Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman
Copyright: Teo Krijgsman

Vernieuwd en uitgebreid Nationaal Museum Kamp Vught geopend

5 december 2019, 12:18
Eind vorige maand heeft koning Willem-Alexander het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Vught officieel geopend. Naar ontwerp van DoepelStrijkers is het bestaande museum uitgebreid, gerenoveerd en heringericht. De nieuwe vaste tentoonstelling is ontworpen door Perspekt.

Het museum op het terrein van het voormalige SS-concentratiekamp, dat sinds 1990 fungeert als herinneringscentrum, is oorspronkelijk (in 2002) ontworpen door Claus en Kaan Architecten. De ruimtes in het gebouw hebben ieder een eigen ruimteverhouding, daglichttoetreding en in een beperkt aantal gevallen uitzicht op de lucht of de oude kampresten.

De natuur of kampresten worden hierdoor gekaderd, waardoor een vorm van vervreemding en bezinning ontstaat. Voor DoepelStrijkers is de ingetogenheid, de visuele relatie met het omliggende landschap en de minimale impact hierop uitgangspunt geweest voor diens ontwerp. Kamp Vught wilde de vernieuwing en uitbreiding vanwege de groeiende bezoekersaantallen.

Sterkere verbinding
De opgave voor DoepelStrijkers omvatte een uitbreiding van het bestaande museum, een nieuwe indeling en integratie van techniek voor de bestaande museumzalen en de reorganisatie van het ontvangstgebied van het museum met een sterkere verbinding tussen de verschillende entreeruimtes. Het ontvangstgebied is geheel vernieuwd met een ontvangstbalie, de winkel en het museumcafé en enkele aanverwante functies als vergaderruimte en toiletten.

De uitbreiding is verbonden aan het ontvangstgebied en is bedacht als een massief blok dat aan de achterzijde van het bestaande gebouw de grond wordt ingedrukt. Hierdoor oogt het volume kleiner ten opzichte van het bestaande gebouw en neemt het een bescheiden plaats in in het buitengebied, verklaart het architectenbureau.

Door een horizontale snijlijn op het maaiveld door het volume te maken, en de twee helften uit elkaar te trekken, ontstaat visueel een zwaar dak dat net boven het maaiveld zweeft. Bezoekers kijken door het raam op het maaiveld. Het zware dak en de relatie tot het maaiveld zorgen voor een bijzondere ervaring, zo belooft DoepelStrijkers.

Lichte staalconstructie
Vanuit conceptueel oogpunt zou het volume uit massief beton moeten worden gemaakt maar uit milieuoverwegingen is gekozen voor een lichte staalconstructie met modulaire houten gevelelementen. Door de houten gevel binnen en buiten met een dunne cementstuk af te werken, oogt het volume als een zware monolithische massa.

Het hoogteverschil met het bestaande gebouw wordt overbrugd door een brede tribunetrap. De uitbreiding is onderverdeeld in drie kleine lokalen en een zaal die even breed is als de tribunetrap. Een schuifwand maakt het mogelijk om de grote zaal af te sluiten van de tribune en gangzone, maar ook om er bij bijzondere bijeenkomsten een grote ruimte van te maken. Naast deze hoofdruimtes zijn er in de uitbreiding toiletten opgenomen en een vrijwilligersruimte.

De uitbreiding is sober gematerialiseerd in onder meer hout, beton en aluminium. De aluminium gebouwdelen zoals het roosterplafond en de beplating van de tribune heeft DoepelStrijkers hergebruikt uit een ander project.

Kamp Vught
Kamp Vught was van januari 1943 tot oktober 1944 een SS-concentratiekamp. Vught werd naar Duits model door de gevangenen zelf gebouwd, omdat de kampen in Westerbork en Amersfoort vol raakten. In Vught zijn in totaal 32.000 mensen opgesloten, onder wie 12.000 Joden. In het doorvoerkamp kwamen 749 mannen, vrouwen en kinderen om het leven. Vlak voor de geallieerde bevrijders in 1944 arriveerden, werden 329 verzetsmensen geëxecuteerd.

Direct na de oorlog zijn in Vught duizenden 'foute' Nederlanders opgesloten. Vanaf 1951 werden in een deel van het kamp naar Nederland geëvacueerde Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen gehuisvest.

De vernieuwing en uitbreiding duurde tien maanden en heeft 4,1 miljoen euro gekost.

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan