Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: BETA - office for architecture and the city
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase
Copyright: Marc Faase

Tijdelijk kunstenaarsdorp op NDSM-werf krijgt vorm

9 december 2019, 17:20
Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord verschijnt momenteel een kunstenaarsdorp, dat tien jaar zal blijven staan. In opdracht van Treehouse heeft BETA - office for architecture and the city een concept en architectonisch ontwerp ontwikkeld, dat hergebruik van veelvoorkomende materialen als vertrekpunt neemt.

Treehouse is in 2010 gestart als een zijproject van een theaterproducent op de NDSM-werf om beginnende kunstenaars betaalbare ruimten te bieden. Het initiatief groeide, maar verhuisde gedwongen van de ene lege bouwkavel naar de andere en bleef feitelijk clandestien.

De gemeente Amsterdam verzocht Treehouse in 2014 om het initiatief te formaliseren. BETA heeft sindsdien gewerkt aan het concept en het architectonisch ontwerp, vertelt het bureau.

Veranderlijk
De nieuwe Treehouse Foundation heeft zich ten doel gesteld om het cultureel experiment aan te moedigen. De stichting selecteert deelnemers aan de nieuwe verzamelplek op basis van een projectvoorstel. Ook kijkt de stichting in hoeverre het aanbod van de deelnemers complementair is.

De ambitie is een energieke sfeer, zo legt BETA uit, waarin een immer veranderende groep kunstenaars onderling van gedachten wisselt, professionaliseert en haar ideeën presenteert aan het publiek. Echter, de conditie van tijdelijkheid maakt de business case voor een project als Treehouse lastig, aldus het architectenbureau.

Studio’s en collectief gebied
Hergebruik van veelvoorkomende bouwmaterialen werd daarom het vertrekpunt voor het architectonisch ontwerp. Aanvankelijk werd gedacht aan een herhalend ontwerp met zeecontainers, maar toen de economie aantrok bleek dat te kostbaar; uiteindelijk is gekozen voor de houten schottenkeet als bouwsteen.

De studioruimten die Treehouse aanbiedt zijn ondergebracht in losjes georganiseerde matrix van tweelaagse gebouwen. Hiertussen bevinden zich twee grotere ruimten, die onderdak bieden aan een werkplaats en een expositieruimte. De combinatie van compacte individuele ruimten met een relatief ruim collectief gebied moet de samenwerking stimuleren.

Kasbah
Met de losse compositie van gebouwen heeft BETA “kasbah-achtige kwaliteiten” nagestreefd, geeft het bureau aan. Het toegepaste kleurconcept zorgt voor verdere fragmentatie. Zichtlijnen van de omgeving zijn onderbroken om binnen de nederzetting een gevoel van geborgenheid op te wekken. De omheining bestaat uit hout, afkomstig van nabijgelegen bosbeheerprojecten.

Treehouse is overdag een dorp dat zich volledig opent naar de omgeving; Bezoekers worden naar binnen genodigd via grote schuifdeuren die de entrees markeren. ’s Avonds sluiten de deuren en wordt Treehouse een meer naar binnen gekeerd gebouw, aldus BETA.

Als het kunstenaarsdorp af is, biedt het 1.530 m2 aan studioruimte en 720 m2 aan collectieve faciliteiten. Volgens BETA is het uitdrukkelijke streven van dit tijdelijke initiatief om de definitieve invulling van deze plek in Amsterdam te beïnvloeden.

Andere nieuwsberichten

Bewoners, markt en gemeente onderzoeken haalbaarheid Energiepark Leiden

Gisteren, 16:28

Flexibel café-restaurant voor Depot Boijmans van Beuningen

Gisteren, 15:11

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

Gisteren, 14:34

Voormalige Willem II-kazerne Tilburg wordt woongebied

Gisteren, 11:43

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

Gisteren, 17:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

Gisteren, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

Gisteren, 09:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37

SER: bouw inzet biomassa voor elektriciteit en warmte af

8 juli, 9:42

Koper nieuwbouw in Amsterdam moet huis zelf bewonen

8 juli, 9:09
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan