Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA
Copyright: BETA

'Drie-generatiehuis' voor één familie in Buiksloterham

29 januari 2019, 12:18
In het Amsterdamse gebied Buiksloterham is een ‘drie-generatiehuis’ naar ontwerp van BETA opgeleverd. Het gaat om een mini-appartementengebouw waarin twee huishoudens wonen. Een jong gezin woont op de benedenverdieping met tuin, terwijl de grootouders het bovengelegen appartement met dakterras bewonen.

De familie heeft met het oog op de zorg tussen generaties besloten om samen een huis te laten bouwen. Het gezin woonde al in de stad, de in de provincie woonachtige grootouders waren voor hun oude dag op zoek naar de nabijheid van stedelijke voorzieningen.

De grootouders wonen in een volledig gelijkvloers appartement met een eigen liftinstallatie en een riant uitzicht over de stad. In plaats van de verticale ontsluiting van de woning te reduceren tot een noodzakelijkheid, neemt deze een centrale en prominente plek in het gebouw in. De ontsluiting transformeert naar boven toe in een serie vides en open trappen.

‘Wisselverdieping’
De benedenwoning bestaat naast gebruikelijke voorzieningen als een keuken en slaapkamers uit een kantoorverdieping. Dankzij de centraal gelegen ontsluiting kon er ook een ‘wisselverdieping’ tussen beide woningen worden gerealiseerd. In eerste instantie wordt deze ingezet als logeerverdieping voor het bovengelegen appartement, maar met enkele kleine technische aanpassingen kan deze verdieping worden betrokken bij de benedenwoning.

Het gebouw beschikt over twee sterk contrasterende gevels. De noordelijke gevel is grotendeels gesloten om thermisch verlies en geluidshinder te beperken. Naar het zuiden toe opent het gebouw zich volledig om gebruik te maken van passieve zonnewarmte en de verbinding met buiten.

Van de gesloten naar de open gevel ondergaat de plattegrond een bijpassende transformatie. Waar de plattegrond aan de noordkant gecompartimenteerd is, is er aan de zuidelijke zijde sprake van een open plattegrond. Aan de tuinkant wordt de woning beëindigd met een balkonlaag, die de gevel een informeel karakter geeft en voor de woning werkt als een filter.

Doel
Zoals het gebouw zijn samenstelling communiceert, communiceren de materialen hun doel. Zo is de zuidelijke gevel louter met glas bekleed om de relatie met buiten te onderstrepen. De constructieve wanden zijn opgetrokken uit grootformaat betonsteen, bekleed met hoogwaardige isolatie. De acht meter overspannende betonnen vloeren tussen deze wanden vormen een solide vlak waarop zachte elementen de ruimtes definiëren.

Andere nieuwsberichten

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar 2021

3 uur geleden

Rijk keramisch verleden als 'verhaal' voor centrum Tegelen

14 mei, 1:32

Kraaijvanger Architects ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

14 mei, 11:48

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 4:00

Serie discussies over diversiteit en inclusiviteit in de architectuur

14 mei, 2:48

BNA-leden krijgen extra tijd om voorzitter voor te dragen

14 mei, 10:05

Europese Commissie: einde aan vervuiling en lawaai in 2050

14 mei, 9:23

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

12 mei, 5:12

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

12 mei, 9:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

11 mei, 5:24
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan