Impressie Post Utrecht zijde Oudegracht
Copyright: MRP Development / a.s.r. vastgoed
Impressie Post Utrecht zijde Oudegracht
Copyright: MRP Development / a.s.r. vastgoed

Realisatie Post Utrecht officieel gestart

7 maart 2018, 11:20
De renovatie en verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht is gisteren officieel gestart. Post Utrecht gaat ruimte bieden aan winkels, de centrale bibliotheek, horeca, een auditorium en een grote fietsenstalling. Architectenbureau Rijnboutt is verantwoordelijk voor de renovatie en nieuwbouw; Zecc Architecten neemt het interieur van de bibliotheek voor zijn rekening.

Voorbereidende werkzaamheden in het monumentale pand zijn al in de zomer van 2017 gestart. Inmiddels zijn de oude garage annex traforuimte gesloopt, waarmee ruimte is gemaakt voor nieuwbouw op het binnenterrein aan de zijde van de Oudegracht. Ook wordt hier een nieuwe gevel opgetrokken.

Twee voorzijden
Aan de Oudegracht, een belangrijke winkelader, krijgt het gebouw een ‘tweede voorkant’ met entrees voor winkels, een brasserie en een auditorium. De uitbreiding is, aldus Rijnboutt, “modern vormgegeven, maar heeft een duidelijke connectie met het bestaande gebouw in plaats van ermee te contrasteren.” Het architectenbureau heeft het ontwerp gemaakt in opdracht van MRP Development en a.s.r. vastgoed.

De gebouwzijde aan de Neude, met de oorspronkelijke entree van het postkantoor, blijft een belangrijke kant. In de oude functie was de centrale hal, achter de entree gelegen, het enige openbaar toegankelijke gebied; met de herbestemming wordt bijna het hele gebouw publiekstoegankelijk. Het interieur van de bibliotheek wordt ontworpen door Zecc Architecten.

Nieuw programma
Als alles volgens plan verloopt, zal Post Utrecht, zoals het herbestemde gebouw is gedoopt, vanaf begin 2019 gefaseerd worden opgeleverd. Het multifunctionele gebouw biedt dan onderdak aan 5.500 m2 winkels, 9.000 m2 Bibliotheek, inclusief horeca en een auditorium, en 1.000 m2 fietsenstalling.

Als laatste hoofdpostkantoor sloot het pand in 2011 na bijna 90 jaar de deuren. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door Joseph Crouwel in de stijl van de Amsterdamse school en werd in 1924 opgeleverd.  

Andere nieuwsberichten

Winnend plan knipoogt naar Harderwijkse Hanzeverleden

Vandaag, 14:27

DAT wint architectenselectie voor twee schoolgebouwen

Vandaag, 11:10

Voorstel voor 'hyperlokale micromarkten' in lockdownsituaties

Vandaag, 10:39

Voorstel voor 'hyperlokale micromarkten' in lockdownsituaties

Vandaag, 10:39

'Rijk, kom met noodfonds voor Kinderdijk en ander erfgoed'

Vandaag, 14:45

Design District 2020 afgelast

Vandaag, 09:45

Hans Schepman benoemd tot partner bij Juli Ontwerp

31 maart, 3:05

Opening Lelystad Airport verder uitgesteld om coronacrisis

31 maart, 1:25

Minimumtarief voor stroom uit eigen zonnepanelen

31 maart, 9:31

Gespiegelde blokken voor sociale en particuliere huur

30 maart, 5:03
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan