Copyright: EURO2021

Symposium over ecologische en klimaatbestendige stad

18 mei 2021, 14:15
De natuur biedt tal van mogelijkheden, die architectuur en stedenbouw kunnen inzetten voor een klimaatbestendige gebouwde omgeving. Er zijn echter ook nog tal van vragen rond de toepassing van die natuurlijke processen, over bijvoorbeeld kwantiteit, eigenaarschap en regelgeving. De Sustainability-groep binnen faculteit Civiele Techniek, TU Delft organiseert een tweedaags symposium over het onderwerp. Daarbij zal de organisatie ook een manifest voor ‘Een nieuw ecologisch stedelijk model’ presenteren.

Het symposium ‘EURO2021 - Ecologisch en natuur-inclusief ontwerpen van de klimaatbestendige stad’ vindt plaats op 26 en 27 mei 2021. Doel van het symposium is om de mogelijkheden en de effectiviteit van het toepassen van natuurlijke processen in de gebouwde omgeving te onderzoeken. Dit wil de organisatie op zowel een wetenschappelijk als praktisch gebruikersniveau aan de orde stellen.

Integrale aanpak met natuurlijke processen
Hittestress kan worden getemperd door schaduwwerking of verdamping van water. Vegetatie kan bij hevige regenbuien hemelwater vasthouden en geleidelijker aan de bodem afgeven. Groen kan bijdragen aan zuivering van water, lucht en bodem, en de biodiversiteit in de gebouwde omgeving versterken.

Dergelijke natuurlijke processen worden weliswaar al vaker toegepast, maar ze kunnen een grotere en belangrijke rol spelen in het ontwerpen van een klimaatbestendige gebouwde omgeving. Bovendien zijn deze ‘ecosysteemdiensten’ inzetbaar voor op meerdere vlakken en lenen ze zich goed voor een integrale aanpak.

Kwesties rond natuur-inclusief bouwen
Nog niet geheel duidelijk is hoeveel groen nodig is om een probleem, of een deel daarvan, op te lossen. Andere vragen die opkomen, zijn wie zich ‘eigenaar’ van welk probleem voelt en wie de (integrale) groenoplossingen wil of moet financieren. Ook: hoe verhouden kosten en baten zich? Welke methodieken en strategieën voor implementatie  van ecosysteemdiensten in de stedelijke structuur zijn mogelijk? Moet regelgeving  natuur-inclusief bouwen stimuleren?

Dit zijn, onder meer, onderwerpen die de organisatoren van het symposium op 26 en 27 mei willen bespreken. Ze willen daartoe op deze dagen architecten, stedenbouwers, overheden, de creatieve sector, de wetenschap en de toeleverende industrie samenbrengen.

Programma en sprekers
De eerste dag is vooral op onderzoek en wetenschap gericht, de tweede is toegespitst op de situatie in Nederland en Vlaanderen, met onder andere praktijkvoorbeelden. Het programma bestaat beide dagen uit drie sessies rond een specifiek onderwerp, waarop per sessie een aantal sprekers ingaat. Elke sessie wordt ingeleid door een keynote.

Onder de keynote-sprekers zijn Diederik Samsom (nauw betrokken bij het EU-klimaatbeleid, de Green Deal en de Europese klimaatwet), Francesca Cesa Bianchi (Stefano Boeri Architetti), Patrick Meire (Universiteit van Antwerpen), Wessel Breunesse (wethouder klimaatadaptatie en ruimtelijke ordening gemeente Zaanstad) en Henk Jonkers (TU Delft).

Een deel van de sprekers is aanwezig, een deel van de bijdragen wordt virtueel gegeven. Tijdens het symposium zal de organisatie – de Sustainability-groep van de sectie Materiaal & Milieu, Faculteit Civiele Techniek, TU Delft – ook een manifest voor ‘Een nieuw ecologisch stedelijk model’ presenteren.

Site
Locatie van het symposium is Art Centre Delft, waar de ruimten heel toepasselijk ruim zicht op het omliggende groen bieden. Een deel van de sprekers is aanwezig, een deel van de bijdragen wordt virtueel gegeven. Het volledige programma met sprekers en alle keynote-sprekers is te vinden op de site van EURO2021. Hier kunnen  geïnteresseerden zich ook aanmelden voor deelname.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Opener en eigentijdser interieur voor Groninger Archieven

Gisteren, 13:26

Bouwstroom Limburg selecteert Jongen en Heijmans Woningbouw voor 1.500 conceptwoningen

Gisteren, 12:25

Waterput vormt brandpunt van woonhof in Nieuw Kralingen

Gisteren, 11:45

Nieuwe vestiging OBA Next Lab Kraaiennest uit houten prefab modules

Gisteren, 10:52

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

Gisteren, 15:18

Hoogleraar Joks Janssen pleit voor ruimtelijke herinrichting platteland

Gisteren, 14:19

Noord-Holland wil aardgasvrije wijken stimuleren

Gisteren, 09:34

Drenthe verwacht veel van kringlooplandbouw

9 december, 2:06

Natuur & Milieu slaat alarm over verdere verstening steden

9 december, 9:25

‘Bouwsector krimpt in 2024 maar herstelt komende twee jaar’

6 december, 4:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan