Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden
Copyright: Christian Fielden

Een modern kerkgebouw dat openheid en eenvoud biedt

5 december 2019, 9:02
In opdracht van Kruispunt Vathorst heeft RoosRos Architecten een kerkgebouw ontworpen, dat verrassend strak en transparant is. Het gebouw langs het spoor in de Vinex-locatie van Amersfoort is multifunctioneel en staat niet alleen open voor gelovigen.

Zonder kruis op de voorgevel  zou je het gebouw niet meteen herkennen als kerk, stelt het architectenbureau zelf. De kerk in Vathorst is niet de eerste moderne kerk die projectarchitect Henri Zwerus heeft ontworpen; wel de eerste die zo duidelijk transparant is.

“De kerken die we eerder ontwierpen hebben allemaal nog een redelijk traditionele indeling”, zegt Zwerus. “Dit is naar mijn weten een van de weinige kerken in Nederland die visueel en akoestisch zo open is. Alles in de kerk is met elkaar vervlochten en vormt zo een eenheid.”

Geen typisch kerkgebouw
De opdracht voor het gebouw komt van Kruispunt, een samenwerkingsverband van drie kerkgenootschappen. In relatief korte tijd was de kerkelijke gemeenschap uitgegroeid van minder dan honderd tot ruim duizend leden, uit verschillende gemeenten en met verschillende kerkelijke achtergronden. Daardoor ontstond de vraag naar een eigen gebouw.

Kruispunt vroeg circa twintig architecten met ervaring in kerkbouw een presentatie van hun ideeën en werkwijzen te geven en koos uiteindelijk voor RoosRos. Uit eerste gesprekken bleek dat zichtbaarheid, toegankelijkheid en eenvoud de uitgangspunten voor het nieuwe kerkconcept vormden; een typisch kerkgebouw verwachtte de organisatie niet.

Het kerkgebouw is gerealiseerd in deelgebied Laak 3, in de nabijheid van zowel het treinstation als de snelweg. Het station maakt het makkelijker om mensen van verder weg te ontvangen. Daarnaast zorgen de nabijheid van het spoor en de snelweg voor ruime zichtbaarheid.
 
Inbedding in woonwijk
Vanwege de geplande woonwijk op hetzelfde terrein heeft RoosRos veel overleg gevoerd met West 8, dat hier stedenbouwkundig supervisor is. Dit bureau vond het belangrijk dat het kerkgebouw zou opgaan in de wijk en zou aansluiten bij de serie huizen die er omheen gepland stond. RoosRos heeft het ontwerp in bijvoorbeeld stijl en vormentaal van de gevel afgestemd op de woningen.

Tegelijkertijd heeft de kerk in plaats van torens hoekaccenten. De gevel heeft het karakter van een grachtenpand; een idee dat ontstond doordat het kerkterras aan het water grenst, legt Zwerus uit.

De woonwijk bracht een complicatie met zich mee, vertelt de architect. De huizen zouden op hooguit negen meter afstand van de kerk komen te staan. Het architectenbureau moest dan ook rekening houden met mogelijke geluidsoverlast.

“Tijdens kerkdiensten worden verschillende muziekinstrumenten gebruikt en omdat het gebouw multifunctioneel is, moet het ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld conferenties, concerten en voorstellingen”, vertelt Zwerus. “Om te voorkomen dat het geluid neerslaat op de woningen, is het dak van beton gemaakt en bestaan de muren uit zware, dikke wandconstructies.

Openheid
Opvallend is dat de organisatie niet per se een aparte ruimte voor de kerkdiensten wilde hebben. Ze wenste juist een open verbinding, zodat bezoekers vanuit het café of vanaf het balkon een dienst bijwonen. Halverwege aanschuiven of de dienst verlaten kan zonder dat het opvalt of afleidt; de sfeer is bijgevolg ongedwongen.

De openheid komt ook tot uitdrukking in de glazen puien. Als de puien openstaan, mengen de geluiden van buiten zich met die in de kerk. Daarnaast geeft het glas een blik op wat er binnen gebeurt. ‘Openheid is een veelbesproken thema binnen de kerkbouw, maar dat komt zelden zo expliciet uit de verf als hier”, zo citeert RoosRos een functionaris van de kerk.

Door de voorgevel te realiseren in glas met staal aan de buitenzijde, heeft het architectenbureau ook invulling gegeven aan de pijler eenvoud. De enigszins industriële uitstraling is zowel sober als modern en verzorgd, aldus Zwerus. Ook het interieur is sober en relatief leeg gehouden, zonder vaste opstelling van preekstoel, avondmaalstafel of doopvont.

Voor de een oogt het interieur zonder de liturgische uitdrukkingen en stijlelementen – afwezig in zowel architectuur als kunstuitingen – wat kaal en ‘niet-kerkelijk’. Voor een ander ondersteunt de leegte lust de beleving, omdat er meer ruimte voor rust en reflectie is ontstaan. Aan de grote zaal grenst een kleinere stilteruimte, die een duidelijker christelijke uitstraling heeft.

Toekomstgericht
Het gebouw kan een lang leven leiden, aldus Zwerus. Als het gebouw ooit zijn kerkelijke functie verliest, kan het kruis van de gevel en is het geen kerk meer, zegt de architect. Bovendien zijn alle gebruikte materialen volgens hem onderhoudsarm; de buitenzijde bestaat bijvoorbeeld grotendeels uit staal.

Toon alles

Andere nieuwsberichten

Het Hogeland College in Uithuizen opent vernieuwd schoolgebouw

Gisteren, 16:47

Maria Vassilakou guest urban critic tijdens Stadmakerscongres 2024

Gisteren, 14:12

MVSA Architects presenteert ontwerp voor vernieuwde Galgenwaard

Gisteren, 13:15

Lijvig boek over Rietveld Schröderhuis biedt nieuwe inzichten in rol Truus Schröder

Gisteren, 11:34

Strategiedirecteur Schiphol vertrekt na ‘verschil van inzicht’

Gisteren, 15:05

Nieuwe woning kan verhuisketen op gang brengen, zegt CBS

Gisteren, 10:32

Metropoolregio wil meevallers rijksbegroting voor infrastructuur

30 oktober, 2:35

EIB: komende jaren 60.000 medewerkers in de bouw nodig

30 oktober, 10:01

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

29 oktober, 1:15

Meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever groter

29 oktober, 10:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan