Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch

Meer uitstraling voor vernieuwd gemeentehuis Putten

25 mei 2020, 11:34
Het gemeentehuis van Putten is compleet vernieuwd. Naar ontwerp van Korfker Architecten heeft het gebouw een sterkere uitstraling gekregen, is de routing door het pand verbeterd en is het energielabel opgekrikt van G naar A. Ook is er op een eigentijdse manier ruimte gemaakt voor de sfeer, cultuur en historie van de lokale gemeenschap.

Het uit 1976 stammende gemeentehuis, dat oorspronkelijk is ontworpen door architect Th.G. Verlaan, was na meer dan veertig jaar toe aan groot onderhoud. Ook wilde de gemeente een transparanter en uitnodigender gebouw. Een belangrijke ingreep was het openen van de gevel aan het Fontanusplein, door middel van een 2,5 meter uitstekende vliesgevel voor het entreegebied.

De vliesgevel komt in het gemeentehuis op verschillende plekken terug, meldt Korfker Architecten. Dit zorgt voor eenheid in het beeld, terwijl de bestaande structuur van de gevel op andere plekken slechts beperkt aangepast hoefde te worden. De verticale stijlen in een gevarieerde ritmiek zijn geïnspireerd op het karakter van Putten als bomendorp.

De hoofdentree is verplaatst naar de oksel van het gebouw, waardoor deze centraler is komen te liggen en de routing door het pand kon worden verbeterd. Op het kruispunt van de drie vleugels die samen het gemeentehuis vormen, bevindt zich het vergadercentrum met de bespreekruimtes, het personeelsrestaurant en centrale voorzieningen zoals pantry’s en toiletten.

Gemêleerde steen
Om aan te sluiten op de dorpse baksteenarchitectuur is de gevel opnieuw opgebouwd met een gemêleerde steen. Deze past zijn kleurstelling bij de omgeving, maar geeft met zijn tekening het gemeentehuis een eigen karakter. De kleurstelling van de aluminium kozijnen benadert een houtkleur en verleent de gevel een warm accent, vertelt het architectenbureau.

Het entreegebied is dankzij de nieuwe vliesgevel ruim voorzien van daglicht en moet de bezoekers een aangenaam ontvangst bieden. Een en ander wordt versterkt door de toepassing van rustige kleuren en natuurlijke materialen.

Ook de Puttense folklore heeft een plek gekregen in de ontvangsthal; in samenwerking met het Puttens Historisch Genootschap en grafisch ontwerper Sjirk de Vries ontwikkelde Korfker Architecten een wand met typische Puttense uitspraken in lokaal dialect. Deze wand vormt het kader voor een ontmoetingsplek in de publiek toegankelijke ruimte.

Verbinding
Bij de renovatie was een van de grote uitdagingen het creëren van verbinding tussen de bestuurlijke vleugel, die slechts lichte in grepen zou ondergaan, en de ambtelijke vleugel die in zijn geheel gerenoveerd zou worden.

De bestuurlijke vleugel laat zich omschrijven als klassiek met een welhaast museale sfeer, meldt Korfker Architecten. De basis wordt gevormd door wit stucwerk, historische houten details en een witmarmeren vloer. Door in de basis op een vernieuwende manier aan te sluiten op deze kleurstelling is er een eenheid gecreëerd tussen beide vleugels. Deze eenheid wordt versterkt door een loper in een tapijt met marmerpatroon, die beide vleugels met elkaar verbindt.

In de werkgebieden is een combinatie gemaakt van open werkplekken, informele zitjes, loungeplekken en afgesloten werk- en bespreekruimtes. Op deze manier is een mix gemaakt van openheid en beslotenheid en ontstaat een prettige werkomgeving waar medewerkers naar behoefte een alternatieve werk- of bespreekruimte op kunnen zoeken.

De loungeplekken onderscheiden zich qua kleurstelling en meubilair. Deze plekken zijn geïnspireerd op de natuur en vormen kleine rustpunten in het interieur waar de gebruikers in een informeel overleg of tijdens een pauze even los kunnen komen van de werkplek.

De afgesloten ruimtes zijn voorzien van speciaal translucent folie met grafische bewerkingen van natuurfoto’s om te doseren in de transparantie. Het grafische patroon in een witte print zijn in de basis rustig en verweven zo de natuur van de Veluwe – met de big five van grote landdieren – op een subtiele wijze door het interieur.

Herdenkingsplek
In het interieur is tevens een herdenkingsplek ontworpen voor de razzia van oktober 1944, waarbij 659 Puttense mannen werden afgevoerd naar Duitse strafkampen en slechts 48 terugkeerden. Er is een herdenkingswand ontworpen waar de etsen van de kunstenaar Johannes Bezaan een nieuwe plek hebben gekregen, samen met de herdenkingssteen en de kleine replica van het monument ‘Vrouwtje van Putten’.

Een bijzonder detail in de gevel van het gemeentehuis is de spreekstoel op het Fontanusplein.  Dit cortenstalen element komt ter hoogte van de raadzaal uit de gevel. In Putten is het gebruik dat de burgemeester bij verschillende, officiële gelegenheden de inwoners van het dorp voor het gemeentehuis toespreekt.

Hiervoor was ook in het verleden al een klein spreekgestoelte tegen de gevel aan gebouwd waar de burgemeester op een verhoging de mensen toe kon spreken. Door het nieuwe spreekgestoelte meer maat te geven ontstaat een betere verhouding met het gebouw. De nieuwe vorm met een groter plateau en twee opgangen maakt dat het element gaat werken als multifunctioneel bordes dat voor meerdere doeleinden inzetbaar is.

Kunstkelder
Een ander bijzonder detail vormt de toegang tot de kunstkelder aan achterzijde van het gemeentehuis. Deze expositieruimte is ondergebracht in de kelder van het gemeentehuis. Om de kunstkelder meer attentiewaarde te geven is in de noordgevel een groot wit accentvlak aangebracht met de naamaanduiding en is de trap, die toegang geeft tot de kelder, voorzien van een arcade van bogen die de entree markeren.

Op de kop van de zuidelijke vleugel is de entree van de fietskelder overbrugd om een eigen entree te kunnen maken voor de politiepost die een plek heeft gekregen in het gemeentehuis. Door deze ingreep krijgt deze gevel, die grenst aan het kerkplein, meer kwaliteit en ontstaat voor de politie een heldere entree zonder te concurreren met de hoofdentree van het gemeentehuis, aldus Korfker Architecten.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

4 uur geleden

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

4 uur geleden

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Vandaag, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Vandaag, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

3 uur geleden

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Vandaag, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Vandaag, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan