Korteknie Stuhlmacher Architecten

30 augustus 2020, 12:00
Rien Korteknie en Mechthild Stuhlmacher leiden samen Korteknie Stuhlmacher Architecten. Volgens de jury zijn er weinig architectenbureaus die hun projecten zo krachtig materialiseren en vervolgens zover inzoomen als Korteknie Stuhlmacher Architecten. Dit jaar voltooide het bureau de Kempisch Dok Campus in Antwerpen en de transformatie van het Predikherenklooster in Mechelen tot stadsbibliotheek.

https://vimeo.com/452490988

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2020 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Geurst & Schulze Architecten, Hans van der Heijden, Korteknie Stuhlmacher Architecten, Office Winhov en Zecc Architecten.

Van de genomineerde bureaus zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om, mede op basis daarvan, zijn/haar stem uit te brengen op het bureau dat wat haar/hem betreft deze prijs het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 29 oktober 2020 de prijs voor Architect van het Jaar 2020 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2020 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Kawneer (voorheen Alcoa), dat zich opnieuw als hoofdpartner aan deze prijs heeft verbonden.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling) en zakelijk directeur / architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects). Bij zijn keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

De vijf genomineerden tonen, wat de jury betreft, allemaal een liefde voor alle facetten van het architectenvak en een vakmanschap dat aan de projecten is af te lezen. Juist de betrokkenheid van architecten in de verschillende fases van projecten levert werkelijke architectonische kwaliteit op, is de overtuiging van de jury; een betrokkenheid van conceptie tot en met de uitvoering, van de slimme organisatie van een gebouw of gebied tot en met de krachtigste materialisering en detaillering.

Korteknie Stuhlmacher Architecten
Speciaal ontworpen buitendeuren, een eigen signing, uitgekiende verlichting, maatwerk meubels… er zijn weinig architecten die hun ontwerpen zo krachtig materialiseren en vervolgens zover inzoomen als Korteknie Stuhlmacher Architecten, stelt de jury. Onlangs werd van het bureau de transformatie van het Predikherenklooster in Mechelen tot stadsbibliotheek voltooid. Het is een project geworden waarin het bureau haar vakmanschap in haar volledige diepte laat zien.

“We maken gebouwen met karakter. Gebouwen voor mensen. Onmodieus, natuurverbonden, ruimtelijk, bruikbaar. We maken gebouwen om van te houden. Voor lange tijd.” Dat schrijft het architectenbureau op zijn eigen website. En de jury vindt het belangrijk om juist op dit moment, waarop zoveel gesproken wordt over circulaire gebouwen, deze andere visie op duurzaamheid een podium te geven. Is het niet veel belangrijker dat we gebouwen ontwerpen met een overtuigende ruimtelijke kwaliteit? Gebouwen die zodanig gematerialiseerd zijn dat ze mooi verouderen, zodat de volgende generatie er opnieuw verliefd op kan worden? Is dat niet veel belangrijker dan dat we ons blindstaren op dat gebouwen weer uit elkaar geschroefd kunnen worden, vraagt de jury zich hardop af.

Korteknie Stuhlmacher Architecten, dat geleid wordt door Rien Korteknie en Mechthild Stuhlmacher, combineert een voorliefde voor het maken met een grote sensitiviteit voor de culturele en stedelijke context waarin het bureau werkt en de wensen van de gebruikers of bewoners, constateert de jury ook. In het ontwerp voor Woonzorgcentrum Parkhof in Machelen en het ontwerp voor de Kempisch Dok Campus in Antwerpen ziet de jury dat overtuigend terug. Het werk van het bureau spreekt wat dat betreft voor zichzelf.

De grote interesse in bouwmaterialen leidde het bureau ook al heel vroeg naar het gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) in haar projecten. Het materiaal waar nu tal van architectenbureaus mee experimenten, past Korteknie Stuhlmacher Architecten al meer dan vijftien jaar toe in haar projecten, waaronder recent nog in het Van Eesteren Paviljoen in Amsterdam en een villa in Almere Oosterwold. Op dat punt was het bureau zijn tijd ver vooruit, stelt de jury.

Meer informatie: www.kortekniestuhlmacher.nl

Andere nieuwsberichten

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

Vandaag, 15:53

De Nieuwe Verbinding N69 ingepast in natuurlijk landschap

Vandaag, 13:09

Kantoor van PUUR geïnspireerd op Arsenale en soberheid

Vandaag, 12:02

AM wint tender voor woonblokken Vreeswijkpad Amsterdam

Gisteren, 15:49

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

Vandaag, 14:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

Vandaag, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

Vandaag, 09:52

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

Gisteren, 16:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

Gisteren, 13:56

'Airbnb raakt driekwart van zijn adressen kwijt in Amsterdam'

Gisteren, 09:26
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan