Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Pieters Bouwtechniek Delft
Copyright: Pieters Bouwtechniek Delft
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Paul de Ruiter Architects
Copyright: Pieters Bouwtechniek Delft
Copyright: Pieters Bouwtechniek Delft

Paul de Ruiter ontwerpt hoofdkantoor als modern landgoed

9 april 2018, 17:42
Aan de rand van Breda, in een groene omgeving, komt het nieuwe hoofdkantoor van de Krinkels Groep. Paul de Ruiter Architects kreeg de opdracht een gebouw te ontwerpen dat een geheel vormt met de natuur; het architectenbureau heeft een ontwerp gemaakt waarin interieur en omliggend landschap in elkaar overlopen.

Krinkels Groep is een totaalaannemer op het gebied van groen, infra, water en sport. De internationaal opererende onderneming heeft ruim 2.500 medewerkers in dienst en is naar eigen zeggen gespecialiseerd in duurzaam onderhoud en inrichting van de openbare ruimte.

Als nieuw hoofdkantoor wenste Krinkels Groep een stressvrije, gezonde werkomgeving waarin het welzijn van de medewerkers centraal zou staan. Paul de Ruiter Architects ontwierp een transparant en energiezuinig gebouw met een hoogwaardig binnenklimaat. De eenvoud van opzet is een van de krachten van het gebouw, aldus het architectenbureau.

Perfect canvas
De groene parkomgeving van ruim 20.000 m2 bood het perfecte canvas voor het ontwerp, stelt Paul de Ruiter Architects. In samenwerking met Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw heeft het bureau een modern landgoed ontworpen, waarin het landschap als het ware in dienst staat van het gebouw.

Niet alleen de glazen gevel zorgt voor een nauwe relatie tussen interieur en landschap. Ook zijn alle dakvlakken voorzien van groene daken – een expertise van Mostert De Winter, onderdeel van Krinkels Groep – en is groen op diverse plekken naar binnen gebracht.

Boom en groenwanden
Het gebouw bestaat uit twee lagen. Medewerkers en bezoekers komen binnen in een rond atrium, dat ruim daglicht ontvangt via het grote, transparante dak. Dit lichte atrium, de spil van het gebouw, krijgt in het midden een beeldbepalende boom. Een verwijzing naar de groene deskundigheid, maar ook een symbool voor de krachtige groep van Krinkels Groep, legt het architectenbureau uit.

Afgezien van de forse boombak is groen ook in de vorm van wanden zichtbaar in het interieur. Weelderige groenwanden, eveneens een expertise van Mostert De Winter, bekleden drie kernen met ondersteunende voorzieningen in het atrium.

Vleugels
Op de begane grond strekken zich, symmetrisch gepositioneerd, drie kantoorvleugels uit vanaf het ronde atrium. De kantoorvleugels bieden plaats aan ruim tachtig werkplekken. Het atrium als verbindende knoop voor de vleugels stimuleert spontane ontmoetingen tussen medewerkers van de verschillende afdelingen.

Vanuit het atrium lopen halfronde stalen trappartijen omhoog naar de verdieping. Die zweeft als het ware boven het dak van de begane grond als een ringvormig glazen volume. Hier bevinden zich vergaderruimten, die zijn opgebouwd uit gebogen, geïsoleerde glaspanelen. De verdieping biedt een weids uitzicht over het zorgvuldig ontworpen landschap.

Duurzame installaties
Zonnecellen op het dak van het atrium zullen het gebouw van energie voorzien. In een ondergrondse WKO wordt, naar gelang het seizoen, koude of warmte opgeslagen om op andere momenten te gebruiken voor koeling of verwarming.

Door het geïntegreerde ontwerp konden alle installaties, zoals de warmtepompen van de WKO, de luchtbehandelingskast en de regelkasten van de elektra, direct uit het zicht in de kelder worden ondergebracht. Daarnaast biedt de kelder ruimte voor het archief van de Krinkels Groep.

Planning
De uitvoering is inmiddels gestart. Pieters Bouwtechniek uit Delft werkt momenteel aan de betonconstructie. Oplevering van het kantoorgebouw is gepland in het voorjaar van 2019. 

Andere nieuwsberichten

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

50 minuten geleden

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

2 uur geleden

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

Vandaag, 12:11

Villa als lijnenspel van glas, hout en schoon beton

Gisteren, 17:02

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

1 uur geleden

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

4 uur geleden

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Vandaag, 10:53

'Noord-Zuidlijn binnen tien jaar doorgetrokken naar Schiphol'

Vandaag, 09:31

Jubilerend LEVS architecten presenteert boek

Gisteren, 16:30

Feyenoord stelt mogelijke verhuizing naar nieuw stadion jaar uit

Gisteren, 11:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan