Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Oude situatie
Copyright: BDG Architecten
Oude situatie
Copyright: BDG Architecten
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Copyright: Gerard van Beek Fotografie
Oude situatie
Copyright: BDG Architecten
Oude situatie
Copyright: BDG Architecten

Naoorlogse portiekflats in Zwolle respectvol opgewaardeerd

8 november 2021, 17:04
Aan de Middelweg in Zwolle staan drie karakteristieke vierlaagse portiekflats uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Met respect voor de oorspronkelijke architectuur maakte BDG Architecten een ontwerp voor de revitalisatie van de sterk verouderde woonblokken, met toevoeging van extra sociale huurwoningen in de voorheen gesloten plint.

Het ontwerp voor de revitalisatie van de drie naoorlogse woonblokken is door BDG Architecten gemaakt in opdracht van deltaWonen en Koopmans Bouwgroep. De aanvankelijke intentie was om een van de portiekflats te slopen ten gunste van nieuwbouw. BDG zag echter mogelijkheden voor behoud van het gehele ensemble van drie blokken.

Samen vormen de drie woonblokken een krachtig stedenbouwkundig geheel aan de rand van Park de Hogenkamp en een herkenningspunt nabij de Zwolse binnenstad. Het bureau ontwikkelde daarom een totaalvisie voor de drie woongebouwen en het groen er omheen, legt BDG uit.

Openen
De revitalisatie betrof zowel het interieur als exterieur. Voor de zestig bestaande driekamerappartementen heeft BDG een nieuw, efficiënte plattegrond ontworpen. De ramen aan de voorzijde zijn verlaagd, waardoor het uitzicht op het tegenoverliggende park ruimer is geworden.

Bovendien, zo leggen de architecten uit, is met deze ingreep de schaalsprong van vierkante elementen in de gevel doorgezet. Die begint met de kenmerkende vooruitspringende vierkanten in het metselwerk, via de kleinere ramen naar het nu grotere keukenraam, tot het gehele metselwerkvlak van de gevel.

Door de transformatie van de garageboxen zijn in de plint twaalf sociale huurwoningen aan het plan toegevoegd. Deze nieuwe tweekamerappartementen verlevendigen, samen met de nieuwe transparante entrees op maaiveldniveau, de voorheen gesloten plint.

Wooncomfort en energiezuinigheid
Het anonieme groen aan de achterzijde van de woonblokken is veranderd i n een gemeenschappelijke binnentuin. De woningen op de begane grond liggen direct aan deze groene buitenruimte, legt BDG uit. Met het oog op een betere buitenbeleving voor de bewoners van de appartementen op de verdiepingen zijn de balkons aan de achterzijde verdubbeld in omvang.

Niet alleen de woonkwaliteit is sterk verbeterd, aldus het architectenbureau. Ook zijn de woningen energiezuiniger geworden. Dankzij meerdere isolerende maatregelen, zonnepanelen en installaties als CO2-gestuurde balansventilatie met warmteterugwinning, hebben de appartementen energielabel A en voldoen ze aan de BENG-eisen. De woningen zijn bovendien voorbereid op aansluiting op het toekomstige gemeentelijke warmtenet.

Groen
BDG is bewust terughoudend geweest in het toevoegen van materialen. De karakteristieke metselwerkgevel is gereinigd en waar nodig hersteld. Het naturelle palet van het schilderwerk en de gevelbekleding uit biocomposiet van de vernieuwde plint sluiten goed aan op het bestaande baksteen.

Een brede groene voorzone schept eenheid en privacy voor de bewoners op de begane grond. Met respect voor de oorspronkelijke architectuur heeft BDG de gedateerde woongebouwen veranderd in een aangenaam ogend ensemble langs de doorgaande route tussen het centrum van Zwolle en de omliggende wijken. 

Andere nieuwsberichten

Een sculpturaal object voor het atrium van Valley

58 minuten geleden

Powerhouse Company ontwerpt hotel nabij Noors regeringskwartier

Gisteren, 16:19

Woongebouw naar ontwerp van Beyond Space in Bern gerealiseerd

Gisteren, 14:17

Terrein voormalig internaat Etten-Leur getransformeerd tot woongebied

Gisteren, 13:24

Inschrijving Haagse Openbare ruimte Prijs 2024 geopend

Gisteren, 16:51

Huizenprijzen in mei flink gestegen tot nieuw record

Gisteren, 10:17

Raad Rotterdam stemt in met herziene plannen Feyenoord City

21 juni, 12:02

Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

21 juni, 10:39

Dag van de Ontwerpkracht 2024: van zeespiegelstijging tot woningplattegrond van de toekomst

20 juni, 2:45

Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

20 juni, 10:59
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan