Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Wonen60plus
Oude situatie
Copyright: Atelier PRO
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Madalina Baghiceanu
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Wonen60plus
Oude situatie
Copyright: Atelier PRO
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Madalina Baghiceanu
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman

Vlissings woonzorgcentrum in industriële sfeer

28 februari 2018, 10:50
Een voormalig havengebied in Vlissingen is de locatie voor het nieuwe woonzorgcentrum Scheldehof. atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt voor het gebouwencomplex, dat nieuwbouw en de getransformeerde Zware Plaatwerkerij omvat.

Het woonzorgcentrum ligt in het Scheldekwartier, direct tegen het centrum van Vlissingen en aan de haven. Het stadsdeel ontleent zijn identiteit aan de gebiedskenmerken en relicten van de voormalige scheepswerf: grote bouwvolumes op een ‘open’ terrein. De nieuwbouw slaat een brug tussen de robuuste schaal van de haven en de fijnkorrelige bebouwing van de oude stad, legt atelier PRO uit.

Industriële gebouwen
Na de verwerving van het oude Scheldeterrein wilde de gemeente Vlissingen herontwikkelen tot woonwijk, met een prominente rol voor drie industriële gebouwen. Daartoe behoorde de Zware Plaatwerkerij. Door de crisis stagneerde het plan.

WVO Zorg had ruimte nodig en zag potentie in de enorme ruimte van de Plaatwerkerij, vertelt atelier PRO. De zorgverlener gaf in juli 2013 de opdracht aan het architectenbureau een ontwerp te maken voor de transformatie en voor nieuwbouw. De woningen moesten tegemoet komen aan de vraag naar levensloopbestendig wonen in een stijl die het industriële verleden van de locatie recht doet.

Mix van functies
Zorgcentrum Scheldehof biedt verschillende vormen van wonen. Het woonzorgcentrum beschikt over 55 woningen voor somatische zorg, 6 groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners en 54 (aanleun-)zorgwoningen.

Op de begane grond van het complex bevinden zich een restaurant, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theaterzaal, opleidings- en atelierruimtes en een stallingsgarage. In totaal biedt het complex een bruto vloeroppervlak van 18.980 m²; de Plaatwerkerij is daarbij goed voor 7.202 m², de nieuwbouw voor 11.778 m² .

Glas
atelier PRO heeft de gesloten gevel van het industriële gebouw opengebroken en deels voorzien van glas. De ferme, zware deuren zijn open gezet. Op de begane grond heeft het architectenbureau een glazen doos toegevoegd. Er zijn drie verdiepingen met woningen. Volumes met appartementen hangen als losse meubelstukken in de grote ruimte van de Plaatwerkerij.

In de nieuwbouw omsluiten de groepswoningen een wintertuin. De indeling van de groepsverblijven heeft atelier PRO zo veel als mogelijk ontworpen zoals in een ‘normale’ thuisomgeving; eerst betreed je de woonkamer en daarna kom je in het slaapvertrek. De servicefuncties en de woningen zijn binnen het gebouw verbonden.

Interieur
atelier PRO gaf ook het interieur vorm. Uitgangspunt hierbij was “om een huiselijke en authentieke sfeer te creëren en het karakter van een ‘instelling’ te vermijden. Het verleden als scheepswerf zijn in het interieur terug te vinden doordat oorspronkelijke metalen constructies in het zicht zijn gelaten.

De woningen zijn ruim opgezet en de voorzieningen voor goede zorg zijn onopvallend gemaakt, aldus het architectenbureau. Zo zijn tilliften voor personeel per kamer handig weggewerkt. Bij storingen hoeft de technische dienst de bewoners niet in hun privacy te storen, omdat de installaties onopvallend achter de lambrisering op de gang is weggewerkt. 

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan