Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Situatie
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Gipsmaquette
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Begane grond
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Eerste verdieping
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Tweede verdieping
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Copyright: Karin Borghouts
Situatie
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Gipsmaquette
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Begane grond
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Eerste verdieping
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Tweede verdieping
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven
Doorsnede
Copyright: Happel Cornelisse Verhoeven

Happel Cornelisse Verhoeven toont opgeleverde brandweerkazerne Wilrijk

17 februari, 11:50
In het Antwerpse stadsdeel Wilrijk is een nieuwe brandweerkazerne naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven opgeleverd. Het gebouw heeft een opvallende rode kleur en een al even in het oog springende gevelopbouw. Aan de gevel is de stapeling van functies afleesbaar.

De continu bemande kazerne bestaat uit een dubbelhoge remise, met daarboven verblijfsruimten en kantoren voor de brandweerlieden. Een hoekaccent met daarop de letters ‘brandweer’ en waarin de technische ruimtes zijn opgenomen, vormt de bekroning van het gebouw. De gestapelde functionele lagen hebben ieder een eigen geveltype en hoogte. Bovendien liggen de gevels van de hoger gelegen lagen telkens tien centimeter verder terug in het volume.

Het basisvolume is voorzien van pilastergevels, opgetrokken in rood geglazuurde baksteen in groot- en kleinformaat. Het metselwerk wordt ritmisch onderbroken door rood geschilderde cordonbanden en dieppaarse kozijnen. Voor de letters ‘brandweer’, die in diepdruk zijn aangebracht op het hoogste volume, maakte grafisch ontwerper Reynoud Homan een bewerking van het letterfont Universe, om het algemene belang van de brandweer te benadrukken.

Het gebouw bestaat uit een hybride draagconstructie van beton en massief hout. De onderste laag met de garage en werkruimtes is omwille van de functionaliteit robuust afgewerkt in beton, terwijl de bovengelegen verdiepingen met kantoren en verblijfsruimtes zijn uitgevoerd in hout, dat moet bijdragen aan een huiselijke sfeer. De verschillende verdiepingen zijn verbonden via een centrale trap, die de brandweerlieden helpt snel uit te rukken bij een alarmoproep.

Het gebouw is duurzaam ontworpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Er zijn een zonneboiler, warmtepomp en zonnepanelen toegepast en er wordt energie gewonnen uit regen- en bluswater. De kruislaaghoutconstructie heeft vanwege zijn natuurlijke, vochtregulerende werking een positieve invloed op het binnenklimaat en het energiegebruik.

Andere nieuwsberichten

Architecten werken vanuit huis: Inbo Shanghai gaat weer naar kantoor

27 maart, 2:32

Team 4 ontwerpt woningbouwproject Helperkade Groningen

27 maart, 11:56

Architecten werken vanuit huis: LOLA Landscape Architects

27 maart, 10:17

Aanneemovereenkomst voor nieuw VU-gebouw getekend

26 maart, 5:02

'Bouw werkt aan protocol om werkzaamheden veilig voort te zetten'

27 maart, 3:59

Zuidasdok mogelijk 1 miljard euro duurder en later klaar

27 maart, 9:41

'Bouw wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis'

26 maart, 1:58

Coronacrisis legt groene projecten lam

26 maart, 9:00

Quickscan BNA: architecten verwachten meteen twintig procent omzetverlies

26 maart, 8:30

Euromast komt in Franse handen

25 maart, 9:47
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan