Voorzijde met parkeerplaats
Copyright: AGS Architects
Zijde Kamperpad
Copyright: AGS Architects
Zijde Blalopad
Copyright: AGS Architects
Zijde Nieuwe Weg
Copyright: AGS Architects
Voorzijde WRZV-hallen
Copyright: AGS Architects
Interieur horeca
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Vogelperspectief
Copyright: AGS Architects
Voorzijde met parkeerplaats
Copyright: AGS Architects
Zijde Kamperpad
Copyright: AGS Architects
Zijde Blalopad
Copyright: AGS Architects
Zijde Nieuwe Weg
Copyright: AGS Architects
Voorzijde WRZV-hallen
Copyright: AGS Architects
Interieur horeca
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Zaal
Copyright: AGS Architects
Vogelperspectief
Copyright: AGS Architects

AGS Architects ontwerpt duurzaam sportgebouw met dynamische lijnen

7 november 2018, 12:39
AGS Architects uit Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt voor een nieuwe sportaccommodatie in Zwolle. Een groen talud verankert het gebouw van de nieuwe WRZV-hallen in zijn omgeving; de schuine lijnen geven een dynamische uitstraling aan het ontwerp.

Het schetsontwerp voor de nieuwbouw is vrijdag 2 november door de Zwolse wethouder René de Heer, voorzitter van het bestuur Stichting Sporthallen WRZV Hans Oosting en Jan Bosch van AGS Architects uit Amsterdam gepresenteerd.

Multifunctioneel
De WRZV-hallen bestaan uit twee sporthallen met diverse ondersteunende faciliteiten. De twee hallen zijn ruimtelijk gekoppeld, zodat er in de basis één multifunctionele ruimte ontstaat en de gebruiksmogelijkheden worden vergroot.

Tribunes langs de sporthallen zijn geschakeld aan de horeca, gesitueerd op de eerste verdieping. Aan de horecaruimte strekt zich buiten een dakterras uit.

Er is veel aandacht voor de toegankelijkheid van het gebouw voor mindervaliden, zowel binnen als om het gebouw. Dat geldt voor de toegankelijkheid voor zowel bezoekers als sporters. De kleedkamers worden gerealiseerd met specifieke faciliteiten voor de mindervalide sporter, aldus architect Bosch.

Schuine lijnen
Het nieuwe sportcomplex verrijst op de hoek van bedrijventerrein Voorsterpoort, naast het Kamperpad. Het gebouw krijgt een opvallende uitstraling met een oriëntatie richting het hart van Zwolle, vertelt Bosch.

Met het oog op het hoger gelegen Kamperpad is een groen talud in het ontwerp opgenomen. Het talud, voorzien van trap- en zitelementen, verankert het gebouw landschappelijk in de omgeving. De schuine lijnen keren op verschillende plaatsen terug in de gevel, wat bijdraagt aan een dynamische uitstraling.

Circulair
Circulariteit is een leidend thema in de keuze van materialen die worden toegepast, stelt Bosch. Voor de sporthallen wordt een houten draagconstructie uit duurzaam beheerde bossen toegepast; dit draagt bovendien bij aan een aangename beleving in het gebouw.

Het hout komt tevens terug in de gevelvlakken en de vliesgevelkozijnen. Er wordt bekeken of hiervoor hout van reeds gekapte essen kan worden gebruikt, zo gaven de sperekers tijdens de presentatie aan.

Bij de selectie van overige materialen spelen hergebruik van grondstoffen en milieuvriendelijke toevoegingen in het bouwproduct een belangrijke rol. Voor de betonvloer van de sporthal wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van granulaat uit oud beton en van milieuvriendelijke cementsoorten.

Energieneutraal en klimaatbestendig
Het ontwerp voorziet in een compact gebouw. Het sportcomplex wordt – ook in gebruik –energieneutraal. Het gebouw, optimaal georiënteerd op de zon, verkrijgt zijn energie via PV-panelen op de daken; verwarming vindt plaats door warmtepompen. Water van de daken wordt op natuurlijke wijze geïnfiltreerd en gebruikt als grijswatersysteem.

Tot slot wordt het gebouw gerealiseerd in een klimaatbestendig landschappelijk ontwerp. Het architectenbureau kiest voor groene parkeeroplossingen en de toepassing van waterberging op het terrein en groene schaduwrijke plekken om hittestress tegen te gaan.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Vandaag, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Vandaag, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

Gisteren, 17:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

Gisteren, 15:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Vandaag, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Vandaag, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Vandaag, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

Gisteren, 14:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

Gisteren, 09:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan