Copyright: Rijnboutt Architectuur en Stedenbouw, MRP Development, VORM
Copyright: Rijnboutt Architectuur en Stedenbouw, MRP Development, VORM

Schetsontwerp stationsgebied Laan van NOI toont groeimogelijkheden Den Haag

8 april 2019, 16:32
Rijnboutt heeft samen met de projectontwikkelaars MRP Development en VORM Ontwikkeling een schetsontwerp gemaakt voor de vernieuwing van het stationsgebied Den Haag Laan van NOI. Het plan streeft naar zo’n 2.000 woningen, kantoren en voorzieningen op de plaats van het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Met het oog op een levendig woon- en werkgebied voor circa 4.500 mensen komen er in het voorstel van Rijnboutt, MRP Development en VORM gebouwen met hoogtes tot 75 meter en twee torens van circa 125 meter. Vanaf 16 april bespreken de projectontwikkelaars hun initiatief in zes bijeenkomsten met omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden, zodat ze kunnen meedenken in de planvorming, aldus MRP Development en VORM.

Het schetsontwerp betreft de vernieuwing van het noordelijk deel van het stationsgebied Den Haag Laan van NOI. Hier ligt het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; MRP Development en VORM zijn sinds twee jaar eigenaar van het kantoorpand aan de Anna van Hannoverstraat, ook wel aangeduid als het SoZa-gebouw.

Gefaseerde transformatie
Momenteel zijn in het gebouw 175 tijdelijke woningen voor statushouders en betreders van de Haagse woningmarkt ondergebracht; voorts biedt het voormalige kantoorpand onderdak aan een broedplaats voor ondernemers en de Horeca Academie met restaurant. Dankzij een gefaseerde ontwikkeling kunnen die tot 2023 blijven, laten de ontwikkelaars weten.

Den Haag wil hier een deel van het woningtekort oplossen en een internationale IT-Tech & Security Campus realiseren. Vanaf mei 2019 vestigt The Hague Tech zich in het gebouw, net als een aantal andere tech-start ups en -scale ups. Omstreeks 2021 moet de eerste fase van nieuwbouw beginnen.

Goede woon- en werkomgeving
Samen met de gemeente Den Haag hebben het architectenbureau en de ontwikkelaars de stedenbouwkundige mogelijkheden verkend om bij Station Laan van NOI het aantal woningen en werkplekken flink te laten groeien. Het schetsontwerp, met de werknaam ‘AnnA’, is gericht op een goede leefomgeving.

AnnA met een levendig woon- en werkgebied worden. De circa 2.000 woningen zijn gericht op verschillende doel- leeftijdsgroepen en omvatten sociale huur (30%), middeldure huur- en vrijesector woningen, alsook eengezinswoningen.

Levendig en gezond
Bewegen, gezondheid en het gebruik van trein, tram en fiets worden in het plan gestimuleerd. De stationslocatie kan daarbij de ambitie om verkeers- en parkeerdruk te minimaliseren, ondersteunen. Er moet in het gebied zo’n 3.500 m2 groene openbare ruimte bijkomen.

In plan AnnA is ruimte opgenomen voor wijkvoorzieningen in het teken van gezondheid en bewegen. Dit loopt uiteen van speel- en ontmoetingsplekken, tot kinderopvang, sociaal-culturele voorzieningen en zorgfuncties. “De architecten krijgen de opdracht mee om een levendige plint met veel voordeuren te ontwerpen, èn een gemengde zone tussen de gebouwen en de straat”, aldus de ontwikkelaars en Rijnboutt.

Den Haag wil al geruime tijd op deze locatie een IT-Tech & Security Campus creëren. Er komt veel ruimte voor bedrijven die zich richten op internetveiligheid en de omgang met technologie in de samenleving. Tot slot zal het gebied volgens de ontwerpers worden verdicht met oog voor leefbaarheid en de voorzieningen in de omgeving, op goede wijze verbonden met de omliggende wijken.

Participatie
Het plan bevindt zich nu in de schetsfase. Uitkomsten van een informatiebijeenkomst en workshops uit juni 2018 zijn in dit eerste ontwerp meegenomen. Na weer een aantal presentaties, gesprekken en verfijningen van het plan zullen de ontwikkelaars en architecten de uitkomsten aan het College van B&W van Den Haag overhandigen. Die kan dan de belangen afwegen in zijn besluit over een Planuitwerkingskader.

Andere nieuwsberichten

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

2 uur geleden

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

Gisteren, 17:48

Verdwenen deel Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar gemaakt

Gisteren, 15:47

Werkkamer van Alison Smithson als VR-installatie bij HNI

Gisteren, 14:30

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

4 uur geleden

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

Gisteren, 13:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Gisteren, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

25 november, 9:22
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan