Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Archiefbeeld gemeentehuis
Copyright: DP6 architectuurstudio
Archiefbeeld gemeentehuis
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Archiefbeeld gemeentehuis
Copyright: DP6 architectuurstudio
Archiefbeeld gemeentehuis
Copyright: DP6 architectuurstudio

Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Alblasserdam voltooid

27 november 2020, 12:26
De renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis van Alblasserdam is voltooid. Naar ontwerp van DP6 architectuurstudio is het monument onder meer verduurzaamd en voorzien van een glazen uitbouw op de begane grond. Deze verdieping is bovendien vrijgemaakt voor publieke functies.

Het uit 1965 stammend gemeentehuis is oorspronkelijk ontworpen door architect J.F. Hondius, in samenwerking met J.H. Berghoef. Kenmerkend zijn onder meer de details die verwijzen naar het industriële en scheepvaartverleden van Alblasserdam. Verder biedt op elke verdieping een lange hal in de lengte van het gebouw aan de ene kant zicht op het dorp en aan de andere kant op de haven.

Omdat het gebouw na vijftig jaar niet meer voldeed aan wensen op het gebied van toegankelijkheid, duurzaamheid en flexibiliteit, werd in 2018 besloten tot een renovatie. Ook was het gemeentehuis door de jaren heen verrommeld geraakt, bijvoorbeeld doordat er allerlei nieuwe kamers waren gecreëerd.

Aan DP6 was de schone taak gegund om de heldere structuur van het gebouw terug te brengen, de verbinding met het plein te versterken, het gebouw toegankelijker te maken en publieke functies in de plint te realiseren. Ook is het gebouw verduurzaamd tot A+++-niveau.

Glazen uitbouw
Omwille van de verbinding met het plein en een betere toegankelijkheid is de glazen uitbouw met luifel gerealiseerd. Naast de uitbouw is een aantal ramen tot op het bordes uitgezaagd, waardoor er nog meer contact tussen binnen en buiten ontstaat. Op de begane grond bevinden zich een bibliotheek, de politie en een werkcafé, waar ambtenaren en burgers een kop koffie kunnen drinken en werken.

Het werkcafé wordt via een glazen pui gescheiden van de raadszaal. Deze biedt niet alleen zich op de activiteiten aldaar, maar kan ook volledig worden geopend, waardoor de raadszaal bij het werkcafé wordt getrokken. De raadszaal kan tevens worden gebruikt als trouwzaal en de raadstafel kan uit elkaar worden gehaald om in een andere setting te als vierpersoonstafels te gebruiken.

Open en licht
Het gebouw is weer open en licht gemaakt, meldt DP6, ook is de heldere structuur weer afleesbaar en zijn de zichtassen hersteld. Op de verdiepingen is ruimte gemaakt voor activiteitgerelateerd werken. Op de eerste verdieping ligt een vergadercentrum dat zowel door de gemeente als door andere partijen gebruikt kan worden. Op de tweede verdieping is de hoge hal in ere hersteld.

Het ontwerpteam bestond naast DP6 uit Huisman & van Muijen, Pieters Bouwtechniek Delft, Peutz, HI-Plus Advies en Ingenieursbureau Drechtsteden. Constructif was verantwoordelijk voor de uitvoering.

Andere nieuwsberichten

Ontwerpprijsvraag voor biobased bouwen op woningbouwlocatie Oirschot

1 uur geleden

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

Gisteren, 16:12

NEXT architects en Juurlink+Geluk presenteren woningbouwproject HOOF

Gisteren, 15:41

Architectuur van Bofill tussen monumentaal en intiem

Gisteren, 12:25

Jubileumviering van zestigjarige 'new town' Zoetermeer

10 minuten geleden

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

2 uur geleden

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

Gisteren, 17:56

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

Gisteren, 14:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

Gisteren, 11:42

'Gemeenten willen regels zonnepanelen in beschermd gebied versoepelen'

Gisteren, 09:37
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan