Biobasecamp
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Circle, Architects of Identity (voor) en Raw Color (achter)
Copyright: Ronald Smits / Dutch Invertuals
Circle, Hongjie Yang
Copyright: Ronald Smits / Dutch Invertuals
Circle, Bram Vanderbeke
Copyright: Ronald Smits / Dutch Invertuals
H.E.R.B.S. (Healthier Environment, Remedy for Body and Skin)
Copyright: Nienke Hoogvliet
H.E.R.B.S. quilt
Copyright: Hannah Braeken
H.E.R.B.S. quilt
Copyright: Nienke Hoogvliet
RENS, Roll With Us
Copyright: Ronald Smits
RENS, Roll With Us
Copyright: Ronald Smits
Plan-B, Lucas & Lucas
Copyright: Lucas & Lucas
Plan-B, Mieke Lucia
Copyright: Mieke Lucia
Plan-B, Orange or Red
Copyright: Orange or Red
Biobasecamp
Copyright: Studio Marco Vermeulen
Circle, Architects of Identity (voor) en Raw Color (achter)
Copyright: Ronald Smits / Dutch Invertuals
Circle, Hongjie Yang
Copyright: Ronald Smits / Dutch Invertuals
Circle, Bram Vanderbeke
Copyright: Ronald Smits / Dutch Invertuals
H.E.R.B.S. (Healthier Environment, Remedy for Body and Skin)
Copyright: Nienke Hoogvliet
H.E.R.B.S. quilt
Copyright: Hannah Braeken
H.E.R.B.S. quilt
Copyright: Nienke Hoogvliet
RENS, Roll With Us
Copyright: Ronald Smits
RENS, Roll With Us
Copyright: Ronald Smits
Plan-B, Lucas & Lucas
Copyright: Lucas & Lucas
Plan-B, Mieke Lucia
Copyright: Mieke Lucia
Plan-B, Orange or Red
Copyright: Orange or Red

Dutch Design Week 2019: 8 tips

16 oktober 2019, 16:07
De Dutch Design Week in Eindhoven, die komende zaterdag 19 oktober start, kent weer een omvangrijk aanbod van producten, projecten, onderzoeken en thema’s, verspreid door de stad gepresenteerd. Het aanbod loopt wederom van speculatief design tot functioneel ontwerp, van conceptueel tot oplossingsgericht. Architectenweb licht een aantal exposities uit.

Bij zo’n enorm aanbod – van 2.600 ontwerpers, 120 locaties en 9 design-districten, aldus de organisatie – is het wellicht moeilijk om thema’s aan te wijzen, maar op voorhand lijkt wel te zeggen dat relevante en urgente problemen ontwerpers een richting geven. Eenzaamheid, digitalisering, afval, ecologie: ze keren regelmatig terug als startpunt voor procesanalyses, materiaalonderzoek of concreet productontwerp.

Ketelhuisplein, Strijp-S
Twee paviljoens op het centraal in Strijp-S gelegen Ketelhuisplein gaan bijvoorbeeld uit van de klimaatproblematiek. New Heroes en Dutch Design Foundation presenteren er het zogenoemde ‘Growing Pavilion’. Het paviljoen zal bestaan uit louter biobased materialen - met een belangrijke rol voor mycelium - en is het resultaat van een voorafgaand onderzoek.

Daarbij stelden de betrokken partijen zich vragen als: hoe verminderen we de uitstoot van CO2?  Wat doen we met restproducten uit de landbouw? Hoe gaan we om met bodemdaling en zeespiegelstijging? De voor het Growing Pavilion materialen zijn zo lokaal mogelijk geoogst.

Een tweede biobased paviljoen op het Ketelhuisplein is van Studio Marco Vermeulen. Zijn Biobasecamp wordt gebouwd uit met name hout. Zo wordt de constructie vervaardigd uit stammen van populieren en voor bijvoorbeeld de vloer wordt kruislings verlijmd hout (CLT) gebruikt. Met het Biobasecamp hoopt Vermeulen de waardering voor biobased materialen als bouwmateriaal te verhogen en te laten zien hoe de architectuur een bijdrage kan leveren aan CO2- en stikstofreductie.

RE-source
RE-source, winnaar van een Dutch Design Award 2019, buigt zich juist over stedelijke reststromen als startpunt voor circulair denken en doen. In de vorm van een installatie toont RE-source de uitkomsten van een tweejarig onderzoek, waarin vijf ontwerpers elk een restmateriaal onderzochten: Thom Bindels bekeek slib, Manon van Hoeckel plantmateriaal, Jos Klarenbeek betonstraatstenen, Simone Post gras en Paul Slot straatmeubilair.

Met de stad Rotterdam als concreet onderzoeksterrein hebben de ontwerpers, begeleid door de gemeente en diverse opleidingsinstituten, inzichtelijk gemaakt hoe de systemen, locaties, producten en materialen die nodig zijn voor een circulaire stad eruit kunnen zien, alsook welke strategieën nodig zijn om de reststromen tot een voortdurende bron te maken. De tentoonstelling is te zien op het Campinaterrein, Kanaaldijk-Zuid.

Als je voor deze tentoonstelling op het Campinaterrein bent, kun je dat meteen combineren met een bezoek aan de eindexamenexpositie van de Design Academy Eindhoven. Die vindt voor de tweede maal plaats in de voormalige melkfabriek.

Nienke Hoogvliet
De textielindustrie heeft een negatieve invloed op de natuur en de werknemers in de industrie, door alle chemicaliën die in de productieprocessen worden gebruikt. Nienke Hoogvliet ontdekte dat het toegepaste textiel die schadelijke chemicaliën nog steeds bevat, met mogelijke aandoeningen en ziekten tot gevolg.

Haar H.E.R.B.S.-project is een poging om het bewustzijn rond de schadelijke chemicaliën te vergroten en een oplossing aan te dragen. Hoogvliet heeft textiel gekleurd met kruiden, waarvan de etherische oliën mogelijk positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. In de Schellensfabriek aan de Bleekweg toont Hoogvliet de installatie H.E.R.B.S. (Healthier Environment, Remedy for Body and Skin); ook wordt een publicatie rond het project gepresenteerd.

Dutch Invertuals
Dutch Invertuals, het wisselende ontwerperscollectief onder leiding van Wendy Plomp, bestaat tien jaar. Als verjaarscadeau heeft het collectief zichzelf een uitdaging gegeven: zoek een eigen benadering van de cirkel - dat symbool van eenheid, oneindigheid en perfectie.

De expositie, op de vaste locatie aan de Fuutlaan, bevat bijdragen van onder meer Architects of Identity, Daphna Laurens, Raw Color, Martens & Visser, Bram Vanderbeke, Atelier Mark Lipsey en Jeroen Wand. We zijn nieuwsgierig, want Dutch Invertuals heeft in de afgelopen tien jaar regelmatig sterke exposities gemaakt.

Strijp-R: RENS en Eek
Eveneens een tienjarig jubileum viert Studio RENS (Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren). In zijn showroom aan de Halvemaanstraat, bij het complex van Piet Hein Eek, presenteert de studio een retrospectief onder de noemer RENS Marks The Spot. Daarin toont het duo resultaten – in producten en experimenten – van samenwerkingen met bijvoorbeeld Auping, Baars & Bloemhoff, Desso en het Zuiderzeemuseum.

Tegelijkertijd toont RENS in de showroom van Piet Hein Eek de uitkomst van een recente samenwerking, namelijk met tapijtfabrikant Best Wool. Mennen en Van Keijsteren hebben zich, zoals het het duo betaamt, onderzocht wat een andere benadering van het productieproces en het materiaal oplevert. De expositie Roll With Us presenteert verschillende resultaten.

Overigens viert Piet Hein Eek ook een jubileum: het is dertig jaar geleden dat hij als eindexamenproject een serie sloophouten kasten bedacht en maakte. “De kast was niet alleen het eerste meubel dat in de collectie kwam en de basis voor het bedrijf vormde, maar blijkt achteraf en misschien wel meer dan ooit symbool te staan voor mijn werkwijze”, merkt Eek op. “Daarom hebben we een speciale editie van dertig kasten gemaakt.” In en rond de showroom van Eek is zoals elk jaar nog een bijzonder groot aantal ontwerpers met hun producten te zien, wat een bezoek aan Strijp-R ongetwijfeld lonend maakt.

Plan-B
Een groot aantal designers en ontwerpen is ook samengebracht door Kiki van Eijk in de thematische tentoonstelling If Not Here, then Where? De presentatie in Plan-B onderzoekt de relatie tussen maakproces en locatie. Op vragen als ‘wat is de rol van plaats en omgeving in het werk van ontwerpers?’ en ‘waaraan zie je de invloed van een plek terug in het werk?’ krijg je een mogelijk antwoord vanuit verschillende disciplines, zoals productontwerp, social design en grafische vormgeving.

Kiki bracht werk bij elkaar van bijvoorbeeld keramiekproducent Cor Unum, Klaas Kuiken, Ward Wijnant, Floris Hovers, Erik Stehman, Mieke Lucia en Lenneke Wispelwey. Ook Lucas & Lucas is vertegenwoordigd, met de installatie Out of the Ordinary, waarin het duo het ‘gewone’ en ‘alledaagse’ herwaardeert door het op een podium te zetten.

Want waarom willen designers grote en iconische ontwerpen maken, terwijl er al zoveel producten zijn en het alledaagse is wat we werkelijk nodig hebben…

Naast de genoemde locaties en exposities is er ongetwijfeld nog veel meer interessants te ontdekken. Je hebt er negen dagen voor. De Dutch Design Week 2019 start komende zaterdag, 19 oktober en duurt tot en met 27 oktober.

Andere nieuwsberichten

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

2 uur geleden

Wie wordt de Architect van het Jaar 2024?

3 uur geleden

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

45 minuten geleden

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

1 uur geleden

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan