Copyright: Vakwerk
Copyright: Vakwerk
Copyright: Vakwerk
Copyright: Vakwerk
Copyright: Vakwerk
Copyright: Vakwerk

Vakwerk ontwerpt zorgcomplex in relatie tot omgeving

12 maart 2019, 11:26
Isala Klinieken realiseert in samenwerking met zorggroep Noorderboog een nieuw zorgcomplex in het Reestdal bij Meppel. De kenmerkende nederzettingen in het beekdal vormden de inspiratiebron voor het architectonisch concept van Vakwerk architecten.

Het nieuwe Isala-ziekenhuis en geriatrisch revalidatiecentrum Noorderboog liggen op de overgang van de Meppelse bebouwing en de ecologische hoofdstructuur rond de beek de Reest. Een aantal kleine nederzettingen, zogenoemde esgehuchten, kenmerkt het Reestdal.

Verhoogd landschap
Geïnspireerd door de esgehuchten met hun typerende opgetilde erf heeft architectenbureau Vakwerk het nieuwe complex ontworpen als twee losstaande gebouwen op een verhoogd landschap. Het verhoogde landschap wordt gecreëerd door het behandelcentrum, dat zich uitstrekt over de begane grond.

Dakbeplanting versterkt het idee van het opgetilde erf. De twee gebouwen die op dit daklandschap staan vormen een herkenbaar ensemble. Deze volumes bieden ruimte aan de klinieken met patiëntenkamers en –voorzieningen.

Helende omgeving
Via doorzichten en vensters zoekt het complex aansluiting bij zijn omgeving, legt Vakwerk uit. Met insnijdingen in het gebouwvolume breekt het bureau de schaal van het complex en zorgt het voor fysieke verbindingen tussen binnen en buiten. De dakbeplanting en de groene inrichting van de verschillende patio’s draagt daar verder aan bij.

Het uitzicht vanuit de kamers over het Reestdal en op het groene daklandschap kan worden opgevat als een bijdrage aan een healing environment. Om het herstelproces van patiënten te bespoedigen heeft Vakwerk aan de patio’s ‘uit-je-bedplekken’ gemaakt, die uitnodigen om in beweging te blijven.

Verbinding
Het geriatrische revalidatiecentrum is aan de zuidzijde van het complex geplaatst en heeft op de begane grond een directe verbinding met het omliggende landschap. De patiënten van Noorderboog moeten soms weken tot maanden revalideren; “Zij hebben dan ook het mooiste plekje aan het Reestdal”, legt het architectenbureau uit.

Een stevige luifel strekt rondom het gebouw en houdt de verschillende gebouwdelen krachtig bijeen. Tevens dient de luifel als zonwering voor de publieksfuncties op de begane grond. Het Isala Meppel wordt het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland, aldus Vakwerk.

Compact en slim
Bij het ontwerp hebben de architecten rekening gehouden met zowel de beleving van als vanuit een optimale organisatie van de zorgprocessen. Het compacte behandelcentrum ligt rondom de entree op de begane grond, zodat patiënten en bezoekers eenvoudig hun weg kunnen vinden. Wachten gebeurt hier centraal en aan de gevel met zicht naar buiten.

De organisatie van het gebouw is daarnaast afgestemd op de belangrijkste zorgprocessen. De structuur van het ontwerp is in mock-ups door de gebruikers getoetst. Op basis hiervan is een functionele ordening met bijvoorbeeld slimme, tijdbesparende verbindingen gemaakt.

“Op deze manier sluiten we aan bij behoeftes van de groeiende groep oudere patiënten”, legt Vakwerk uit  Het nieuwe zorgcomplex heeft een oppervlak van circa 22.000 m2 bvo; de compacte opzet voorkomt het maken van ruimte zonder meerwaarde en maakt verandering en uitbreiding in de toekomst eenvoudig mogelijk, stellen de architecten.

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

Gisteren, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

Gisteren, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

Gisteren, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

Gisteren, 09:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan