Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO
Copyright: DMOO

Sportcomplex Zaltbommel naar ontwerp van Slangen+Koenis Architecten

7 augustus 2019, 15:58
Op een prominente plek in de gemeente krijgt Zaltbommel een nieuw complex voor zowel droge als natte sport. Slangen+Koenis Architecten (S+K) heeft een complex ontworpen, dat bestaat uit drie herkenbare volumes voor de verschillende hoofdfuncties.

Het nieuwe sportcomplex komt, zichtbaar vanaf de A2, te liggen aan de rand van het ontwikkelingsgebied De Waluwe III en aan een grote watervoorziening. Door het gebruik van aanvullende begroeiing ligt het gebouw straks met de kop in het groen, legt S+K uit.

Met een parkeervoorziening aan twee zijden sluit het sportcomplex aan bij de omliggende drie scholen. Aan de voorzijde krijgt het gebouw een entreeplein. De tweede voorgevel van het centrum is georiënteerd op het zuiden; hier komt een terras als uitloper van de horeca.

Drie volumes
Het architectenbureau heeft het programma ondergebracht in drie kerkenbare volumes, die elk aan een hoofdfunctie onderdak bieden. Het smalle en hoge blok in het midden springt het meest in het oog. Hierin bevindt zich de hoofdentree en de horeca met zicht op zowel droge als natte sport, legt S+K uit.

Rechts van de entree bevinden zich de kleedkamers voor de droge sport. Ook hebben scholieren hier een eigen entree. De sporthal is in vier zalen op te delen en is geschikt voor alle sportniveaus, aldus S+K. Boven de kleedfaciliteiten ligt aan de lange zijde van de sporthal een tribune, met in de rug een kantoorstrook voor het personeel en de verenigingen.

Het andere volume biedt ruimte aan een overzichtelijk badlandschap. Dit bestaat uit een wedstrijdbad met tribune en een doelgroepenbad met peuterbad en gljibaan. Ook ligt hier een horecaterras.

Verantwoord materiaalgebruik
Bij het ontwerp heeft S+K gekozen voor duurzame en ecologisch verantwoorde materialen. Dit speelt ook een belangrijke rol in de verschijning van het gebouw, aldus de architecten. Voor het exterieur hebben ze gekozen voor naturelle kleuren, met grote keramische geveltegels als hoofdelement.

Doordat deze tegels ruim een halve meter breed en in vorm en kleur alle anders zijn, realiseren de architecten  een gevel met een grove ‘pixel’ en een opvallende textuur. Als contrast gebruiken ze een glad gedetailleerde metalen gevelplaat.

Het interieur krijgt een lichte, rustige basis met hier en daar accentkleuren. In de constructie en plafondafwerkingen wordt veel hout toegepast. Dit moet zorgen voor een aangename en warme sfeer.

Duurzaam en toegankelijk
Het daadwerkelijke energieverbruik van het complex wordt geminimaliseerd met een mix aan maatregelen. S+K laat het complex maximaal zijn eigen energie opwekken en verwarmen en koelen door middel van warmtepompen.

Het sportcomplex zal voldoen aan de ITS-criteria. Wat betekent dat het gebouw bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar is voor iedereen die het gebouw zelfstandig kan bereiken. Bovendien wil de gemeente het gebouw voorzien van technische hulpmiddelen zodat iedereen er kan sporten en bewegen.

Het nieuwe sportcomplex voor Zaltbommel krijgt een omvan van circa 7.080 m2 BVO en moet in augustus 2021 open gaan voor publiek.

Andere nieuwsberichten

Cuypershuis in Roermond opgenomen in Iconic Houses Network

Vandaag, 13:47

Uitbreiding voor gemeentehuis Overbetuwe verbindt heden en historie

Vandaag, 11:02

KAW vergroot met nieuwbouw diversiteit in naoorlogse woonbuurt

Gisteren, 16:42

Mecanoo transformeert Zaans fabriekscomplex tot stedelijke buurt

Gisteren, 14:29

Aanpak ventilatie te kostbaar voor veel basisscholen

Vandaag, 15:28

Timpaan en Padua onderzoeken mogelijkheid woningbouw in De Zilk

Gisteren, 13:29

Nieuwe editie Folly Art Norg van start

30 juli, 10:31

Alliander: snelheid van energietransitie moeilijk bij te houden

30 juli, 9:01

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

29 juli, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

29 juli, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan