LocHal, Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
LocHal, Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
Oostlijn, Amsterdam
Copyright: Digidaan
Oostlijn, Amsterdam
Copyright: Digidaan
Kijkkoepel, Uitgeest
Copyright: Allard van der Hoek
Kijkkoepel, Uitgeest
Copyright: Allard van der Hoek
LocHal, Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
LocHal, Tilburg
Copyright: Stijn Bollaert
Oostlijn, Amsterdam
Copyright: Digidaan
Oostlijn, Amsterdam
Copyright: Digidaan
Kijkkoepel, Uitgeest
Copyright: Allard van der Hoek
Kijkkoepel, Uitgeest
Copyright: Allard van der Hoek

LocHal, Oostlijn en Kijkkoepel winnaars NRP Gulden Feniks 2019

26 juni 2019, 10:44
Tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag op 25 juni 2019 zijn de winnaars bekend gemaakt van de NRP Gulden Feniks 2019. In de categorie S (gebouw) won de transformatie van de LocHal in Tilburg de prijs. In de categorie M (complex van gebouwen) won de renovatie van de Oostlijn de prijs. Daar bovenop kende de jury nog een eervolle vermelding toe aan de Kijkkoepel in Uitgeest.

In de Caballero Fabriek in Den Haag, waar de Nationale Renovatie- en Transformatiedag plaatsvond, maakte juryvoorzitter Geurt van Randeraat de winnaars bekend en werden de prijzen uitgereikt aan de opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers van de winnende projecten.

LocHal, Tilburg
“De LocHal is in haar korte bestaan nu al een internationaal voorbeeld voor nieuwe stedelijke publieke programma’s, waarbij samenkomst, leren, werken, cultuur en verblijven samensmelten tot nieuwe stedelijke plekken”, zo prijst de jury het project in haar rapport. De gemeente Tilburg, initiatiefnemer van dit project, werkte samen met vele partijen: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse, Donkergroen, Mecanoo architecten, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Chiron Development, Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs, Arup, Binx Smartility, VDNDP bouwingenieurs, F. Wiggers, ABT Wassenaar, SOM= en Linneman bouw en advies. De doeken zijn gemaakt door Textiel Museum Tilburg, Seilemaaker Theatex, Gerriets Gmbh en Levtec; de glazen zaal door Zaanen Spanjers Architecten en Octatube. De LocHal heeft de NRP Gulden Feniks 2019 gewonnen in de categorie S (gebouw).

Stationsrenovatie Metro Oostlijn, Amsterdam
In Amsterdam is gedurende tien jaar consistent gewerkt aan de renovatie van de verloederde metrostations langs de Oostlijn. “Op basis van een goede analyse zijn heldere principes tot een concept ontwikkeld, en consistent, zichtbaar en voelbaar toegepast. Dit resulteert in een project dat getuigt van zowel groot vakmanschap als bescheiden grandeur. (...) Hechte samenwerking tussen architect en aannemer heeft geresulteerd in een herkenbare metrolijn met een eigen identiteit, die het sterk gestegen aantal reizigers op een prettige manier aankan.” Bij dit project waren Metro en Tram Amsterdam, Group A, Fabrique, Hegeman+, De Groot Installatiegroep, BeersNielsen en Atelier René Knip betrokken. De Oostlijn heeft de NRP Gulden Feniks 2019 gewonnen in de categorie M (complex van gebouwen).

Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk, Uitgeest
Bovenop de genoemde prijzen heeft de jury nog een eervolle vermelding toegekend aan de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk. “De jury is onder de indruk van het optimale en fraaie resultaat dat met zeer beperkte middelen is bereikt. De architect is erin geslaagd een nieuwe typologie van de vogeluitkijkpost te maken binnen karakteristieke forten.” Betrokken partijen waren BureauVanEig, Landschap Noord-Holland, De Mannen van Staal en De Ingenieursgroep.

79 inzendingen
De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door NRP Platform voor transformatie en renovatie aan de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. De 79 projecten die voor de editie 2019 werden ingediend tonen de unieke mogelijkheden en grote diversiteit aan bestemmingen die bestaand vastgoed te bieden heeft. Buiten de winnaars genomineerde de jury nog drie projecten: het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam. 

Jury
De jury die de inzendingen beoordeelde bestond uit Geurt van Randeraat (voorzitter van de jury; directeur SITE urban development), Harry Abels (directeur Abels & Partners Architecten), Thijs Asselbergs (directeur Thijs Asselbergs Architectuurcentrale en hoogleraar TU Delft), Jack Hock (programmamanager Strijp-S, Stichting Trudo), Marlon Huysmans (directeur MH Projects), Jaap van Rhijn (directeur Huisvesting Renovatie en Financiën van de Tweede Kamer) en Jaap Wiedenhoff (partner bij ingenieursbureau ABT).

 Het volledige juryrapport is te lezen in een digitaal magazine. Alle 79 inzendingen zijn hier te bekijken. Op verzoek van NRP is de Gulden Feniks 2019 uitgevoerd door Architectuur Lokaal.

Andere nieuwsberichten

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

Vandaag, 09:01

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

Vandaag, 09:38

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan