Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters
Voorbeeld appartement
Copyright: Space Encounters
Voorbeeld appartement
Copyright: Space Encounters
Voorbeeld appartement
Copyright: Space Encounters
Dwarsdoorsnede
Copyright: Space Encounters
Kelderverdieping
Copyright: Space Encounters
Begane grond
Copyright: Space Encounters
Eerste verdieping
Copyright: Space Encounters
Tweede verdieping
Copyright: Space Encounters
Derde verdieping
Copyright: Space Encounters
Vierde verdieping
Copyright: Space Encounters
Vijfde verdieping
Copyright: Space Encounters
Zesde verdieping
Copyright: Space Encounters
Situatie
Copyright: Space Encounters
Noordgevel
Copyright: Space Encounters
Oostgevel
Copyright: Space Encounters
Westgevel
Copyright: Space Encounters
Zuidgevel
Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters
Copyright: Space Encounters
Voorbeeld appartement
Copyright: Space Encounters
Voorbeeld appartement
Copyright: Space Encounters
Voorbeeld appartement
Copyright: Space Encounters
Dwarsdoorsnede
Copyright: Space Encounters
Kelderverdieping
Copyright: Space Encounters
Begane grond
Copyright: Space Encounters
Eerste verdieping
Copyright: Space Encounters
Tweede verdieping
Copyright: Space Encounters
Derde verdieping
Copyright: Space Encounters
Vierde verdieping
Copyright: Space Encounters
Vijfde verdieping
Copyright: Space Encounters
Zesde verdieping
Copyright: Space Encounters
Situatie
Copyright: Space Encounters
Noordgevel
Copyright: Space Encounters
Oostgevel
Copyright: Space Encounters
Westgevel
Copyright: Space Encounters
Zuidgevel
Copyright: Space Encounters

Winnend ontwerp van Space Encounters in Zwitsers transformatieproject

28 oktober 2019, 17:39
Architectenbureau Space Encounters heeft, in samenwerking met het Zwitserse bureau FritschiBeis, een ontwerpcompetitie voor gezinswoningen in Bern gewonnen. Door variatie in hoogte en slim schakelen weten de architecten een grote diversiteit aan woningtypes in een bestaand complex in te passen.

Here comes the sun hebben Space Encounters en FritschiBeis het ontwerp genoemd. Het project betreft gezinswoningen van 100 m2 binnen een herontwikkeling van een voormalige afvalverwerkingscentrale aan de westelijke rand van Bern. Opdrachtgever is de plaatselijke Baugenossenschaft Aare.

De architecten ontwierpen zes bouwblokken, die worden ontsloten via een gemeenschappelijke binnentuin. “Het antwoord op de opgave ligt besloten in de dwarsdoorsnede van het project”, legt Space Encouters uit.

Galerijen
Door in het ontwerp te variëren met de verdiepingshoogte en de woningen op een doordachte wijze te schakelen en te ontsluiten weten de architecten een grote diversiteit een woningtypes in te passen. De woningen verschillen onderling van karakter en kunnen daardoor een gevarieerde doelgroep aanspreken.

De ontsluiting geschiedt via brede, dubbelhoge galerijen. Ze draagt bij aan de activering van de binnentuin en is, als overgangszone tussen publiek en privaat, een extra gedeelde ruimte waar ontmoeting kan plaatsvinden. De galerijen worden vanaf de binnentuin bereikt met een grote goederenlift, legt Space Encounters uit.

Hoge leefruimten
De grondgebonden familiewoningen hebben een dubbelhoge leefruimte aan de tuinzijde. Daarboven bevinden zich geschakelde maisonnettes met een leefruimte van anderhalve verdieping hoog. Door de en-suite kamers kan de leefruimte in deze maisonnettes eenvoudig worden uitgebreid.

Bij de gelijkvloerse hoekappartementen in het torenvolume streven de architecten naar een maximale beleving van de diepte, van de entree tot aan de gevel. Dit willen ze realiseren door de diagonale aaneenschakeling van de leefruimten.

Naast de drie beschreven woningtypen zijn verschillende appartementen voorzien van zogenoemde Joker Zimmer, een Zwitserse benaming voor kleine kamers die flexibel zijn in te zetten. Ze kunnen worden gebruikt als extra kamer bij een appartement of als semi-zelfstandige studio.

Krachtig gevelbeeld
Met lichtgrijze tegels streven de architecten naar een even ingetogen als krachtig gevelbeeld. Dit geeft de achtergelegen variatie aan woningtypes niet meteen prijs, maar biedt middels de afwijkende raamformaten wel inzicht in de opbouw ervan, stelt Space Encounters.

De stabiliteitsschoren breken de ritmiek en verschaffen het solide bouwblok een zekere dynamiek. Het project beslaat een bruto oppervlakte van 4.400 m2.

Andere nieuwsberichten

Realisatie hoogbouwproject Verheeskade Den Haag stap dichterbij

4 uur geleden

Bouw Chinees paviljoen op Strijp S Eindhoven van start

Vandaag, 11:29

Bewoners genieten van tuin en polder in houten 'buitenhuis'

Vandaag, 09:03

Spel van verhulling en onthulling in Haussmann-pand

Gisteren, 15:26

Video: trailer White Cube

3 uur geleden

Fabriek bierbrouwerij draait als eerste op ijzerpoeder

Vandaag, 09:55

'Duizenden leegstaande winkels kunnen woningen worden'

Vandaag, 09:35

'Omwonende met inspraak heeft minder last van windmolens'

Gisteren, 10:54

Rotterdam zet veel oude gebouwen om naar woningen

Gisteren, 09:30

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

28 oktober, 10:57
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan