Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten
Copyright: RoosRos architecten

Flexibel en natuurinclusief ontwerp van RoosRos voor ROC Mondriaan

15 juli, 17:02
Voor nieuwbouw van het ROC Mondriaan in Den Haag heeft RoosRos architecten de architectenselectie gewonnen met het ontwerp van een groen, licht en flexibel gebouw. Het architectenbureau heeft impressies van het ontwerp naar buiten gebracht.

Om er voor te zorgen dat de school kan inspelen op groei, krimp en wijzigingen van opleidingen of veranderingen in het onderwijs, heeft RoosRos een ‘losmaakbaar’ en flexibel gebouw ontworpen. De verschillende gebouwlagen heeft het architectenbureau zo veel mogelijk van elkaar gescheiden.

Skelet, gevel, installaties, binnenwanden en inrichting bijvoorbeeld vormen daardoor bij eventuele toekomstige aanpassingen geen belemmering ten opzichte van elkaar. Onderdelen van verschillende levensduur kunnen eenvoudig afzonderlijk worden vervangen.

Generiek met specifiek
De generieke structuur vormt zowel functioneel als esthetisch een hoofdthema binnen het ontwerp, vertelt RoosRos. De structuur maakt de vrij-indeelbare plattegrond mogelijk en vormt tegelijkertijd een herkenbare basis in de uitstraling bij een specifieke invulling van het interieur.

Ook in de gevel komt de generieke structuur met specifieke invulling terug. “We leggen op deze wijze een relatie tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw”, legt Architect Nathalie Rabouille uit. In de gevel vormt de structuur de basis voor een aantal verschillende invullingen, die zich rondom het gebouw herhalen.

Zo wisselen open en gesloten vlakken, groen in de gevel, etalages en Braziliaans metselwerk – met veel openingen – elkaar af. Verschillende dieptes zorgen daarbij voor een spel van licht en schaduw, aldus het architectenbureau.

Licht hart
Aan het nieuwe pand ligt een even zo groot, groen schoolplein, dat meteen een verbinding vormt tussen het gebouw en het naastgelegen groengebied. Aan de pleinzijde liggen de hoofdentree op de eerste verdieping en de kantine. Een groot atrium, achter de entree, vormt het hart van het gebouw en trekt het groen naar het interieur.

Tegelijkertijd vormt het atrium de  verbinding tussen alle onderwijsverdiepingen, zowel visueel als fysiek. In dit hart bevindt zich de tribunezaal, een patio, een binnentuin en meerdere terrassen met werkplekken. Die vormen, samen met de ruime hoofdtrap, een ruimtelijk object dat de ruimte vult.

Een groot aantal daklichten, de binnentuin en de groene patio zorgen voor daglicht in het midden van het gebouw. De onderwijslokalen heeft RoosRos aan de buitenzijde van het gebouw gelegd, zodat via grote glaspartijen daglicht overvloedig in deze ruimten kan stromen.

Natuurinclusief
Daarnaast wordt met deze situering van de lokalen en de grote ramen  de relatie tussen het interieur en de groene omgeving versterkt. “De beleving van groen in en om het gebouw is erg belangrijk voor het welbevinden de mens en daarom een hoofdthema binnen het ontwerp”, vertelt het architectenbureau.

Het ROC Mondriaan wordt volgens het ontwerp van het architectenbureau een natuurinclusief gebouw. Het krijgt nestplaatsen in de gevel en een divers ecosysteem op het plein. Ook voor insecten, vogels en vleermuizen is er een plek aan of om het gebouw.

Andere nieuwsberichten

Evenement Brussels Design September zoekt het dichterbij

Gisteren, 18:01

Pilot-project in Rotterdam rond benutting platte daken

Gisteren, 16:41

De Nijl Architecten realiseert CPO Minidorp aan de rivier

Gisteren, 13:22

Woning met de staart tussen de bomen

4 augustus, 4:31

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

Gisteren, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

4 augustus, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan