Museum Princessehof – i29 interior architects
Copyright: Ewout Huibers
Museum Princessehof – i29 interior architects
Copyright: Ewout Huibers
Publiekslocatie Centrum, Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X
Copyright: Roos Aldershoff
Publiekslocatie Centrum, Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X
Copyright: Roos Aldershoff
Restaurant Cantina di David – Design Brendan Bakker
Copyright: Brendan Bakker
Restaurant Cantina di David – Design Brendan Bakker
Copyright: Brendan Bakker
Transformatie Burgerweeshuis – Ex Interiors
Copyright: Roos Aldershoff
Transformatie Burgerweeshuis – Ex Interiors
Copyright: Roos Aldershoff
Verbouwing woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Verbouwing woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Woonhuis PH – Studioninedots
Copyright: Peter Cuypers
Woonhuis PH – Studioninedots
Copyright: Peter Cuypers
Woonhuis PH – Studioninedots
Copyright: Sonia Mangiapone
Museum Princessehof – i29 interior architects
Copyright: Ewout Huibers
Museum Princessehof – i29 interior architects
Copyright: Ewout Huibers
Publiekslocatie Centrum, Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X
Copyright: Roos Aldershoff
Publiekslocatie Centrum, Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X
Copyright: Roos Aldershoff
Restaurant Cantina di David – Design Brendan Bakker
Copyright: Brendan Bakker
Restaurant Cantina di David – Design Brendan Bakker
Copyright: Brendan Bakker
Transformatie Burgerweeshuis – Ex Interiors
Copyright: Roos Aldershoff
Transformatie Burgerweeshuis – Ex Interiors
Copyright: Roos Aldershoff
Verbouwing woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Verbouwing woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Woonhuis PH – Studioninedots
Copyright: Peter Cuypers
Woonhuis PH – Studioninedots
Copyright: Peter Cuypers
Woonhuis PH – Studioninedots
Copyright: Sonia Mangiapone

Nominaties ‘Interieur van het Jaar 2018’ bekend

18 oktober 2018, 9:46
Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Interieur van het Jaar’ uitgereikt.  Uit meer dan vijftig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury uiteindelijk zes nominaties gekozen.

Alle inzendingen voor de prijs van ‘Interieur van het Jaar’ zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en doorwrochtheid van het ontwerp. De jury bestaat uit architect Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), architect Femke Feenstra (G.A.F. Architects), architect Willem Heyligers (Heyligers d+p), architect Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker/schrijver Vincent Kompier (o.a. zelfstandige).

Zowel van de kwantiteit als de kwaliteit van de inzendingen voor de prijs van Interieur van het Jaar was de jury erg onder de indruk. Uit de meer dan vijftig inzendingen heeft de jury na uitgebreid debat uiteindelijk zes nominaties geselecteerd.

De nominaties voor de prijs van Interieur van het Jaar 2018 zijn:


De winnaar van de prijs voor Interieur van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november 2018, vanaf 19:00u, bij Broeinest in Amsterdam.

Schrijf je nu gratis in voor de prijsuitreiking (Eventbrite)

Naast de prijs voor Architect van het Jaar worden op deze avond ook prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Kantoorgebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar.

De genoemde zes prijzen worden door Architectenweb uitgereikt samen met haar partners GiraDeskoCerriva en Broeinest.

Een korte toelichting bij de nominaties voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2018:

Museum Princessehof – i29 interior architects
Ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is het entreegebied en de vaste tentoonstelling van Keramiekmuseum Princessehof in de binnenstad van Leeuwarden volledig vernieuwd. Het monumentale Princessehof zelf is alleen gerestaureerd, maar het pand ernaast is op de begane grond volledig doorgebroken, zodat het entreegebied daar zowel van de voorzijde als van de achterzijde te betreden is.

In het entreegebied heeft i29 interior architects een serie van meubels geplaatst die, over de hoogteverschillen in de ruimte, op elkaar aanhaken maar ook subtiel van elkaar verschillen om zo de museumwinkel, het café en het kassagebied te definiëren. Het cafe is daarbij voorzien van vrolijke kleuren, terwijl de achtergrond in de winkel monochromer is gehouden, om zo de producten beter uit te laten komen.

Binnen het gerestaureerde Princessehof zelf heeft i29 ook een ontwerp gemaakt voor de vaste tentoonstelling. Het bureau heeft daarbij ingezet op stevige contrasten om de beleving te intensiveren. Zo bestaat de tentoonstelling over seriematige keramiekproductie uit een stapeling van witte kijkdozen, maar is de tentoonstelling over Art Nouveau keramiek weer uitermate donker en lijken de objecten daar binnen hun stellingen bijna te zweven.

Eenvoudig en toch krachtig, strak en toch warm, vindt de jury, die het ontwerp op alle vlakken echt goed in elkaar vindt steken, ook de tentoonstellingsruimtes.

Publiekslocatie Centrum, Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X
In de nieuwe stadswinkel, in het monumentale stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel, moesten bewoners van de stad voor meer terecht kunnen dan alleen burgerzaken. Er moesten ook gesprekken kunnen plaatsvinden over belastingen, werk, inkomen en leerplicht. Om die bredere dienstverlening een plek te geven hebben deMunnik-deJong architecten & Merk X hier een nieuw ontwerp voor gemaakt.

Waar de balies voorheen langs de randen van de ruimtes weggestopt waren, daar hebben de twee bureaus die nu weer centraal, in het grootste hof, geplaatst. De wachtgebieden, met maatwerk tapijt en kroonluchters, zijn aan weerszijden hiervan geplaatst. De spreek- en werkplekken zijn visueel bij de ruimte betrokken door binnen de structuur van het rijksmonument enkele nieuwe openingen te maken.

De jury is onder de indruk van het ontwerp: hoe de nieuwe elementen samen met het oude gebouw een logisch nieuw geheel vormen, en hoe ieder element gedetailleerd en gestoffeerd is. In dat laatste kan de jury zien dat beide bureaus uit Merkx + Girod zijn voortgekomen.

Restaurant Cantina di David – Design Brendan Bakker
Het lijkt misschien eenvoudig om zo’n oude werfkelder in Utrecht in te richten, omdat het gewelf zelf al zoveel karakter geeft aan de ruimte. Maar om dat echt goed te doen, dat is toch heel lastig, stelt de jury. Met zijn ontwerp voor restaurant Cantina di David laat Brendan Bakker volgens de jury zien hoe je zo’n opgave aanpakt.

De crux in het ontwerp is het vrijhangende plafond dat bovenin het gewelf is toegevoegd, waar alle buizen en leidingen in weggewerkt zijn, maar waar vanuit het gewelf ook sfeervol verlicht wordt, en dat met zijn vilten afwerking ook een belangrijke bijdrage levert aan de akoestiek. De verlichte wand met wijnflessen geeft de gesloten zijde van de werfkelder een spannende ruimtelijkheid. De marmeren bar en houten toiletruimte brengen de ruimte verder op smaak.

Transformatie Burgerweeshuis – Ex Interiors
Het door architect Aldo van Eyck ontworpen Burgerweeshuis in Amsterdam is maar kort gebruikt waar het voor bedoeld was. Na een lange periode van leegstand en tijdelijk gebruik is het gebouw nu gerenoveerd naar ontwerp van architect Wessel de Jonge en is er een gelaagd interieur aan toegevoegd door Ex Interiors. Zo kan het gebouw nu gebruikt worden als kantoor voor gebiedsontwikkelaar BPD.

Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw heeft Ex Interiors als startpunt gebruikt voor het nieuwe interieur. De oude indeling is als basis gebruikt voor het nieuwe interieur, met informele ontmoetingsruimtes onder de grotere koepels en de werkplekken onder de kleinere koepels. De toegevoegde vlakken op de vloeren en wanden en de groepering van het meubilair is op de ritmiek van de ruimte afgestemd. Een studie naar het kleurgebruik door Aldo van Eyck informeerde vervolgens ook nog het interieur hier.

Het nieuwe interieur voor het Burgerweeshuis is geen allemansvriend, ziet de jury. De sobere vormgeving en kleurstelling gaan voorbij het modieuze, maar laten het ontwerp van Aldo van Eyck stralen en de nieuwe functie passen als een handschoen. Op alle vlakken erg goed uitgewerkt, vindt de jury.

Verbouwing woonhuis Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects
Dit vrijstaande woonhuis in Hoofddorp is door Serge Schoemaker Architects eerst helemaal open gemaakt – vliering verwijderd, garage bij leefruimte getrokken – en vervolgens ook naar buiten geopend – met nieuw daklicht en grote glazen schuifpui. De open en lichte ruimte die hierdoor ontstond, is vervolgens opnieuw ingedeeld met twee lange en verdiepingshoge kastenwanden waarin alle noodzakelijke voorzieningen en opbergruimte een plek kon krijgen.

De introductie van verdiepingshoge kastenwanden in loftachtige ruimtes is niet nieuw, maar de ruimtelijkheid die deze oplossing hier oplevert vindt de jury wel weer echt bijzonder. Met een ogenschijnlijk hele eenvoudige ingreep is de plattegrond slim georganiseerd. De afwisseling van open en gesloten in de wand geeft het interieur daarbij precies de juiste dynamiek.

Woonhuis PH – Studioninedots
Bij deze statige woning uit 1905 is de begane grond radicaal geopend en met de tuin verbonden. In de 27 meter lange ruimte zijn door middel van hoogteverschillen en grote maatwerk meubels opeenvolgende sferen gecreëerd voor de verschillende activiteiten die er plaatsvinden. De karakteristieke details van de woning vormden de aanleiding om de nieuwe meubels eenzelfde detailniveau te geven, zij het op een eigentijdse manier.

De voorliefde van de bewoners voor een houten vloer met Hongaarse punt vormde de aanleiding om de trap en uitbouw richting de tuin dezelfde afschuiningen mee te geven. Het levert een bijzonder contrast op met de oudere elementen in het huis, ziet de jury, die het ontwerp als geheel fascinerend vindt: gelaagd in zijn ruimtelijkheid, eigenzinning in zijn stijl, vol details, en zelfs grapjes. Een interieur dat de woning zowel omarmt als vernieuwd.

Volgende week worden ook nog de genomineerden voor de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar bekend gemaakt.

Andere nieuwsberichten

'Groene' hogeschool voor Floriadeterrein Almere

Gisteren, 15:27

Onderzoek PosadMaxwan slecht Amsterdam Bullewijk als grens

Gisteren, 15:16

Bouw Kunstwerf Groningen van start gegaan

Gisteren, 13:25

Bouw Wildopvang Avolare in stikstofgevoelig natuurgebied kan starten

Gisteren, 11:39

Nederlandse steden trekken internationaal nieuwe inwoners

Gisteren, 17:00

Opnieuw hoofdrolspeler weg bij verbouwing Binnenhof

Gisteren, 09:27

Eigenzinnige zelfbouwwoning in Delftse Coendersbuurt

11 oktober, 2:39

Huizen duurder waar beleggers actief zijn

11 oktober, 9:58

Archeologiedagen leggen buurthistorie bloot

11 oktober, 9:38

Studioschaeffer opent kantoor in Amsterdam

10 oktober, 5:01
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt