Langs het kanaal
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Binnenplaats
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Schema
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Schema structuur
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Model
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Sporthal
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Het dorp
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Vogelperspectief, het plangebied in blauw
Copyright: sau-msi.brussels (Simon Schmitt - www.globalview (3)
Langs het kanaal
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Binnenplaats
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Schema
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Schema structuur
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Model
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Sporthal
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Het dorp
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Vogelperspectief, het plangebied in blauw
Copyright: sau-msi.brussels (Simon Schmitt - www.globalview (3)

Bogdan & Van Broeck ontwerpt brandweerkazerne met buurtsporthal in Anderlecht

26 november 2020, 15:39
Architectenbureau Bogdan & Van Broeck heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een brandweerkazerne en buurtsporthal in Anderlecht. In het ontwerp vertaalt het bureau de diversiteit die de gemeente kenmerkt naar de architectuur van de kazerne. Daar brengt het de verschillende dynamiek in onder.

Brussel is een stad met vele gezichten, stelt Bogdan & Van Broeck. Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt in de gemeente Anderlecht die diversiteit sterk tot uitdrukking. Ze is zichtbaar in zowel de sociaal-culturele verscheidenheid als de gevarieerdheid van het stedelijk weefsel, waar huisvesting en industrie naast elkaar bestaan, leggen de architecten uit.

Bogdan & Van Broeck heeft dit als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van de brandweerkazerne. Het gebouw, dat komt te liggen tussen het Brussels Kanaal en de Bergensteenseweg, wordt een combinatie van een ‘dorp’ op het dak van een ‘interventietempel’  en een sporthal, verklaart het bureau.

Urgentie en rust
De zogenoemde interventietempel omvat de garages en de technische zones. Alles is ingericht op een snel vertrek en vlotte terugkeer van de brandweerwagens; efficiëntie staat voorop. “Hier staan tijd en beweging in dienst van de urgentie”, zegt Emilie Bechet, projectarchitect van Bogdan & Van Broeck.

“Boven deze interventietempel ontwikkelt zich een  dorp waar huiselijkheid en rust heersen”, aldus Bechet. Het dorp is de thuisbasis waar de brandweermannen en –vrouwen wonen, werken, eten, studeren en slapen. De dynamiek is er anders en de menselijke maat heeft er de overhand. Het scheiden van de interventietempel en het dorp creëert rust voor de bewoners.

Deze twee werelden worden verbonden door de wachtposten, legt Bechet verder uit. Waar de mensen zich ook bevinden in het gebouw, de wachtposten zorgen voor een snelle route naar de vertrekzone.

Tweeledige constructie
Het gebouw heeft een tweeledige constructie, die correspondeert met de aard van de activiteiten die er plaatsvinden. De interventietempel is als een solide sokkel, opgetrokken uit robuuste materialen beton en baksteen. Het dorp is als lichter leefgebied opgetrokken in houtskeletbouw.

De keuze voor deze constructie maakt grotere overspanningen mogelijk voor de garages en bijbehorende ruimten, terwijl in het woon- en slaapgebied een grotere vrijheid wordt gecreëerd.  De oplossing biedt ook een grotere flexibiliteit in de toekomst.

Sport voor brandweer en buurt
De brandweerlieden moeten in conditie blijven. Voor zowel professioneel als recreatief bewegen omvat de kazerne ook een sportaccommodatie.

De faciliteiten liggen op de verdiepingen en bestaan uit een ontspanningsruimte, twee zalen voor zachtere sporten en gevechtssporten en een grote omnisporthal met van boven binnenvallend daglicht. De omnisporthal  kan ook door de omwonenden worden gebruikt, die rechtsreeks toegang hebben via een aparte ingang.

De sheddaken en de overspanning van de sporthal verwijzen naar de industriële gebouwen in de omgeving. Samen met de wachtposten geven ze het complex een eigen identiteit langs het kanaal.

Team
Bogdan & Van Broeck heeft het winnende ontwerp gemaakt in opdracht van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI). Het bureau werkt in het project samen met BAS, RCR studiebureau, iVec, Venac, studiov2 en BTV Control.

Andere nieuwsberichten

Team met MVSA en Beyond Space renoveert oud rijkskantoor Haarlem

15 januari, 2:40

Winterlezingen Arcam over wonen in Metropoolregio Amsterdam

15 januari, 11:44

Doctor Wibautplein in Schiedam wordt herontwikkeld tot WIJpark

15 januari, 10:39

Luifeldak Paper Roof refereert aan klassieke Chinese architectuur

14 januari, 4:24

'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

1 uur geleden

Grote steden willen steviger wetsvoorstel tegen opkopers huizen

2 uur geleden

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09

Derivatendrama nekt Vestia alsnog: corporatie wil opsplitsen

15 januari, 9:43

Werkloze dijk in Hedwigepolder wordt proefobject tegen lekken

15 januari, 9:14

Huizenprijzen naar recordhoogten gestegen

14 januari, 11:05
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan