Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Stoplap, circa 1836
Copyright: Collectie Cooper Hewitt
Aanzicht
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Aanzicht
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Gevelopties
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Isometrie, doorsnede
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Isometrie, ijsbuffer
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Isometrie,ijsbuffer
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Begane grond
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Eerste verdieping
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Tweede verdieping
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Derde verdieping
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Copyright: Jeroen Verrecht
Stoplap, circa 1836
Copyright: Collectie Cooper Hewitt
Aanzicht
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Aanzicht
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Gevelopties
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Isometrie, doorsnede
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Isometrie, ijsbuffer
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Isometrie,ijsbuffer
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Begane grond
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Eerste verdieping
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Tweede verdieping
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder
Derde verdieping
Copyright: Jeanne Dekkers Architectuur, Zoetmulder

Eerste gebouw in gebiedsontwikkeling Westerschans Goes gerealiseerd

6 oktober, 16:13
Als eerste fase van een nieuw woon-, werk- en verblijfsgebied aan de rand van het centrum van Goes is een appartementengebouw met winkelruimte gerealiseerd. Jeanne Dekkers Architectuur en Zoetmulder ontwierpen een gebouw met diverse geledingen en een opvallende gevel, waarvan het metselwerk is geïnspireerd op de Zeeuwse stoplap.

De Westerschans in Goes grenst direct aan het historische centrum, de Ringbaan en het Havenkanaal. Voor het gehele Westerschans-gebied hebben Jeanne Dekkers Architectuur en Zoetmulder gezamenlijk het stedenbouwkundig inpassingsplan ontworpen.

Deze ontwikkeling bestaat uit drie bouwblokken met een gevarieerd programma van sociale woningbouw, koopappartementen, zorgwoningen, commerciële ruimten, horeca, een supermarkt en een hotel, vertellen de architecten. Westerschans 1A vormt de eerste fase en bestaat uit 83 sociale huurwoningen, 13 kadewoningen, een grote supermarkt en winkelruimte.

Geleding
Het appartementengebouw is gesitueerd aan de zuidkant van de Westerschans en heeft een alzijdig voorkomen. De toren vormt een hoogteaccent langs het kanaal en geeft van verre identiteit aan de Westerschans.

Tegelijkertijd hebben de architecten met concentratie van het programma ervoor gezorgd dat het gebouw verder een bescheiden hoogte heeft. Verschillende geledingen delen het volume verder en zorgen voor een prettige schaal. Een opening aan de zuidkant biedt een interessante doorkijk richting de binnenstad.

Kadewoningen
Op de begane grond is een nieuw type woning geïntroduceerd, aldus de beide bureaus: de kadewoning. Dit betreft een woning in een halve beukmaat met twee verdiepingen. Daardoor zijn er langs de autovrije kade maar liefst dertien voordeuren, wat zal bijdragen een de levendigheid.

Aan de kade worden de pilasters op de begane grond beëindigd met een gemetseld zitbankje of een plantenbak. Deze ingebouwde inrichtingselementen bakenen een semi-private ruimte voor de kadewoningen af en moeten het gebruik en de inrichting door de bewoners verder stimuleren.

Materialisatie
De materialisatie verbindt zowel de gebouwdelen onderling als het gebouw met de openbare ruimte rondom. De zandgele hoofdmaterialisatie is afgeleid van de zandgele IJsselstenen uit het oude centrum van Goes. Ze vormen een zacht contrast met de grijsbruine kleur van de secundaire elementen zoals hekwerken, kozijnen, beplating en bruine baksteen.

Opvallend zijn de baksteenpatronen op de gevel: ze zijn afgeleid van de typisch Zeeuwse stoplappatronen. De geborduurde stoplappen tonen gegolfde en hoekige patronen die zich laten associëren met halfsteens baksteenpatronen.

Verbinding met locatie
Toegepast in grote vlakken geven de patronen levendigheid aan de gesloten gevels van de supermarkt in de plint. De overkragende kop van het gebouw heeft een groot patroonvlak dat een accent geeft aan een lange zichtas vanaf de Ringweg.

Aan de kade hebben de pilasters een eenvoudig opgaand patroon van enkele stenen, die refereert aan de eenvoudige enkelsteeks rand om de Zeeuwse stoplap. Door de stoplappatronen  te gebruiken als inspiratie hebben de architecten de nieuwbouw op een bijzondere manier verbonden met de geschiedenis en identiteit van de plek.

IJsbuffer
Westerschans 1A is aangesloten op een ijsbuffer als systeem voor warmte- en koudeopslag. De ijsbuffer bestaat uit een groot bronvat met een diameter van 15 meter, gevuld met ijs, in combinatie met zonnecollectoren en pv-cellen op het dak. Door middel van faseverschil wordt het gebouw verwarmd en gekoeld.

Andere nieuwsberichten

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

23 oktober, 12:14

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

23 oktober, 11:28

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

23 oktober, 9:15

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

22 oktober, 9:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan