Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts
Copyright: Kim Zwarts

Publiek gebouw in klassieke traditie voor Leidsche Rijn Centrum

27 mei 2019, 9:01
Als een schakel tussen de westelijker gelegen Vinex-wijken van Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht ligt de nieuwe wijk Leidsche Rijn Centrum. In opdracht van de gemeente Utrecht heeft Rapp+Rapp  het gebouw De Verrijking ontworpen, dat als bibliotheek en wijkbureau een spilfunctie in het nieuwe centrum moet gaan vervullen.

De Verrijking is gesitueerd aan het toekomstige Brusselplein, centraal in de wijk. De bibliotheek met horeca beslaat de onderste twee bouwlagen en is georganiseerd rond een multifunctionele trap onder het Oculus. Op de bovenste verdieping bevindt zich het wijkbureau.

Publiek gebouw
 Deze bovenste verdieping vormt de cilindrische bekroning van het rechthoekige volume. In deze opzet zijn de twee gebouwgebruikers herkenbaar; de heldere geometrie versterkt bovendien de herkenbaarheid als publiek gebouw, legt Rapp+Rapp uit.

Het architectenbureau verwijst hiermee naar de rijke traditie van publieke gebouwen, zoals de Rotonde de la Villette (van de architect Claude Nicolas Ledoux) of de bibliotheek van Stockholm (ontworpen door Gunnar Asplund). 

Klassiek
Een patio voorziet het wijkbureau van aanvullend daglicht, dat via het oculus doordringt tot in het hart van de bibliotheek. Vanuit het wijkbureau is het dak van de bibliotheek bereikbaar. Een groene dakrand moet een natuurlijke uitstraling en het dakvlak extra kwaliteit gaan geven.

Rapp+Rapp heeft de gevels ontworpen met een regelmatige, klassieke geleding van verticale pilasters. Op de begane grond staan deze verder uit of juist dichter bij elkaar ten opzichte van de bovengelegen verdieping. Dit leidt tot een perspectivisch spel en is tegelijkertijd een functionele oplossing.

De architecten creëren hiermee in het midden ruimte voor uitnodigende entrees; de verdichting bij de hoeken houdt juist fietsenberging, vluchttrap en containerruimte uit het zicht.

Alzijdig
De gevels zijn bekleed met natuursteen in een lichte tint. Dit zorgt voor een robuuste en duurzame uitstraling en onderstreept nog eens de publieke functie van het gebouw door het contrast met de voornamelijk bakstenen gebouwen rond De Verrijking.

De hoofdentree van het gebouw ligt aan het Brusselplein en kan als gezamenlijke entree van de gebouwgebruikers hun synergie ondersteunen. Daarnaast hebben de gebruikers alle drie een eigen entree om hun onafhankelijk functioneren te waarborgen.

Het wijkbureau heeft een eigen entree aan de zuidzijde, de horeca aan de noordzijde en de bibliotheek heeft een tweede entree aan het Stationsplein. Entrees aan elke zijde van het gebouw versterkt daarbij het alzijdige ontwerp van De Verrijking. 

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

4 uur geleden

Winnaars Archiprix 2020 bekend

Vandaag, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

Vandaag, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

Gisteren, 16:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 uur geleden

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

Vandaag, 09:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

Vandaag, 09:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

Gisteren, 09:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

Gisteren, 09:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan