Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: De Kovel architecten en studio AAAN
Copyright: De Kovel architecten en studio AAAN
Copyright: De Kovel architecten en studio AAAN
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: De Kovel architecten en studio AAAN
Copyright: De Kovel architecten en studio AAAN
Copyright: De Kovel architecten en studio AAAN

Ingetogen transformatie en uitbreiding van boerderij naar hospice

27 juli 2020, 14:19
Een monumentale boerderij aan de zuidrand van Rotterdam is getransformeerd tot een centrum voor terminale zorg: Hospice de Liefde. Naar een gezamenlijk ontwerp van De Kovel architecten en studio AAAN is de boerderij verbouwd en uitgebreid. In een nieuwe vleugel zijn de gastenkamers ondergebracht.

De Kapel is een 18e-eeuwse boerderij en een voorbeeld van het Overmaasse dwarsdeeltype. De boerderij is in 1975 aangewezen als rijksmonument. Van 1992 tot 2017 is de boerderij in gebruik geweest als werkcentrum voor volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking.

Door ingrijpende verbouwingen in het verleden ligt de monumentale waarde van De Kapel nu met name in de typologie, het woonhuis, de oude gevels en het imposante rieten dak, vertellen de architecten. In opdracht van Stichting Volkskracht hebben De Kovel architecten en studio AAAN het ontwerp gemaakt voor de herbestemming tot centrum voor terminale zorg.

Gemeenschappelijke ruimten
De voormalige koestal vormt nu de woonkamer van de hospice. In de langwerpige ruimte zijn de oude monumentale spanten in nog zichtbaar. Direct aan deze ruimte grenzen functies als de keuken, ontvangstruimte, logeerkamer en teamkamers.

Op de kop van het gebouw bevindt zich in een vertrek van dubbele hoogte de zogenoemde ‘rituelenruimte’. Hier kunnen mensen samenkomen om te herdenken en afscheid te nemen, vanuit een boeddhistisch geïnspireerde invalshoek.

De architecten hebben ervoor gekozen de zes gastenkamers buiten de bestaande boerderij in een nieuw gebouw te situeren. De eisen een goede gastenkamer stelt aan akoestiek, daglicht, ventilatie en isolatie zijn moeilijk te realiseren zonder de monumentale waarden van de boerderij aan te tasten, leggen ze uit.

Harmonieus
De architectuur van de uitbreiding is geïnspireerd op de donkere houten schuren die bij veel boerderijen van dit type te vinden zijn. De boerderij en de ingetogen uitbreiding vormen een harmonieus en vanzelfsprekend geheel in het landschap.

Tegelijkertijd oogt de nieuwbouw modern, door bijvoorbeeld de bronskleurige kozijnen en een zinken dak met geïntegreerde zonnecellen. De draagconstructie, de gevelbekleding en een groot deel van de interieurafwerking is van hout. De uitbreiding is voorzien van een grondwarmtepomp en ventilatie met warmteterugwinning.

De nieuwbouw is vanaf de gezamenlijke ruimtes in de boerderij via een glazen gang langs de binnentuin te bereiken, De ervaring van het groen, de natuur en het licht staat hier centraal, aldus de architecten. Ook de gang langs de gastenkamers bestaat dan ook vooral uit glas. Houten kolommen, wanden en kasten geven de ruimte een duidelijk ritme.

Intiem
Elke kamer heeft een eigen badkamer, een kamerbreed venster en een overdekt terras, gericht op de tuin van de boerderij. De kamer is een plek waar de gast zich kan terugtrekken om rust en intimiteit te vinden.

Met het ontwerp hebben De Kovel architecten en studio AAAN een betekenisvolle omgeving willen ontwerpen voor een intense periode in het leven van mensen, met een aantrekkelijk landschap voor afscheid en herdenking.

Andere nieuwsberichten

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

2 uur geleden

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

2 uur geleden

DELVA presenteert centrumplan Ouderkerk aan de Amstel

3 uur geleden

Strootman en De Zwarte Hond maken masterplan voor Twents TSB-terrein

Vandaag, 10:31

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

1 uur geleden

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

Vandaag, 09:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

Gisteren, 17:24

DDW zoekt ontwerpers voor fysieke editie 2021

Gisteren, 14:44

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor bodemenergie

Gisteren, 09:40

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

10 mei, 4:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan