en een grote congreszaal. Deze functies zijn verbonden door de publiek toegankelijke ruime entreehal. De onderste lagen van de torens boven de plint worden ingericht als kantoren en werkplekken.

De noordoostelijke toren wordt gevormd door woningen, waarvan meer dan de helft in het middensegment. In de zuidwestelijke toren bevinden zich een hotel en shortstay appartementen. Helemaal bovenin deze toren bevindt zich een rooftopbar, met panoramisch uitzicht over Eindhoven en omgeving.

Alle verdiepingen in de onderbouw monden uit in dakterrassen die grenzen aan de centrale binnenruimte. Via trappen zijn deze terrassen verbonden met de begane grond en het Dommelpark. De ‘theatrale’ route moet gebruikers stimuleren om de trap te nemen, in plaats van de lift, meldt Studio Marco Vermeulen.

CLT
Een groot deel van het gebouw wordt gerealiseerd in CLT, wat ook duidelijk zichtbaar zal zijn in de gevels en daken. In het interieur komt het kruislaags verlijmde hout vooral terug in de onderbouw waar vloeren, kolommen en de dakconstructie van hout zijn. In de torens zijn de plafonds van hout, laat het architectenbureau weten.

Vanwege de huidige beperkingen in de houtbouwtechniek kunnen niet alle delen van het complex in hout worden uitgevoerd. De zwaarst belaste constructieve delen, zoals de liftkernen), worden van beton gemaakt. Ook de bovenzijde van de vloeren in het woongedeelte bestaan uit beton, om zo de geluidsoverdracht te verminderen.

Om het binnenklimaat te beheersen, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke principes. Regenwater dat op de daken valt, wordt opgevangen in het gebouw. Met een irrigatiesysteem, dat als een kabbelende kunstmatige beek van open goten en watervalletjes zichtbaar is in het middengebied van het project, wordt het water benut voor de beplanting in de ‘vallei’ van het gebouw. Eventueel overtollig regenwater wordt afgevoerd naar de Dommel.

De zuid- en westgevels van het gebouw zijn voorzien van zonnepanelen, in een kleurstelling die aansluit bij de rest van de gevel.

Lingotto
The Dutch Mountains is een initiatief van BLOC, Urban Xchange en Studio Marco Vermeulen. De partijen zijn inmiddels een samenwerking aangegaan met ontwikkelaar Lingotto, die onder meer bekend is van de houten woontoren HAUT in Amsterdam. Met een hoogste van zeventig meter wordt dat het (vooralsnog) hoogste houten gebouw van het land.

Marco Vermeulen hoopt dat de bouw van The Dutch Mountains in 2022 kan starten, de oplevering van het dan hoogste houten gebouw van Nederland zou dan moeten kunnen volgen in 2025, denkt de architect.

De eerste plannen voor The Dutch Mountains stammen uit 2018, voor een locatie in Veldhoven. Dat plan ging niet door, omdat ASML de grond zelf nodig had. Twee jaar geleden werd op vastgoedbeurs een nieuwe plek voor het project gereserveerd op de huidige planlocatie tussen het spoor en de campus van de TU Eindhoven.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

2 uur geleden

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

2 uur geleden

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan