Copyright: Rijnboutt Architectuur en Stedenbouw, MRP Development, VORM
Copyright: Rijnboutt Architectuur en Stedenbouw, MRP Development, VORM

Schetsontwerp stationsgebied Laan van NOI toont groeimogelijkheden Den Haag

8 april, 16:32
Rijnboutt heeft samen met de projectontwikkelaars MRP Development en VORM Ontwikkeling een schetsontwerp gemaakt voor de vernieuwing van het stationsgebied Den Haag Laan van NOI. Het plan streeft naar zo’n 2.000 woningen, kantoren en voorzieningen op de plaats van het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Met het oog op een levendig woon- en werkgebied voor circa 4.500 mensen komen er in het voorstel van Rijnboutt, MRP Development en VORM gebouwen met hoogtes tot 75 meter en twee torens van circa 125 meter. Vanaf 16 april bespreken de projectontwikkelaars hun initiatief in zes bijeenkomsten met omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden, zodat ze kunnen meedenken in de planvorming, aldus MRP Development en VORM.

Het schetsontwerp betreft de vernieuwing van het noordelijk deel van het stationsgebied Den Haag Laan van NOI. Hier ligt het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; MRP Development en VORM zijn sinds twee jaar eigenaar van het kantoorpand aan de Anna van Hannoverstraat, ook wel aangeduid als het SoZa-gebouw.

Gefaseerde transformatie
Momenteel zijn in het gebouw 175 tijdelijke woningen voor statushouders en betreders van de Haagse woningmarkt ondergebracht; voorts biedt het voormalige kantoorpand onderdak aan een broedplaats voor ondernemers en de Horeca Academie met restaurant. Dankzij een gefaseerde ontwikkeling kunnen die tot 2023 blijven, laten de ontwikkelaars weten.

Den Haag wil hier een deel van het woningtekort oplossen en een internationale IT-Tech & Security Campus realiseren. Vanaf mei 2019 vestigt The Hague Tech zich in het gebouw, net als een aantal andere tech-start ups en -scale ups. Omstreeks 2021 moet de eerste fase van nieuwbouw beginnen.

Goede woon- en werkomgeving
Samen met de gemeente Den Haag hebben het architectenbureau en de ontwikkelaars de stedenbouwkundige mogelijkheden verkend om bij Station Laan van NOI het aantal woningen en werkplekken flink te laten groeien. Het schetsontwerp, met de werknaam ‘AnnA’, is gericht op een goede leefomgeving.

AnnA met een levendig woon- en werkgebied worden. De circa 2.000 woningen zijn gericht op verschillende doel- leeftijdsgroepen en omvatten sociale huur (30%), middeldure huur- en vrijesector woningen, alsook eengezinswoningen.

Levendig en gezond
Bewegen, gezondheid en het gebruik van trein, tram en fiets worden in het plan gestimuleerd. De stationslocatie kan daarbij de ambitie om verkeers- en parkeerdruk te minimaliseren, ondersteunen. Er moet in het gebied zo’n 3.500 m2 groene openbare ruimte bijkomen.

In plan AnnA is ruimte opgenomen voor wijkvoorzieningen in het teken van gezondheid en bewegen. Dit loopt uiteen van speel- en ontmoetingsplekken, tot kinderopvang, sociaal-culturele voorzieningen en zorgfuncties. “De architecten krijgen de opdracht mee om een levendige plint met veel voordeuren te ontwerpen, èn een gemengde zone tussen de gebouwen en de straat”, aldus de ontwikkelaars en Rijnboutt.

Den Haag wil al geruime tijd op deze locatie een IT-Tech & Security Campus creëren. Er komt veel ruimte voor bedrijven die zich richten op internetveiligheid en de omgang met technologie in de samenleving. Tot slot zal het gebied volgens de ontwerpers worden verdicht met oog voor leefbaarheid en de voorzieningen in de omgeving, op goede wijze verbonden met de omliggende wijken.

Participatie
Het plan bevindt zich nu in de schetsfase. Uitkomsten van een informatiebijeenkomst en workshops uit juni 2018 zijn in dit eerste ontwerp meegenomen. Na weer een aantal presentaties, gesprekken en verfijningen van het plan zullen de ontwikkelaars en architecten de uitkomsten aan het College van B&W van Den Haag overhandigen. Die kan dan de belangen afwegen in zijn besluit over een Planuitwerkingskader.

Andere nieuwsberichten

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

Gisteren, 14:56

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

Gisteren, 14:56

Bouw sluitstuk Newport Nesselande van start

Gisteren, 11:24

Stadsbestuur Rotterdam keurt masterplan Feyenoord City goed

17 oktober, 5:22

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

Gisteren, 15:27

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

Gisteren, 09:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

17 oktober, 2:58

Smal huis van Erwin Wurm te zien in Oude Kerk Delft

17 oktober, 11:33

Renovatie Binnenhof definitief jaar uitgesteld

17 oktober, 9:40

Kerkgebouw voor twee genootschappen in Leidsche Rijn

16 oktober, 4:33
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt