Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten
Copyright: BDG Architecten

BDG ontwerpt ruimtelijk kindcentrum voor Amsterdamse Centrumeiland

23 september 2020, 12:30
In opdracht van Stichting Staij en gemeente Amsterdam werkt BDG Architecten momenteel aan het DO voor een integraal kindcentrum op het Centrumeiland in de wijk IJburg. Het bureau ontwerpt een gebouw dat aansluit op de stadse omgeving en er tegelijkertijd groen en een rustpunt aan toevoegt.

BDG Architecten won in het najaar van 2019 de selectie voor het integraal kindcentrum. MKC De Schatkaart gaat onderdak bieden aan een nieuwe Montessori-basisschool, een kinderdagverblijf en een sportvoorziening voor zowel de school als de buurt.

Splitlevel
De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil weet BDG optimaal te benutten door een splitlevel-ontwerp van vier verdiepingen. Deze oplossing biedt maximale ruimte voor onderwijs en ontmoeting, leggen de architecten uit. Tevens biedt deze opzet plek aan een halfverdiepte fietsenkelder en een dakterras, waar in een groene omgeving onderwijs kan plaatsvinden. “Dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is”, aldus BDG.

Het hart van het gebouw kenmerkt zich door vides en een traplandschap, die een royaal opgezette verbinding tussen de verdiepingen en leerdomeinen vormen. Een atrium verspreidt het daglicht door het relatief diepe bouwblok.

Binnen en buiten
Het eerste niveau is het terrein van het kinderdagverblijf en de onderbouw; hier is directe toegang tot het buitenterrein. De oudere leerlingen hebben hun terrein op de bovenste etages. Loggia’s die zijn  gekoppeld aan de onderwijsruimten zorgen ook hier voor een prettige relatie met buiten.

Op de hoeken liggen zogenoemde duolokalen, die met schuifwanden eenvoudig zijn te schakelen. In het middengebied liggen de praktijklokalen en de personeelsruimten. Op de bovenste laag bevindt zich de hoge sportzaal, die via trappenhuizen aan weerszijden van het kindcentrum bereikbaar is. De voorziening is daardoor buiten schooltijden ook door de wijk te gebruiken.

Rustpunt
MKC De Schatkaart komt op het hoofdplein van het Centrumeiland. BDG heeft daarom de zuidwestgevel, die zich langs een bomencarré strekt, en de hoofdentree nadrukkelijk uitnodigend en transparant vormgegeven, legt het bureau uit.

De wijk kent een groot aandeel aan zelfbouwwoningen, die sterk verschillen in vorm en materialisatie. Temidden daarvan wil het architectebureau het kindcentrum tot een rustpunt maken; tegelijkertijd sluiten de ontwerpers in het exterieur aan op de diversiteit.

Stads met groen
Het gebouw krijgt een stadse voorgevel met een gemetseld raamwerk en een invulling van materialen met een warme uitstraling. Gevelopeningen geven vanaf de straat goed zicht op de kleurrijke binnenwanden.

De groene daktuin en de in gevelornamenten geïntegreerde nest- en insectenkastjes stellen het bovenste bouwdeel in het teken van de natuur. Verder krijgt het kindcentrum een afwatering richting het bomencarré. Het ontwerp moet ook bijdragen aan de klimaatbestendige stad, aldus het architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

2 uur geleden

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

3 uur geleden

DELVA presenteert centrumplan Ouderkerk aan de Amstel

4 uur geleden

Strootman en De Zwarte Hond maken masterplan voor Twents TSB-terrein

Vandaag, 10:31

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

1 uur geleden

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

Vandaag, 09:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

Gisteren, 17:24

DDW zoekt ontwerpers voor fysieke editie 2021

Gisteren, 14:44

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor bodemenergie

Gisteren, 09:40

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

10 mei, 4:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan